ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η φωτιά που καίει 4.000 χρόνια – Δεν τη σβήνει ούτε η βροχή

Πώς το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε το προσωνύμιο «γη της φωτιάς»

«Αυτή η φωτιά καίει για 4.000 χρόνια και δεν σταμάτησε ποτέ», λέει η Aliyeva Rahila, ξεναγός στο Αζερμπαϊτζάν.

«Ακόμα και με βροχή, με το χιόνι και τον άνεμο, δεν σταματά ποτέ να καίει», περιγράφει στο CNN για το «Yanar Dag», που σημαίνει «φλεγόμενη βουνοπλαγιά» και βρίσκεται στη χερσόνησο Absheron.

Εκεί, οι ψηλές φλόγες «χορεύουν» σε μια πλαγιά 10 μέτρων, κάνοντας μια ζεστή μέρα ακόμα πιο ζεστή.

Πού οφείλεται το φαινόμενο

Πρόκειται για μια παρενέργεια των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, τα οποία μερικές φορές διαρρέουν στην επιφάνεια.

Το Yanar Dag είναι μια από τις πολλές φωτιές που ανάβουν μόνες τους, γοητεύοντας αλλά και φοβίζοντας τους ταξιδιώτες στο Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια των χιλιετιών.

Ο Βενετός εξερευνητής, Μάρκο Πόλο, έγραψε για το μυστηριώδες φαινόμενο όταν πέρασε από τη χώρα τον 13ο αιώνα. Άλλοι έμποροι του Δρόμου του Μεταξιού μιλούσαν γι’ αυτές τις φλόγες που είχαν δει, καθώς ταξίδευαν σε άλλες χώρες.

Η γη της φωτιάς και οι Ζωροάστρες

Έτσι, το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε το προσωνύμιο «γη της φωτιάς».

Κάποτε υπήρχαν πολλές τέτοιες φωτιές στο Αζερμπαϊτζάν, όμως επειδή μείωναν την πίεση στα υπόγεια κοιτάσματα φυσικού αερίου, παρεμποδίζοντας τις εμπορικές εξορύξεις, οι περισσότερες έχουν σβήσει. Το Yanar Dag είναι μία από τις λίγες που έχουν απομείνει και ίσως η πιο εντυπωσιακή.

Οι φωτιές αυτές έπαιζαν βασικό ρόλο στην αρχαία θρησκεία του Ζωροαστρισμού, η οποία ιδρύθηκε στο Ιράν και άκμασε στο Αζερμπαϊτζάν την πρώτη χιλιετία π.Χ..

Για τους Ζωροάστρες, η φωτιά είναι ένας σύνδεσμος μεταξύ των ανθρώπων και του υπερφυσικού κόσμου και ένα μέσο, με το οποίο μπορεί να αποκτήσει κανείς πνευματική διορατικότητα και σοφία. Είναι εξαγνιστική, ζωογόνος και βασικό κομμάτι της λατρείας.

Σήμερα, οι περισσότεροι επισκέπτες, που φτάνουν στο Yanar Dag, έρχονται για το θέαμα και όχι για τη θρησκευτική ολοκλήρωση.

Η εμπειρία είναι πιο εντυπωσιακή τη νύχτα ή το χειμώνα. Όταν πέφτει χιόνι, οι νιφάδες διαλύονται στον αέρα χωρίς ποτέ να αγγίζουν το έδαφος, λέει η Rahila.

Παρά την υποστηριζόμενη αρχαιότητα της φωτιάς του Yanar Dag – κάποιοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη φωτιά μπορεί να άναψε μόλις τη δεκαετία του 1950 – αξίζει να διανύσετε μια μεγάλη διαδρομή 30 λεπτών βόρεια, από το κέντρο του Μπακού, μόνο και μόνο για να τη δείτε.

Το κέντρο διαθέτει μόνο μια μικρή καφετέρια και δεν υπάρχουν πολλά άλλα αξιοθέατα στην περιοχή.

πηγή: in.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button