ΕΛΛΑΔΑ

Κοινότητα Κινέτας: Εννέα μήνες μετά δεν έχει ξεκινήσει κανένα έργο αποκατάστασης

Η Κοινότητα Κινέτας σε συνεργασία με την ομάδα των πλημμυροπαθών, απέστειλε 2 επιστολές προς στους αρμόδιους Υπουργούς, στους Βουλευτές της Δυτικής Αττικής, στην Περιφέρεια και στο Δήμο Μεγαρέων.

Εκφράζουν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση των έργων αποκατάστασης από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες τον Νοέμβριο του 2019.

Συγχρόνως τονίζουν την ανάγκη αποζημίωσης σε αρκετούς πλημμυροπαθείς που εξαιρέθηκαν από την διαδικασία.

Αναλυτικά οι 2 επιστολές:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Α’

Θέλουμε να σας καταθέσουμε την εντεινόμενη ανησυχία μας, διότι η ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στον τόπο μας την, Κινέττα, εξελίσσεται σε επικίνδυνη για τους κατοίκους αφού η περιοχή έχει αφεθεί απροστάτευτη χωρίς υποτυπώδη έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ενόψει του φθινοπώρου και των ισχυρών βροχοπτώσεων που το χαρακτηρίζουν.Την ίδια στιγμή το καμένο βουνό αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για ένα νέο πλημμυρικό φαινόμενο, για το οποίο κανείς δεν μπορεί να αναλογιστεί την ένταση του και είναι πιθανόν να προκαλέσει απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.Η τελευταία πλημμύρα, τον Νοέμβριο του 2019, η οποία έπληξε την περιοχή μας, άφησε πίσω της κλειστά ρέματα από φερτά υλικά, κατεστραμμένες υποδομές, τόνους μπαζών στους δρόμους και περισσότερα από 800 σπίτια πλημμυρισμένα. Μέχρι σήμερα, εννέα μήνες μετά δεν έχει ξεκινήσει κανένα έργο αποκατάστασης και κυρίως ούτε ένα έργο που να έχει χαρακτήρα στοιχειώδους- έστω- αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και επισκευής των κατεστραμμένων υποδομών.Πιο συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος υποδοχέας όμβριων υδάτων στην Κινέττα, το Ρέμα της Πίκας, παραμένει κλειστό από χιλιάδες τόνους φερτών υλικών με αποτέλεσμα σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης, τα νερά του χειμάρρου να μην μπορούν να οδηγηθούν στη θάλασσα. Όπως γίνεται αντιληπτό η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δημιουργεί- τολμούμε να πούμε- θανάσιμο κίνδυνο.Σε παρόμοια κατάσταση, βρίσκονται και τα ρέματα και στους υπόλοιπους οικισμούς της Κινέτας (Μαρούγκα, Γεράνεια, Πανόραμα). Την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, συμπληρώνει και η απουσία των απαραίτητων μικρών έργων στο παραλιακό κομμάτι της περιοχής μας (διανοίξεις δρόμων και αντιπλημμυρικά), προκειμένου τα νερά της βροχής να οδηγούνται στη θάλασσα.Επιπλέον, για εννέα μήνες οι κάτοικοι της Κινέτας, αλλά και οι διερχόμενοι οδηγοί βιώνουν απίστευτη ταλαιπωρία καθώς η Παλαιά Εθνική Οδός παραμένει κλειστή, λόγω υποχώρησης του δρόμου στη Γέφυρα της Πίκας, με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να γίνεται μέσα από τους στενούς δρόμους του οικισμού της Πίκας και γενικότερα του τμήματος της Κινέτας, κάτω από την Παλαιά Εθνική Οδό.

