ΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Ναυάγιο στην Πύλο: Στα αμπάρια είχαν κλείσει τις γυναίκες και τα παιδιά – Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι

Μόνο άνδρες είναι οι διασωθέντες στο ναυάγιο σκάφους – Για περισσότερους από 700 μετανάστες, κάνει λόγο ο Δήμαρχος Καλαμάτας – Βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης από το Super Puma

«Είναι συγκλονιστικό. Το πιο λυπηρό είναι ότι οι διασωθέντες είναι μόνο άνδρες», αναφέρει στο Reader.gr ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, αναφορικά με το πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, από τα 104 άτομα που διασώθηκαν έως τώρα, τα 26 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, με δύο από αυτά να είναι πιο βαριά, καθώς αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Παράλληλα, στήθηκε μια πολύ μεγάλη επιχείρηση με τη συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού και πλήθους γιατρών και λοιπού νοσηλευτικού προσωπικού.

Την ίδια ώρα, σε 79 ανέρχονται οι νεκροί μέχρι αυτή την ώρα, ενώ, επικαλούμενος μαρτυρίες ναυαγών, ο κ. Βασιλόπουλος υπογράμμισε ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς στο σκάφος, μήκους περίπου 30 μέτρων, που βυθίστηκε οι επιβαίνοντες ανέρχονταν σε πάνω από 700.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμάτας, οι υπηρεσίες του Δήμου ενημερώθηκαν από το Λιμεναρχείο στις 4 τα ξημερώματα και αμέσως ενεργοποιήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται από την Πολιτική Προστασία για τη διάσωση και την περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών.

Οι διασωθέντες, σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, μεταφέρονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις αποθήκες του λιμανιού της πόλης που προορίζεται για έκτακτες περιπτώσεις. Ο Δήμος παρέχει φαγητό, κουβέρτες και κρεβάτια, ενώ οι μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας, όπως αυτή της Μαλακάσας, όπως προβλέπεται.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε ότι ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας, έδωσε εντολή, εκτός από τη Μεσσηνία, να τεθούν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία σε Αρκαδία και Λακωνία, χωρίς όμως να χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Οι σοροί που έχουν εντοπιστεί είναι σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται να μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κόρινθο. Επίσης τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση.

Στη δημοσιότητα έρχεται και φωτογραφία ντοκουμέντο από το πλοίο, λίγη ώρα πριν βυθιστεί. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί πιθανώς από την Frontex. 

Δείτε βίντεο από την άφιξη των μεταναστών στην Καλαμάτα

Οι γυναίκες και τα παιδιά ήταν κλεισμένοι στα αμπάρια

Πιο ανατριχιαστικό όμως είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με μαρτυρίες των επιζώντων οι γυναίκες και τα παιδιά που επέβαιναν στο σκάφος του θανάτου ήταν κλεισμένοι στα αμπάρια. Και πως τελικά δεν θα μάθουμε ποτέ πόσες αθώες ψυχές χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου.

Όπως αναφέρει το newsit.gr, από τις μαρτυρίες των λιμενικών και των διασωθέντων, στο σκάφος επέβαιναν εκατοντάδες άτομα με κάποιους να μιλούν για πάνω από 700!

Βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης από το Super Puma

Όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο ένα νέο βίντεο βλέπει το φως της δημοσιότητας. Δείχνει τη στιγμή που το ελικόπτερο  Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας κατεβάζει το ειδικό καλάθι στο σκάφος του λιμενικού και διασώζει τους τέσσερις μετανάστες προκειμένου να μεταφερθούν άμεσα στο νοσοκομείο.

Τα πλάνα έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

Έγινε γνωστό ότι όλα τα μέσα έχουν διατεθεί μετά από εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ενώ η φρεγάτα «Κανάρης» ανέλαβε OSC (Οn Scene Coordinator) από τη στιγμή που έφτασε στον τόπο του ναυαγίου.

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button