ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη λοίμωξη των πνευμόνων

Η πνευμονία είναι μία λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, η οποία εμφανίζεται με κοινά συμπτώματα όπως είναι ο βήχας, ο πυρετός και μερικές φορές η δυσκολία στην αναπνοή.

Συνήθως οφείλεται σε μικρόβια (όπως ο πνευμονιόκοκκος, ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος κ.ά.), αλλά μπορεί να συμβεί και από ιούς (όπως ο ιός της γρίπης Α ή Β, ο κορωνοϊός κ.ά.). Υπάρχουν και οι λεγόμενες άτυπες πνευμονίες (πιο συχνά το μυκόπλασμα ή η λεγιονέλλα), λόγω της άτυπης κλινικής τους εικόνας. Η μετάδοση γίνεται με μολυσμένα σταγονίδια κατά την ομιλία, τον βήχα ή το πτέρνισμα.

Ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης πνευμονίας

Η πνευμονία μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρή νόσο στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως:

  • Άτομα με χρόνια νοσήματα (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, κ.ά.)
  • Άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα (ασθενείς με HIV, μεταμοσχευμένοι ασθενείς, ή λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων)
  • Ενήλικες άνω των 65 ετών ή μικρά παιδιά.

Ωστόσο, στην πρόσφατη πανδημία με τη νόσο COVID-19 πνευμονία με σοβαρές επιπλοκές παρουσίασαν και άτομα χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Συμπτώματα πνευμονίας

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

  • Πυρετός (μερικές φορές με ρίγη)
  • Βήχας με ή χωρίς πτύελα
  • Αδυναμία, ανορεξία

Μπορεί επίσης να συνυπάρχουν:

  • Ταχυκαρδία
  • Δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή)
  • Πόνος στο θώρακα με την αναπνοή
  • Αιμόπτυση (αίμα στα πτύελα με τον βήχα)

Θα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστείτε από ιατρό μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στο θώρακα με την αναπνοή που επιμένει ή επιδεινώνεται.

Διάγνωση της πνευμονίας

Μετά την κλινική εξέταση του ασθενούς, η διάγνωση της πνευμονίας επιβεβαιώνεται με την ακτινογραφία θώρακος Face & Profil. Αν κριθεί απαραίτητο από τον θεράποντα ιατρό, μπορεί να γίνει περαιτέρω έλεγχος με αξονική τομογραφία θώρακος. Παράλληλα μπορεί να ζητηθούν αιματολογικές εξετάσεις, καλλιέργεια πτυέλων ή εξέταση ούρων για ανεύρεση μικροβίων.

Θεραπεία της πνευμονίας

Η θεραπεία της πνευμονίας γίνεται με αντιβιοτικά φάρμακα και αν η αιτία είναι ιογενής μπορεί να συγχορηγηθούν αντιϊικά φάρμακα. Η διάρκεια της θεραπείας είναι γενικά 7-10 ημέρες, εκτός του αντιϊκού φαρμάκου το οποίο χορηγείται για 5 ημέρες.

Τις περισσότερες φορές η θεραπεία γίνεται από το στόμα, στο σπίτι. Όταν όμως υπάρχουν συνοδά προβλήματα υγείας ή επιπλοκές της νόσου, τότε είναι απαραίτητο να γίνει η θεραπεία ενδοφλεβίως στο νοσοκομείο. Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεται όλη η συνιστώμενη αγωγή και να μην διακόπτεται μόλις ο ασθενής αισθανθεί καλά.

Επίσης χρειάζονται πολλά υγρά, ανάπαυση για μερικές ημέρες και κλινική επανεξέταση από τον θεράποντα ιατρό.

Στην περίπτωση που ο ασθενής είναι καπνιστής, είναι απαραίτητο να γίνει διακοπή του καπνίσματος και να προστεθούν εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά και βλεννολυτικά φάρμακα.

Η πλειοψηφία των ασθενών θα αρχίσει να βελτιώνεται άμεσα με την λήψη των φαρμάκων αλλά η ίαση της πνευμονίας θα γίνει περίπου σε 30-40 ημέρες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνει επανάληψη της ακτινογραφίας θώρακος.

Μέτρα πρόληψης για την πνευμονία

Τα μέτρα πρόληψης (συχνό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού) είναι απαραίτητο να τηρούνται καθώς και η χρήση μάσκας όσον αφορά την πρόληψη από τη νόσο Covid 19.

Οι τρεις βασικοί άξονες της πρόληψης της πνευμονίας της κοινότητας είναι:

  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Εμβολιασμός έναντι του πνευμονιόκοκκου
  • Ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός, στα άτομα υψηλού κινδύνου

Πηγή

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button