Όλος αυτός ο κυκλοφοριακός φόρτος όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, δημιουργεί επιπλέον επιβάρυνση στους ήδη κατεστραμμένους δρόμους της Κινέτας, ενώ η όχληση από τον όγκο των οχημάτων, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, έχει καταστεί αφόρητη. Και εν κατακλείδι θεωρούμε αδιανόητο το γεγονός, ότι η Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών Κορίνθου, που στην ουσία αποτελεί παράλληλο δρόμο της Ολυμπίας οδού να παραμένει κλειστή για εννέα μήνες.Για τους παραπάνω λόγους, που συνθέτουν σήμερα τη ζοφερή εικόνα της εγκατάλειψης που τείνει να καταστεί επικίνδυνη- αν δεν έχει ήδη καταστεί- για την ασφάλεια των κατοίκων ζητάμε: Την άμεση ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών και έναρξη των έργων αποκατάστασης (Καθαρισμός ρεμάτων και απομάκρυνση των φερτών υλικών που ακόμη βρίσκονται σε σημεία της Κινέτας) Την άμεση έναρξη των μικρών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (διανοίξεις δρόμων προς τη Θάλασσα) Την άμεση έναρξη των εργασιών, που αφορούν την επισκευή του δρόμου στο Γεφύρι της Πίκας, για να καταστεί προσβάσιμη η Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών Κορίνθου και στα δύο ρεύματα. Την έναρξη των έργων ασφαλτόστρωσης στους δρόμους της Κινέτας με διαδικασίες Fast track Ολοκλήρωση των μελετών για την οριοθέτηση των ρεμάτων και των μελετών που αφορούν την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία με την κατασκευή έργων μεγάλης κλίμακος.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Β’

Η Κινέττα, όπως γνωρίζετε, μετά την πυρκαγιά της 23 ης Ιουλίου 2018, που άφησε πίσω της 60 χιλιάδες στρέμματα καμμένα και εκατοντάδες σπίτια κατεστραμμένα, έχει πληγεί με σφοδρότητα από δυο πλημμύρες που ακολούθησαν την πυρκαγιά ως συνέπειά της, ολοκληρώνοντας έναν βαρύ απολογισμό καταστροφών στις υποδομές και στις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής. Ωστόσο, η τελευταία πλημμύρα «Γηρυόνης» στις 25-11-2019, άφησε για τους περίπου 400 ιδιοκτήτες β΄κατοικίας- που έχουν καταθέσει αιτήσεις στο Δήμο Μεγαρέων- αίσθημα κατάφωρης αδικίας εις βάρος τους, καθώς βάσει της ΚΥΑ 1699/16-5-2019 εξαιρούνται της διαδικασίας αποζημιώσεων που αφορούν την αντικατάσταση οικοσκευών, παρά τις ζημίες χιλιάδων ευρώ που έχουν υποστεί. Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποδώσει και συνεχίζουν να αποδίδουν χιλιάδες ευρώ σε φόρους για τις ιδιοκτησίες, τις οποίες είδαν να χάνονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τα ορμητικά νερά των χειμάρρων και τους τόνους φερτών υλικών που κατέβηκαν από το καμένο βουνό. Είναι λοιπόν υποχρέωση της πολιτείας να διορθώσει αυτή την αδικία, η οποία εντείνεται με αφορμή το γεγονός, ότι ενώ οι πλημμυροπαθείς με Β’ κατοικία έχουν διαφορετική αντιμετώπιση σε ο,τι αφορά τις οικοσκευές, από τους πυρόπληκτους με Β΄κατοικία που αποζημιώθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Παράλληλα, αποτελεί απαίτηση της τοπικής κοινωνίας να υπάρξει ίση μεταχείριση απέναντι στους πληγέντες των φυσικών καταστροφών και πόσο μάλλον στην περιοχή της Κινέτας υφίστανται στον ίδιο βαθμό τις συνέπειες που άφησε πίσω της η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2019.

Εν κατακλείδι, ζητούμε με γενναιότητα- όπως πράξατε και στην περίπτωση της Εύβοιας πρόσφατα – να αποφασίσετε την ένταξη των πλημμυροπαθών ιδιοκτητών β΄ κατοικίας της Κινέτας, στις αποζημιώσεις που αφορούν τις οικοσκευές. Είμαστε σίγουροι, ότι με αίσθημα ευθύνης θα ανταποκριθείτε σε αυτό το αίτημα που θα αποκαταστήσει την αδικία εις βάρος 400 συμπολιτών μας και κυρίως θα τους ανακουφίσει έστω στο ελάχιστο το οικονομικό βάρος που δημιουργεί η επίπονη προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η πλημμύρα στις περιουσίες τους.

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button