ΔΙΕΘΝΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υπερθέρμανση: Χιονοδρομικά αποθηκεύουν χιόνι για την επόμενη χρονιά

Αναβιώνει τεχνική άλλων εποχών ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή που απειλεί τα χειμερινά θέρετρα

Το χιονοδρομικό κέντρο Ρούκα στην Φινλανδία διατηρεί ανοιχτές τις πύλες του για 200 ημέρες το χρόνο. Πώς το καταφέρνει αυτό; Χάρη στην αναβίωση μίας τεχνικής άλλων εποχών μέσω της οποίας αποθηκεύεται χιόνι για την επόμενη χρονιά.

Τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε διαδοχικά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών επιδρώντας αρνητικά στο περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων, δε μένει ανεπηρέαστη η λειτουργία δημοφιλών χειμερινών θερέτρων στην Ευρώπη όπου αυτή τη χρονιά καταγράφηκαν ιστορικά χαμηλά επίπεδα χιονόστρωσης.

Σε Γαλλία, Αυστρία, Βοσνία, Ιταλία τα χιονοδρομικά κέντρα σχεδόν απογυμνώθηκαν από χιόνι σε περιόδους που θεωρούνται αιχμής για τα χειμερινά σπορ, με τους ειδικούς να μην αισιοδοξούν για… άσπρη μέρα, αφού η εποχή της πλούσιας χιονόπτωσης δείχνει να ανήκει στο παρελθόν.

Δεν είναι λίγα τα χιονοδρομικά που καταφεύγουν στη εναλλακτική του τεχνητού χιονιού, εντούτοις ούτε αυτή μοιάζει βιώσιμη. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η λύση είναι μία: Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Εξάλλου, η περιορισμένη χιονόπτωση δεν απειλεί μόνο τα χειμερινά θέρετρα, αλλά και την ίδια τη ζωή, αφού από το λιωμένο χιόνι εξαρτώνται τα αποθέματα νερού.

Σκεπάζουν με «κουβέρτες» το χιόνι

«Χάρη στην πρωτοποριακή τεχνογνωσία, τον αποτελεσματικό εξοπλισμό παραγωγής χιονιού και την αποθήκευση χιονιού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορείτε να κάνετε σκι πάνω από 200 ημέρες στη Ρούκα. Η έναρξη της σεζόν ορίζεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, όταν οι πίστες και το χιονοδρομικό πάρκο στο Ρούκα ανοίγουν με αποθηκευμένο χιόνι», αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του χιονοδρομικού.

Η τεχνική αυτή δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στο Ρούκα το 2016 όταν δημιουργήθηκε στρώμα τεχνητού χιονιού στην πίστα 13 σχηματίζοντας τρεις μεγάλους σωρούς, οι οποίοι καλύφθηκαν με λευκές «κουβέρτες» από πολυστυρένιο, πάχους 50 ή 70 χιλιοστών. Η τεχνική αποδείχθηκε αποτελεσματική, έτσι το 2023 αποθηκεύτηκαν 150.000 τ.μ χιονιού.

Τον Μάιο, όταν οι πίστες είναι κλειστές, το χιόνι που παραμένει συλλέγεται και οδηγείται σε μεγάλους σωρούς ύψους αρκετών μέτρων που αποθηκεύονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κάτω από ξυλοτεμαχίδια. Θα παραμείνει εκεί τους θερινούς μήνες και όταν τον Οκτώβριο αποκαλυφθεί θα έχει διατηρηθεί το 80-90%, αρκετή ποσότητα για να διανεμηθεί σε 3-4 πίστες κατάβασης και το χιονοδρομικό πάρκο.

Photo: www.ruka.fi

Όπως επισημαίνει το BBC, αυτή τεχνική δεν είναι απλώς βολική, αλλά αλλάζει τα δεδομένα, ιδίως για ένα κέντρο σε χαμηλό υψόμετρο όπως το Ρούκα, την ώρα που οι καιρικές μεταβολές είναι απρόβλεπτες.

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο, ο Άντιι Καράβα, διευθύνων σύμβουλος των χιονοδρομικών κέντρων Ρούκα και Πύχα εξήγησε ότι πριν 10 χρόνια οι καλές συνθήκες χιονιού ήταν εγγυημένες από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τον Απρίλιο, τώρα, όμως, με τη συντήρηση χιονιού «μπορούμε να εγγυηθούμε καλές συνθήκες σκι από τις αρχές Οκτωβρίου έως τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου».

Το Ρούκα δεν είναι το μοναδικό χιονοδρομικό που εφαρμόζει αυτή την τεχνική, καθώς πολλά κέντρα σε όλο τον κόσμο στρέφονται σε αυτή όσο η θερμοκρασία αυξάνεται και ο χειμώνας παραπέμπει περισσότερο σε φθινόπωρο.

Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η λειτουργία των κέντρων αφού εξακολουθούν να προσελκύουν επισκέπτες, ενώ παράλληλα επωφελείται η τοπική οικονομία.

Η τεχνική της αποθήκευσης έχει τις ρίζες της βαθιά στο παρελθόν, καθώς πριν την εφεύρεση των ψυγείων, οι άνθρωποι αποθήκευαν πάγο και χιόνι για να διατηρούν τα τρόφιμά τους δροσερά τους θερινούς μήνες.

Σήμερα, βέβαια, η τεχνολογία είναι πολύ πιο προηγμένη. Για παράδειγμα η φινλανδική Snow Secure που ανέπτυξε τις λευκές «κουβέρτες», οι οποίες διατηρούν τη θερμοκρασία χαμηλή ακόμα και μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το BBC τον Ιούνιο του 2023 στο Βίχτι της Φινλανδίας η μέγιστη θερμοκρασία του αέρα κυμαινόταν στους 31 βαθμούς Κελσίου. Κάτω από την… κουβέρτα, όμως, η μέγιστη θερμοκρασία ήταν στους 2,5 βαθμούς Κελσίου.

Οι αρνητικές πτυχές

Βέβαια, η διαδικασία απαιτεί ενέργεια, ενδεχομένως 2-3 φορές περισσότερη από την παραδοσιακή παραγωγή τεχνητού χιονιού, κυρίως εξαιτίας της ανάγκης διανομής του στις πίστες, αφού τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό κινούνται με ορυκτά καύσιμα. Στη Ρούκα, ωστόσο, οι αρμόδιοι έχουν φροντίσει να τα εφοδιάσουν με ανανεώσιμα καύσιμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται το αποτύπωμα άνθρακα κατά περίπου 90%.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν πίσω από την παρατεταμένη περίοδο λειτουργίας των χιονοδρομικών αύξηση των εκπομπών που προκύπτει από τον αριθμό αφίξεων των επισκεπτών με αυτοκίνητα και αεροπλάνα.

Photo: Facebook/ Ruka Ski Resort

πηγή: newmoney.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button