ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το φαινόμενο της παγωμένης- πηγνυομένης βροχής (Freezing rain)

Παγωμένη βροχή ή πηγνυόμενη βροχή ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο οι σταγόνες της βροχής συναντούν πολύ ψυχρές αέριες μάζες που εφάπτονται του εδάφους, με αποτέλεσμα να παγώνουν σχεδόν ακαριαία.

Σε αντίθεση με το χιονόνερο ή το χαλάζι, η παγωμένη βροχή αποτελείται εξ ολοκλήρου από υγρά σταγονίδια. Το χιόνι που πέφτει από τα νέφη, καθώς περνά από θερμά στρώματα της ατμόσφαιρας λιώνει και μετατρέπεται σε βροχή. Στη συνέχεια οι σταγόνες της βροχής, συναντώντας εκ νέου αρνητικές θερμοκρασίες, ψύχονται και έτσι όταν έρθουν σε επαφή με το έδαφος ή με αντικείμενα όπως δέντρα, τα ηλεκτρικά καλώδια, οχήματα, μετατρέπεται σε πάγο. Η όλη διαδικασία παρουσιάζεται σχηματικά στην εικόνα που ακολουθεί.

Η μηχανική της δημιουργίας της παγωμένης βροχής, ορίζεται ως εξής:

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΓΩΜΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ

Η παγωμένη βροχή προέρχεται αμιγώς από υδροσταγονίδια , δηλαδή από κανονική βροχή που ξεκινάει απο το νέφος στο οποίο δίνει το φαινόμενο. Συνήθως αυτό το ύψος κυμαίνεται από 1500 έως και 4000 μέτρα (στο ύψος των νεφών όπου εμφανίζονται συνήθως τα Cumulus / Nimbostratus / Altostratus (Σωρείτες / Μελανοστρώματα και Υψισωρείτες αντίστοιχα).


Κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης από το νέφος προς το έδαφος , τα υδροσταγονίδια συναντούν ένα επίπεδο αέρα αρκετά κρύο (κάτω από 0 βαθμούς κελσίου) με αποτέλεσμα οι σταγόνες να μετατρέπονται σε παγωμένες “πρόκες”. Το ύψος της παγοποίησης των υδροσταγονιδίων μπορεί να βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα απο την επιφάνεια.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι σταγόνες της βροχής να φτάνουν στο έδαφος ως παγωμένα υδροσταγονίδια , τα οποία πολλές φορές μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρές ζημιές, αν όχι αντάξιες με αυτές που προκαλεί η χαλαζόπτωση.

Δείτε μια εικόνα πως είναι το αυτοκίνητο μετά το πέρασμα της παγωμένης βροχής στο Νυμφαίο της Φλώρινας 4/12/2019

Πηγή: forecastweather.gr

https://www.facebook.com/galazio.coctail.restaurant/
Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button