ΔΙΕΘΝΗΤΑΞΙΔΙΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Ινδία προσεδάφισε διαστημόπλοιο στον Νότιο Πόλο της Σελήνης

Η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα που προσεληνώνει διαστημόπλοιο κοντά στο νότιο πόλο του φεγγαριού, λίγες ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα της Ρωσίας

Ο πύραυλος Chandrayaan-3 της Ινδίας προσεληνώθηκε με επιτυχία στον Νότιο Πόλο της Σελήνης, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας της χώρας.

Η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα που προσεληνώνει διαστημόπλοιο κοντά στο νότιο πόλο του φεγγαριού, λίγες ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα της Ρωσίας.

«Είναι μια ιστορική μέρα για τον ινδικό διαστημικό τομέα», τόνισε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Άνθρωποι σε όλη τη χώρα ήταν κολλημένοι στις οθόνες των τηλεοράσεων καθώς το διαστημόπλοιο πλησίαζε την επιφάνεια της Σελήνης. Έτσι, η Ινδία εισέρχεται πλέον στην κλειστή λέσχη των μεγάλων διαστημικών δυνάμεων, λίγες ημέρες μετά την συντριβή του διαστημικού σκάφους της Ρωσίας στην ίδια, ανεξερεύνητη, περιοχή της Σελήνης.

AP

Το Chandrayaan-3 χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο για να φτάσει στη Σελήνη, σε σύγκριση με τις αποστολές Apollo της NASA, τις δεκαετίες του 1960-70, που έφταναν στον δορυφόρο της Γης μέσα σε μερικές ημέρες. Ο ινδικός πύραυλος δεν είναι τόσο ισχυρός όσο ο Sarurn, ο πύραυλος του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος. Eκανε πέντε ή έξι ελλειπτικές περιφορές γύρω από τη Γη για να αναπτύξει ταχύτητα, προτού να ακολουθήσει την πορεία του προς τη Σελήνη.

Το ινδικό διαστημικό πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Το 2014 η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα της Ασίας που έθεσε έναν δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τον Άρη και τρία χρόνια αργότερα εκτόξευσε ταυτόχρονα 104 δορυφόρους. Μέχρι το καλοκαίρι του 2024 πιστεύεται ότι θα πραγματοποιηθεί και μια τριήμερη, επανδρωμένη αποστολή γύρω από τη Γη.

Πηγή: kathimerini.gr – AFP, Reuters

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button