ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ

Κάρολος Χανικιάν: Οι Άγιοι Θεόδωροι μπορούν να συμπορευτούν με την Κινέτα, όχι όμως με το Λουτράκι

Ένας συμπολίτης με συνεισφορά στον τόπο μας, ο Κάρολος Χανικιάν, εκφράζει τις απόψεις του σχετικά με την Δημοτική ενοποίηση της πόλης των Αγίων Θεοδώρων με το Λουτράκι

Διαβάστε το άρθρο το Κάρολου Χανικιάν:

Ζω σε μια περιοχή που κατοικείται αποδεδειγμένα για περισσότερα από 3000 χρόνια. Απευθύνομαι σ’ εσάς παρακινούμενος απ’ την απελπισία που μου δημιουργεί η εικόνα του τόπου μου, που πεθαίνει πνιγμένος σε μεγάλο βαθμό από κυβερνητικές ασφυκτικές επιλογές και από χαλαρές ως ανύπαρκτες δικές μου(μας) αντιδράσεις.

Καθώς επενδυτικές κινήσεις, δημιουργούν συνθήκες αναζωογόνησης του τόπου μου, επικαλούμαι την δημοκρατική ευαισθησία και πατριωτική ευθύνη κυβερνητικών και διοικητικών παραγόντων για να φροντίσουν ώστε, τουλάχιστον από την δική τους πλευρά, να διευκολύνουν την διαδικασία αυτή, με οφέλη που αφορούν τόσο εμάς, όσο και την πατρίδα μας εν γένει.

Μια αυθαίρετη απόφαση μιας αυθαίρετης κυβέρνησης πριν 50 χρόνια, καταδίκασε τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, τον τόπο μου, να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαιοειδών των Βαλκανίων κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Στη αρχαία ακτογραμμή της Κρομμυωνίας, εκεί που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος σχεδίαζε να βασίσει το όραμα της Ελληνικής Ριβιέρας, ξεφύτρωσαν φουγάρα, δεξαμενές, αγωγοί κι άρχισαν αντί για γιώτ να παρκάρουν δεξαμενόπλοια. Παρά το βαρύ πλήγμα στην εικόνα της περιοχής, το φυσικό κάλλος και οι θαλάσσιες ιδιαιτερότητες της περιοχής, επέτρεψαν στις αξιόλογες ξενοδοχειακές μονάδες που περίπου στο ίδιο διάστημα δημιουργήθηκαν στην περιοχή, όχι απλά να αντιστρέψουν την εικόνα αυτή, αλλά να δημιουργήσουν έναν πολύ αξιόλογο τουριστικό προορισμό, που για πολλά χρόνια (1975-2001) αποτέλεσε σημαντική επιλογή για επισκέπτες από την Δυτική και Βόρεια Ευρώπη. Το κλείσιμο της μεγαλύτερης από τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής το 2001 μετά από μια σειρά ατυχών συγκυριών, οδήγησε την περιοχή σε τουριστικό μαρασμό.

Παρ’ όλ’ αυτά οι Άγιοι Θεόδωροι εξακολούθησαν να αποτελούν σημαντική επιλογή απόδρασης, τόσο για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, όσο και για σημαντικό αριθμό αλλοδαπών που επέλεξαν να εγκατασταθούν μόνιμα ή εποχιακά στη περιοχή.

Η χαριστική βολή στον τόπο μου δόθηκε το 2010, όταν στα πλαίσια του διοικητικού εκσυγχρονισμού του σχεδίου «Καλλικράτης», οι Άγιοι Θεόδωροι που αποτελούσαν ως τότε ανεξάρτητο Δήμο, εντάχθηκαν στον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας, δημιουργώντας ένα μόρφωμα με σαφείς γεωγραφικές και πληθυσμιακές ανακολουθίες και ανισότητες. Για τις γεωγραφικές αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο χάρτη. Σαρωνικός η μια περιοχή, Κορινθιακός η άλλη, σημαντική χιλιομετρική απόσταση, καμία περίπτωση δημιουργίας ενιαίων υποδομών. Στη συγκυρία αυτή προσθέστε την πληθυσμιακή ανισότητα και την ανταγωνιστική ως τότε σχέση των δύο περιοχών σε μια σημαντική σειρά ζητημάτων (υδροφόρος ορίζοντας, όρια δήμων, τουρισμός), και θα αποκτήσετε μια καλή εικόνα της κατάστασης.

