ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Βρίσκεται στην Πελοπόννησο, μοιάζει με δρεπάνι και κόβει τη θάλασσα στα δύο. Τι είναι;

Το ακρωτήριο που μπαίνει στη θάλασσα για 1 χλμ. και στέκει με τη στενή λωρίδα του αγέρωχο κόντρα στα έντονα κύματα και ρεύματα του Πατραϊκού Κόλπου

Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα δρεπάνι φτιαγμένο από άμμο το οποίο κόβει τη θάλασσα στα δύο. Βρίσκεται στο νομό Αχαΐας και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό όσο είναι η παραλία στην οποία βρίσκεται, δηλαδή το Δρέπανο. 

Ο δημιουργός του είναι η ίδια η φύση και οι εικόνες από ψηλά καθηλώνουν.

Ένα δρεπάνι από άμμο

Αυτή η στενή λωρίδα η οποία μοιάζει στην πραγματικότητα με δρεπάνι είναι μήκους ενός χιλιομέτρου. Είναι ένα ακρωτήριο που εισχωρεί στη θάλασσα κόβοντας την στα δύο. Τα κύματα του Πατραϊκού Κόλπου ακουμπούν και χτυπούν τη λωρίδα αυτή της άμμου η οποία παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη ακόμη και με έντονα καιρικά φαινόμενα. Ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχεια της παραλίας στο Δρέπανο της Αχαΐας.

Εκεί είναι και ο γνωστός φάρος που κατασκευάστηκε το 1880 και αποτελεί ένα στολίδι για την περιοχή γενικότερα. Ο συγκεκριμένος φάρος είχε βομβαρδιστεί από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ξαναλειτούργησε μετά το 1945. Είχε αναλάβει τη νέα επισκευή του το Ελληνικό Ναυτικό.

Το Δρέπανο αποτελεί ούτως ή άλλως μια από τις πλέον αγαπημένες παραλίες των ντόπιων στην Αχαΐα. Το σημείο είναι δε ένα από τα «στέκια» αν μπορούμε να το πούμε έτσι όσων ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ, το windsurfing και το kitesurfing.

Ο μύθος

Ακόμη κι αν είχες ακούσει γι’ αυτό το δρεπάνι από άμμο πιθανόν δεν είχες ακούσει για την ιστορία του κατά την αρχαιότητα.

Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Παυσανίας αναφέρει: «ο Κρόνος έριξε στη θάλασσα το δρεπάνι με το οποίο ακρωτηρίασε τον πατέρα, τον Ουρανό. Για το λόγο αυτό καλούν το ακρωτήριο Δρέπανον». Το κάθε μέρος της Ελλάδας και η ονομασία του κρύβουν συχνά μια ενδιαφέρουσα και άγνωστη πληροφορία για τους περισσότερους.

Δείτε μερικές εντυπωσιακές εικόνες από τη θαλάσσια αυτή περιοχή.

Βίντεο: haanity

πηγή: anagnostis.org

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button