ΕΛΛΑΔΑ

Αφρικανική σκόνη και ομίχλη “πνίγουν” την Ελλάδα – Η εξήγηση του φαινομένου

Αφρικανική σκόνη και ομίχλη καλύπτουν μεγάλο μέρος του ελλαδικού χώρου. Πού οφείλεται το φαινόμενο της “ομίχλης οριζόντιας μεταφοράς”. Αναλύει ο Θοδωρής Κολυδάς.

Μεγάλες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης είχαμε τη Δευτέρα  αλλά και σήμερα πάνω από τον Ελληνικό χώρο, όπως αποτυπώνεται από την παρακάτω δορυφορική εικόνα της NASA.

Αφρικανική σκόνη και ομίχλη

Εξίσου όμως καταπληκτική ήταν η  ομίχλη μεταφοράς  που παρουσιάστηκε χθες στο Λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.  Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Aφρικανική σκόνη πάνω από την πόλη των Τρικάλων.
Aφρικανική σκόνη πάνω από την πόλη των Τρικάλων.  EUROKINISSI

Η ομίχλη σχηματίζεται από την μεταφορά υγρού και σχετικά θερμού αέρα πάνω από σχετικά ψυχρότερη επιφάνεια. Η περίπτωση αυτή είναι περισσότερο συνήθης στην επιφάνεια της θάλασσας γι αυτό και ονομάζεται ομίχλη θαλάσσης. Απαραίτητος όμως όρος δημιουργίας της είναι η επιφάνεια ξηράς ή θάλασσας να είναι τόσο «ψυχρή» που να μπορεί να κατεβάσει την θερμοκρασία του υπερκείμενα διερχόμενου θερμού και υγρού αέρα κάτω από το σημείο δρόσου του.

Θολή ατμόσφαιρα στην Αθήνα εξαιτίας της υγρασίας και της αφρικανικής σκόνης.
 EUROKINISSI

Στη θάλασσα, η θερμοκρασία ήταν στους 23-24  βαθμούς . Οι άνεμοι στα κατώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας έφεραν μέχρι την ακτή θερμό αέρα, γεμάτο υδρατμούς. Όταν ο θερμός και υγρός αέρας ήρθε σε επαφή με την θάλασσα  κοντά στην ακτή, η θερμοκρασία του έπεσε ,  με αποτέλεσμα να υγροποιηθούν οι υδρατμοί και να σχηματίζουν ομίχλη. Στην δορυφορική εικόνα που ακολουθεί φαίνεται η ομίχλη (με ανοιχτό χρωματισμό) στον Σαρωνικό που επεκτάθηκε μετά τις 7:30 τοπική ώρα Ελλάδος.

Αφρικανική σκόνη και ομίχλη

Η ομίχλη αυτή ονομάζεται «ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς» επειδή οι υδρατμοί μετακινούνται οριζόντια από τη θάλασσα  προς τη στεριά. Οι ομίχλες αυτές σχηματίζονται κατά μήκος των ακτών, στις οποίες οι επικρατούντες άνεμοι και άλλοι παράγοντες συντελούν στην ανατάραξη της επιφάνειας της θάλασσας έτσι ώστε ψυχρότερο νερό να ανέρχεται στην επιφάνειά της. Ανάλογη ομίχλη σχηματίστηκε λίγο αργότερα στον Παγασητικό Κόλπο στις 08:00 καθώς επίσης και σε μεγάλο μέρος του Αιγαίου . 

Θολή ατμόσφαιρα στην Αθήνα εξαιτίας της υγρασίας και της αφρικανικής σκόνης.
 EUROKINISSI

Πηγή: news247.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button