Όπως ήταν φυσικό, οι Άγιοι Θεόδωροι αγνοήθηκαν, έλαβαν μεταχείριση παρία στα πλαίσια του Δήμου κι άρχισαν να υποβαθμίζονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Σαν να μην έφταναν ολ’ αυτά, η κακή οικονομική κατάσταση του ενιαίου δήμου, κύρια λόγω των κακών επιλογών στη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας στα χρόνια που οι Άγιοι Θεόδωροι δεν αποτελούσαν καν μέρος του (Καζίνο, ιαματικά λουτρά), ώθησε την Δημοτική Αρχή να στραφεί στην βιομηχανική εκμετάλλευση της περιοχής μας, παραχωρώντας κυριολεκτικά «γην και ύδωρ» στην κυρίαρχη βιομηχανική μονάδα της περιοχής (Motor Oil) αλλά και σε άλλες μικρότερες, που όμως πιθανότατα δημιουργούν ή πρόκειται να δημιουργήσουν όταν λειτουργήσουν σημαντική επιβάρυνση στις ήδη επιβαρυμένες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Μια σημαντική εξέλιξη το 2020, δημιουργεί μια νέα συνθήκη ανάπτυξης για τον τόπο μου. Ένας τουριστικός κολοσσός με διεθνή παρουσία, επέλεξε τους Αγίους Θεοδώρους για να εγκαταστήσει την ναυαρχίδα της τουριστικής του επένδυσης στην Ελλάδα. Το παλιό κι ανενεργό επί 20 χρόνια ξενοδοχείο «Χανικιάν»,με την επωνυμία «Brown Beach Corinthia», διαφημίζεται ήδη σε τουριστικά web sites, με μακέτες και φωτογραφίες της νέας μορφής του, και των επιπέδου 5* υπηρεσιών και διευκολύνσεων που θα παρέχει. Η ευκαιρία είναι μοναδική και οι επιλογές προφανείς. Πως μπορεί να σταθεί μια τουριστική μονάδα με αυτό το επίπεδο παροχών στα σύνορα ενός βιομηχανικού βούρκου;

Έμαθα με έκπληξη ότι, τον Νοέμβριο του 2020, ενώ η επένδυση της Brown Hotels ήταν ήδη γνωστή και παρά την ομόφωνα αντίθετη εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου των Αγίων Θεοδώρων, το Δημοτικό Συμβούλιο του ενιαίου Δήμου, ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας ζωικών λυμάτων στο Δημοτικό μας διαμέρισμα και μάλιστα, στη είσοδο ακριβώς της καλντέρας του Σουσακίου. Πιστεύω ότι, εξ αυτού του γεγονότος και μόνο, οι πραγματικές προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι εμφανείς. Το γεγονός ότι αγνοήθηκε παντελώς η άποψη των τοπικών συμβούλων, δείχνει εμφανώς τον τρόπο που δημιουργούνται οι συσχετισμοί πλειοψηφίας στο κεντρικό δημοτικό συμβούλιο. Μετά από αυτό, λυπάμαι αλλά δεν έχω επιλογή!

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου δημότη του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας -Αγίων Θεοδώρων, γιατί στο μυαλό μου δεν μπορεί να υπάρχει ενιαίος δήμος με παρίες και αποκλεισμούς.

