ΔΙΕΘΝΗΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το πιο επιτυχημένο μοντέλο φωτογραφικής μηχανής στον κόσμο έχει γενέθλια

Οι εμβληματικές Polaroid κλείνουν τα 75 τους χρόνια

Στις 28 Νοεμβρίου του 1948 έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην αγορά η κάμερα Polaroid, το πιο επιτυχημένο μοντέλο κάμερας στον κόσμο, που άλλαξε τον τρόπο που η ανθρωπότητα κατέγραφε την καθημερινότητά της ως τότε.

Ήταν μία ογκώδης μηχανή, που μπορούσε όμως μόλις σε ένα λεπτό μέσα να δώσει στον κάτοχό της μία φωτογραφία της στιγμής, ενώ ως τότε οι φωτογραφικές μηχανές απευθυνόντουσαν μόνο σε επαγγελματίες ή πολύ αφοσιωμένους χομπίστες του είδους. Σε μία εποχή, λοιπόν, που το κλασικό φιλμ μηχανής χρειαζόταν μία χρονοβόρα διαδικασία εμφάνισης σε κατάλληλα εξοπλισμένο σκοτεινό δωμάτιο, ενώ ταυτόχρονα οι εξελίξεις στον κόσμο έτρεχαν, η Polaroid εκδημοκράτισε την πρόσβαση στη φωτογραφία, παράγοντας αρχικά μόλις 57 κομμάτια, καθένα από το οποίο κόστιζε 89,98 δολάρια, σχεδόν δηλαδή 900 δολάρια σήμερα.

Η εταιρεία συνεργάστηκε με το πολυκατάστημα Jordan Marsh στη Βοστόνη, όπου εκτέθηκαν τα μοντέλα, έγινε η παρουσίασή τους και κατόπιν εξαφανίστηκαν από τα ράφια, καθώς οι καταναλωτές ήταν διατεθειμένοι να ξοδέψουν ένα μεγάλο ποσό προκειμένου να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πρωτόγνωρες για την εποχή τεχνικές δυνατότητες που παρείχε η κάμερα.

Ιδρυτής της εταιρείας Polaroid ήταν ο Edwin Land, ο οποίος έφτιαξε και το πρώτο μοντέλο της κάμερας που έμελλε να δώσει το όνομά της σε κάθε τύπου φωτογραφίες στιγμής. Ο Land σκέφτηκε για πρώτη φορά να φτιάξει ένα φιλμ που να εμφανίζει αμέσως τα snapshots όταν μία φορά είχε βγάλει μία φωτογραφία και η κόρη του είχε ζητήσει να τη δει αμέσως, πράγμα που δεν ήταν φυσικά εφικτό. Το 1947 ο Land παρουσίασε για πρώτη φορά σε πειραματικό επίπεδο την εφεύρεσή του και έναν μόλις χρόνο μετά ήταν έτοιμη για μαζική παραγωγή.

Edwin H Land (1909-1991), Marvin Koner/CORBIS/Corbis via Getty Images

Οι Polaroid μπορεί να εγκαταλείφθηκαν με την πάροδο του χρόνου και την έλευση των φωτογραφικών μηχανών μεγαλύτερης ακρίβειας, ωστόσο έκαναν το πιο δυναμικό comeback που μπορούσαν μέσα στην ψηφιακή εποχή, καθώς η αίσθηση της κανονικής φωτογραφίας, που παίρνει κάποιος για να αιχμαλωτίσει τη στιγμή, χωρίς να μπορεί να ελέγξει απόλυτα το φως, τις σκιές και το τελικό αποτέλεσμα, είναι κάτι συναρπαστικό και συνιστά μία δημιουργική πρόκληση για τον εκάστοτε φωτογράφο. Σήμερα η κάμερα Polaroid είναι ένα από τα πιο δημοφιλή gadget τεχνολογίας ανά τον κόσμο, με τις πωλήσεις της να έχουν αυξηθεί από το 2016 και μετά ως και 166%.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές εμβληματικές φωτογραφίες που αποδίδουν ακριβώς το πνεύμα πίσω από τη δημιουργία της εμβληματικής κάμερας.

πηγή: marieclaire.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button