ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σήμερα η θλιβερή επέτειος της φωτιάς στην Κινέτα (video+photos) – δήλωση Δημάρχου Μεγαρέων

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγική επέτειο της φωτιάς στην Κινέτα που έκαψε 60.000 στρέμματα δάσους στα Γεράνεια.

Ο Δήμαρχος του Δήμου Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν έχουμε τη δυνατότητα οργάνωσης κάποιας εκδήλωσης ούτε ο Δήμος ούτε η Κοινότητα της Κινέτας στη θύμιση της τραγικής επετείου της 23ης Ιουλίου 2018 πού η πύρινη λαίλαπα κατέκαυσε την Κινέτα και 60.000 στρέμματα δασικής περιοχής στα Γεράνεια.

Όμως θυμόμαστε και δεν ξεχνάμε ότι εκατοντάδες σπίτια υπέστησαν ζημίες ή καταστράφηκαν εντελώς και χιλιάδες δένδρα εκάησαν δημιουργώντας στην πανέμορφη ως τότε Κινέτα εικόνα βιβλικής καταστροφής.

Ευτυχώς παρά το μέγεθος της συμφοράς χάρη στην εντολή για έγκαιρη απομάκρυνση των κατοίκων δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα στην Κινέτα όταν στο Μάτι υπήρξαν 102 νεκροί.

https://www.facebook.com/aspasia.stamou/videos/10214563315308628/?t=1

Η τραγική αυτή κατάσταση ανέδειξε το υψηλό αίσθημα της ευθύνης και του καθήκοντος των ανθρώπων της Πυροσβεστικής, που έδωσαν μεγάλη μάχη με τις φλόγες, της Αστυνομίας, της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εθελοντικών ομάδων και ταυτόχρονα ανέδειξαν την αλληλεγγύη στους ανθρώπους, που είχαν τότε ανάγκη για την υγεία τους, για ένα πιάτο φαγητό κι ένα ασφαλές κατάλυμα.

Τόσο η πολιτεία, όσο ο Δήμος και η Περιφέρεια ανταποκρίθηκαν θετικά έτσι ώστε να επουλωθούν σχετικά οι πληγές των πυρόπληκτων.

Η Διοίκηση του Δήμου κι εγώ προσωπικά κινηθήκαμε έγκαιρα, φροντίσαμε για την εκκένωση του οικισμού από όλους τους ανθρώπους ώστε να μην κινδυνεύσει κανείς και συστρατευθήκαμε σε έναν αγώνα διαρκή κι επίμονο με παραστάσεις στην Περιφέρεια Αττικής και στα συναρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να δοθούν άμεσα τα επιδόματα στους πυρόπληκτους για να ανακουφιστούν και να δρομολογηθούν τα αναγκαία μέτρα στήριξης όλων των κατοίκων της Κινέτας και να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών.

Οι στιγμές που ζήσαμε ήταν απερίγραπτα εφιαλτικές. Δεν σταματήσαμε ούτε για μία στιγμή να εργαζόμαστε προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές και να επανέλθει η Κινέτα στην κανονικότητα.

Το καταστρεπτικό έργο της φωτιάς ήλθαν να συμπληρώσουν οι πλημμύρες που ακολούθησαν.
Ζητάμε με κάθε τρόπο (προσωπικές επαφές, τηλεφωνικά και εγγράφως) από την πολιτεία να ανταποκριθεί άμεσα, να ενεργήσει τάχιστα και να αποκαταστήσει τις ζημιές, που υπέστησαν, τα σπίτια, οι επιχειρήσεις, οι δρόμοι και το γεφύρι της Πίκας.

Με αίσθημα οδύνης εύχομαι κι ελπίζω να μην ξαναζήσουμε τέτοιες εφιαλτικές στιγμές.
Εκφράζω την συμπαράστασή μου και την αγάπη μου σε όλους όσους επλήγησαν από τις φωτιές και τις πλημμύρες στην Κινέτα και δεσμεύομαι ότι θα συνεχιστούν οι ενέργειες της Διοίκησης του Δήμου μέχρις ότου δικαιωθούν όλοι όσοι υπέστησαν ζημίες στην περιουσία τους και να γίνουν όλα τα αναγκαία έργα υποδομής είτε από την Περιφέρεια είτε από τα Υπουργεία με δεδομένο ότι ο Δήμος ανταποκρίνεται καθημερινά στην ικανοποίηση των αιτημάτων των κατοίκων της Κινέτας.»

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button