Δυστυχώς δεν έχω πρόχειρο τρόπο να αλλάξω τους πληθυσμιακούς συσχετισμούς μεταξύ του Λουτρακίου και των περιφερειακών του δημοτικών διαμερισμάτων. Ο μόνος τρόπος που απομένει, είναι η απαγκίστρωση των Αγίων Θεοδώρων από τον σφιγκτήρα του Λουτρακίου. Η διοικητική συγκέντρωση, εφόσον κρίνεται αναγκαία και συμφέρουσα, πρέπει να γίνει με όρους ισονομίας, κοινών επιδιώξεων και κοινών προβλημάτων.

Οι Άγιοι Θεόδωροι, μπορούν να συμπορευτούν με τα Ίσθμια, τις Κεχριές, τα Λουτρά Ωραίας Ελένης, τη Κινέττα. Όχι με το Λουτράκι, τη Περαχώρα, τα Πίσσια και το Σχοίνο. Είναι ένας διαφορετικός κόσμος.

Οι Άγιοι Θεόδωροι και η τουριστική τους ανάπτυξη, βρήκαν το δρόμο της συνύπαρξής τους σε αρμονία με την Motor Oil, τη Fulgor και τις άλλες βιομηχανικές μονάδες της περιοχής στο παρελθόν. Έχουν την εμπειρία, τη γνώση και τις επαφές για να το κάνουν και στο μέλλον. Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για την συμβίωση όλων χωρίς στραγγαλισμούς, με αμοιβαίο σεβασμό και καλό υπολογισμό των συνεπειών που προκύπτουν από κάθε σχέση ξεχωριστά και συνολικά στις αντοχές του περιβάλλοντος. Είναι προς το συμφέρον όλων θεωρώ, να αγωνιστούν για να επανέλθει αυτή η σχέση εμπιστοσύνης, ώστε να μην αντιμετωπίσουν αναπάντεχα προβλήματα στο μέλλον. Δεν επιδιώκω τον εξοστρακισμό της Motor Oil από τη περιοχή μας, ούτε τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της. Δεν θεωρώ όμως κατάλληλη την στιγμή για την προσθήκη νέων μονάδων που επιβαρύνουν το περιβάλλον στη περιοχή μας. Οι ήδη υπάρχουσες βιομηχανικές μονάδες καλύπτουν επαρκώς το ισοζύγιο συμμετοχής του τόπου μας στην εθνική βιομηχανική παραγωγή. Και προσδοκώ ότι η Motor Oil, θα επιδείξει στις μελλοντικές επεκτάσεις της τον ίδιο σεβασμό που επέδειξε στο παρελθόν, ώστε να διατηρηθεί ομαλά αυτή η σχέση, κάνοντας τις μελέτες που απαιτούνται και λαμβάνοντας μέτρα που θα διατηρούν στα επίπεδα που πρέπει την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Παρακαλώ τέλος, όσους μπήκαν στο κόπο να διαβάσουν τους προβληματισμούς μου αυτούς, αν συμφωνούν και θεωρούν ότι το κείμενο τους εκφράζει, να το αναδημοσιεύσουν. Όχι μόνο σαν ένδειξη υποστήριξης, αλλά και για την διάδοση του μηνύματος που στέλνει σε κάθε κατεύθυνση. Χωρίς κομματικές, παραταξιακές ή τοπικιστικές προκαταλήψεις. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τους Λουτρακιώτες φίλους και συνυποψήφιους της παράταξης με την οποία συμπορεύτηκα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές αν εμφανίζομαι τοπικιστής. Δεν είναι αυτό! Απλά, τα ζητήματα που σας απασχολούν δεν απασχολούν εμάς και το αντίθετο. Επικαλούμαι τον ορθολογισμό και την ευθυκρισία των συμπολιτών μου που δεν συμπορεύθηκαν μαζί μου σ’ αυτή μου την προσπάθεια.

Παρακαλώ επίσης, όλους να μου επισημάνουν αν θεωρούν κάτι που αναφέρω σαν ανακριβές ή ατεκμηρίωτο και να μου εκφράσουν τις διαφωνίες και επιφυλάξεις τους.

Σας ευχαριστώ, Κάρολος Χανικιάν

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button