ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κατρούγκαλος: Το παρασκήνιο της αποπομπής του – Το τηλεφώνημα Τσίπρα

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος βρέθηκε εκτός εκλογικής μάχης με απόφαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα καθώς ο μέχρι πρότινος υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο τομέα του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και αυτές δεν κρίθηκαν επαρκείς

Σύμφωνα με πληροφορίες νωρίς το πρωί στελέχη της Κουμουνδούρου επικοινώνησαν με τον Γιώργο Κατρούγκαλο προκειμένου να μάθουν τι είχε πει το προηγούμενο βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή για το θέμα της επαναφοράς του συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι ο πρώην υπουργός αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι εξέφρασε την προσωπική του άποψη. Εμφανίστηκε μάλιστα ιδιαίτερα εκνευρισμένος λέγοντας στους συνομιλητές του ότι ως μέλος του κόμματος έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει και την προσωπική του άποψη. 

Δείτε τις τοποθετήσεις του Κατρούγκαλου που πυροδότησαν τις εξελίξεις:

Η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είχε κανονίσει μία διαδικτυακή συνέντευξη ενημερώθηκε για το θέμα και κάλεσε τους συνεργάτες του για σύσκεψη νωρίς το μεσημέρι. Αμέσως έπεσε η ιδέα της διαγραφής του Γιώργου Κατρούγκαλου  αν και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε πρώτα να μιλήσει μαζί του. 

Διαδικαστικά ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει καθώς ο πρώην υπουργός βρισκόταν στα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία ήταν τυπωμένα. Άρα θα έπρεπε να βρεθεί μία άλλη λύση η οποία θα έδινε διέξοδο στο κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο βρισκόταν στην περιδίνηση της δήλωσης Κατρούγκαλου. 

Το τηλεφώνημα Τσίπρα

Γύρω στο μεσημέρι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρώην υπουργό και του ζήτησε εξηγήσεις γι’ αυτή τη δήλωση. Οι εξηγήσεις που έδωσε δεν ήταν ικανοποιητικές και έτσι ο Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε να θέσει ο ίδιος εκτός εκλογικής μάχης τον εαυτό του.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν μάλιστα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσε επιμόνως το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εάν έχει καταλάβει το πρόβλημα που δημιούργησε  στο κόμμα του δύο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. 

Οι δηλώσεις Κατρούγκαλου όπως ήταν φυσικό εξόργισαν το σύνολο των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς δύο μέρες πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να απολογείται για τα αυτονόητα. 

Κατρούγκαλος: Αποσύρομαι από την εκλογική μάχη

«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό.

Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ”κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

Το όνομα του θα είναι στα ψηφοδέλτια γιατί δεν προλαβαίνουν να τυπωθούν νέα

Την ίδια ώρα σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει εντός του ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος της υποψηφιότητας του Γιώργου Κατρούγκαλου καθώς παρά το γεγονός πως δεν θα είναι υποψήφιος το όνομά του θα αναγράφεται κανονικά στα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς αυτά έχουν ήδη τυπωθεί.

Συγκεκριμένα, το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από το πρωί εξαιρετικά βαρύ, καθώς πάρα πολλά στελέχη εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για το χρονικό σημείο των δηλώσεων του κ. Κατρούγκαλου, με αποτέλεσμα η ένταση να είναι παρούσα. Η όποια καθυστέρηση, ωστόσο, υπήρξε μέχρις ότου ο κ. Κατρούγκαλος να κάνει γνωστή την αποχώρησή του, οφείλεται κατά πληροφορίες, στα… ψηφοδέλτια, τα οποία έχουν σταλεί στα εκλογικά τμήματα με το όνομα του κυρίου Κατρούγκαλου ως υποψήφιου στο Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα ψηφοδέλτια έχουν φύγει από τις αποθήκες του υπουργείου Εσωτερικών και κατευθύνονται στα εκλογικά κέντρα.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τις πληροφορίες η πρώτη αντίδραση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής είναι πως πρόκειται για πολιτικό και όχι νομικό ζήτημα. Εφόσον δεν υπάρχει χρόνος για νέα ψηφοδέλτια εάν ο κ. Κατρούγκαλος ψηφιστεί, τα ψηφοδέλτια δεν θα λογίζονται άκυρα και εάν εκλεγεί τότε θα παραιτηθεί. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως πρώτη φορά αντιμετωπίζεται τέτοιο ζήτημα από την κεντρική εκλογική επιτροπή.

Αντίστοιχα, πηγές της Διεύθυνσης Εκλογών αναφέρουν ότι, με δεδομένο το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του έχει ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο αυτή παραμένει σε ισχύ. Σε περίπτωση που ο κ. Κατρούγκαλος εκλεγεί, έχει δυνατότητα να παραδώσει την έδρα του.

Δείτε βίντεο με το ρεπορτάζ του MEGA:

Πηγή: newsit.gr και protothema.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button