ΕΛΛΑΔΑ

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 115 ευρώ και αναδρομικά από 2017

Οι αλλαγές ισχύουν για όσους δήλωναν ότι εργάζονταν μετά τη συνταξιοδότησή τους – Πώς υπολογίζονται οι προσαυξήσεις

Πρόσθετη αύξηση στη σύνταξης έως 115 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά έως 8 ετών θα λάβουν το 2025 όσοι συνταξιούχοι δήλωσαν νόμιμη απασχόληση από το 2017 και μετά.

Πρόκειται για την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης των χιλιάδων συνταξιούχων που εργάζονται (παλαιοί και νέοι). Το σχετικό λογισμικό βρίσκεται με τεράστια καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του από τον ΕΦΚΑ, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, με τον νόμο 4670/2020 η προσαύξηση (για τους συνταξιούχους που εργάζονται νόμιμα) καταβάλλεται με δήλωση ή συνέχιση απασχόλησης από 1ης/1/2017.

Το λογισμικό για τις έξτρα αυξήσεις θα έπρεπε να λειτουργεί ήδη, πλην όμως έμεινε πίσω καθώς οι προτεραιότητες του ΕΦΚΑ ήταν η έκδοση εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων. Οσοι συνταξιούχοι δήλωσαν απασχόληση από το 2017 και μετά θα πάρουν την αύξηση που τους αναλογεί για τα έτη που εργάστηκαν με αναδρομικά έως και 8 ετών, ανάλογα με το πότε διέκοψαν την απασχόλησή τους.

Ο χρόνος της απασχόλησης αξιοποιείται με προσαύξηση της σύνταξής τους, η οποία υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στον χρόνο της απασχόλησής τους ξεκινώντας από το ποσοστό που αντιστοιχεί στο πρώτο έτος (που είναι 0,77%) και τις αποδοχές που έχουν κατά το διάστημα της απασχόλησης.

Η έξτρα αύξηση στη σύνταξη όπως και τα αναδρομικά καταβάλλονται από την ημερομηνία που ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα υποβάλει αίτηση για την προσαύξηση έχοντας διακόψει την απασχόλησή του.

Με το προηγούμενο καθεστώς οι περισσότεροι από τους συνταξιούχους που εργάζονταν απέφευγαν να το δηλώσουν γιατί τους κοβόταν η σύνταξη κατά 30% και πιο παλιά κατά 60%.

Αυτό που ίσχυε παλαιότερα ήταν το ότι αν κάποιος συνταξιούχος ήθελε να εργαστεί, ουσιαστικά έχανε το 30% της σύνταξής του (60% με τον νόμο Κατρούγκαλου).

Το νέο καθεστώς

Με την τελευταία νομοθετική αλλαγή η σύνταξη των εργαζομένων συνταξιούχων καταβάλλεται χωρίς περικοπή και γίνεται παρακράτηση 10% πάνω στο εισόδημα από απασχόληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 36.000 εργαζόμενους συνταξιούχους που καταγράφηκαν πριν από την αλλαγή του νόμου, ήδη στην πλατφόρμα έχουν εγγραφεί σχεδόν 85.000 συνταξιούχοι.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας είναι ότι οι συνταξιούχοι που απασχολούνταν στο παρελθόν χωρίς να το δηλώνουν έφταναν τους 100.000 και αυτόν τον αριθμό περιμένουν να δουν να δηλώνεται στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ σταδιακά μέσα στο 2024 με το νέο σύστημα.

Το νέο καθεστώς για τους απασχολούμενους συνταξιούχους προβλέπει εισφορά υπέρ e-ΕΦΚΑ, που έχει ως εξής:

Οι μισθωτοί καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 7,7%, επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και, ύψους 2,3%, επί των ασφαλιστέων αποδοχών επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

Οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 50%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, ύψους 40%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και 40% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης.

Οι αγρότες καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 50%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, ύψους 40%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και 40% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης.

Οι μισθωτοί μηχανικοί και έμμισθοι δικηγόροι καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 7,7%, επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και, ύψους 40%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

Οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (ΠΠΥ) καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 10%, επί της καθαρής αξίας του παραστατικού για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

Οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 7,7%, επί της αναγραφόμενης τιμής του εργοσήμου για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και, ύψους 2,3%, επί της αναγραφόμενης τιμής του εργοσήμου για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

Οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΟΓΑ καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 10%, επί της αξίας των καταβαλλόμενων αμοιβών για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ 

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button