ΕΛΛΑΔΑ

Ψυχρή αέρια μάζα φέρνει αστάθεια από αύριο, ανάσες δροσιάς από τα μελτέμια – Νέο κύμα καύσωνα από Δευτέρα

Προς αλλαγή οδεύει το σκηνικό του καιρού από αύριο Πέμπτη, με το κύριο χαρακτηριστικό του να είναι η έντονη αστάθεια

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο καύσωνας των τελευταίων ημερών θα υποχωρήσει, με την ψυχρή αέρια μάζα που θα κάνει την εμφάνισή της, σε συνδυασμό με την θερμή επιφάνεια να προκαλούν έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια, που δεν αποκλείεται να φέρει μπόρες, καταιγίδες, ακόμη και χαλαζοπτώσεις.

Βέβαια, αυτό δεν θα κρατήσει πολύ, καθώς μπορεί το Σαββατοκύριακο να υπάρχει εκτίμηση για μελτέμια που θα φέρουν ανάσες δροσιάς, όμως από τη Δευτέρα ο μετεωρολόγος προβλέπει ότι θα επιστρέψουμε σε θερμοκρασίες ανάλογες με των τελευταίων ημερών.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα οπότε και καλό είναι να κλείσουμε τ’ αυτιά μας σε ανακοινώσεις του τύπου “έρχονται 40άρια ή 45άρια” από τα μέσα του μήνα κτλ.», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Τι σημαίνει ασταθής ατμόσφαιρα
Ο ψυχρός αέρας που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του μέσα στις επόμενες ημέρες θα επηρεάσει τα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, όμως χαμηλά θα υπάρξει θερμοκρασιακή αντίθεση λόγω των υψηλών θερμοκρασίων, που θα οδηγήσει σε έντονα ανοδικές κινήσεις του αέρα προς σχηματισμό καταιγιδοφόρων νεφών εφόσον και η υγρασία είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Έτσι, εκεί που θα παρατηρούνται οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές και αυτές βέβαια εντοπίζονται αργά το απόγευμα, εκεί θα είναι τα χρονικά διαστήματα που θα αναπτύσσονται μπόρες, καταιγίδες ακόμη και χαλαζοπτώσεις.

Ο λόγος που ευνοούνται οι χαλαζοπτώσεις
Ο πολύ θερμός αέρας εκτονώνεται με μεγάλη ένταση προς τα επάνω, συμπαρασύροντας και ταυτοχρόνως συμπυκώνοντας τους υδρατμούς που αυτός φέρει. Σχηματίζονται λοιπόν τα καταιγίδοφόρα νέφη που μπορεί να φτάσουν ως προς τις κορυφές τους σε μεγάλα ύψη κι έτσι λοιπόν τα υδροσταγονίδια μετατρέπονται σε παγοκρυστάλλια, τα οποία συνεχώς αυξάνουν το μέγεθός τους καθώς συγκρούονται με άλλα υδροσταγονίδια ή παγοκρυστάλλια (σ.σ. φανταστείτε τους φλοιούς του κρεμμυδιού).

Όταν λοιπόν φτάσουν σε ένα μέγεθος όπου η βαρύτητα νικάει το ανοδικό ρεύμα θα πέσουν προς τα κάτω με τη μορφή χαλαζόκοκκων.

Σαββατοκύριακο με μελτέμια
Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να περιοριστεί και πάλι η αστάθεια, κυρίως σε ορεινές περιοχές και καθώς αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες ψηλά στην ατμόσφαιρα θα κινηθούν προς Τουρκία θα ενισχύσουν τη διαφορά πίεσης κάτω χαμηλά και άρα τα μελτέμια ή καλύτερα ετησίες προς την πλευρά του Αιγαίου.

Νέος καύσωνας από Δευτέρα
Από τη Δευτέρα, θα αρχίσουν σιγά σιγά να περιορίζονται τα μελτέμια οπότε θα δοθεί η ευκαιρία στον θερμό αέρα να κατακλύσει και πάλι την περιοχή μας.

Έτσι, για ένα πενθήμερο (10-14 Ιουνίου) είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε ένα κύμα ζέστης ανάλογο με αυτών των τελευταίων ημερών.

Πηγή: iefimerida.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button