ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χριστούγεννα 2023: Ποιες μέρες «πέφτουν» οι αργίες φέτος

Αντίστροφη μέτρηση μέχρι να φτάσουμε στις 25 Δεκεμβρίου

Πλησιάζουν οι ημέρες των Χριστουγέννων και μικροί και μεγάλοι περιμένουν τις μέρες ανάπαυλας και την πιο γιορτινή εποχή του χρόνου. Φέτος τα Χριστούγεννα «πέφτουν» Δευτέρα. Αργία είναι και η επόμενη, δηλαδή η 26η Δεκεμβρίου, ημέρα Τρίτη, προσφέροντας τη δυνατότητα για ένα γιορτινό τετραήμερο, για όσους δεν εργάζονται Σαββατοκύριακο.

Η Πρωτοχρονιά είναι την ακριβώς επόμενη Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι, αργία είναι και η ημέρα της γιορτής των Θεοφανείων, στις 6 Ιανουαρίου, που φέτος «πέφτει» Σάββατο.

Πώς αμοίβονται οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας

Επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν

Εάν δεν λειτουργήσει η επιχείρηση καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό δεν οφείλεται τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας δικαιούνται

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθού. Σε περίπτωση

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Δεκεμβρίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Πότε θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων

Tο δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα

Για όσους ανυπομονούν τόσο πολύ και μετρούν μέχρι και τα δευτερόλεπτα για την ημέρα των Χριστουγέννων, η ιστοσελίδα roloi.net έχει δημιουργήσει ένα διαδικτυακό ρολόι που κυλά αντίστροφα μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου. Εκεί καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο οι ημέρες, οι ώρες, τα λεπτά, αλλά ακόμα και τα δευτερόλεπτα μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.

πηγή: athensvoice.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button