ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι ηλικία έχει ο σκύλος σε ανθρώπινα χρόνια; Επιστήμονες βρήκαν τον ακριβή τρόπο υπολογισμού

Ανατρέπουν την παραδοσιακή θεωρία «ένας χρόνος σκύλου ισούται με επτά ανθρώπινα χρόνια»

Για χρόνια, οι ιδιοκτήτες σκύλων χρησιμοποιούσαν τον κανόνα ότι ένας χρόνος του ζώου ισούται με επτά ανθρώπινα χρόνια για να υπολογίσουν την ηλικία του κατοικίδιου τους σε ανθρώπινα έτη.

Ωστόσο, νέα φόρμουλα που ανέπτυξαν επιστήμονες έδειξε ότι ο τρόπος που υπολογίζαμε την ηλικία των σκύλων ήταν κάθε άλλο παρά ακριβής.

Η φόρμουλα, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στα μοτίβα μεθυλίωσης του DNA που συμβαίνουν καθώς οι σκύλοι γερνούν, παρέχοντας μια πιο ακριβή εκτίμηση της ηλικίας ενός σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Systems, ανέλυσε τη μεθυλίωση του DNA από 104 Λαμπραντόρ Ριτρίβερ ηλικίας από λίγων εβδομάδων έως 16 ετών, επιτρέποντας στους ερευνητές να δημιουργήσουν μια νέα φόρμουλα που χαρτογραφεί με μεγαλύτερη ακρίβεια την ηλικία ενός σκύλου με την αντίστοιχη ανθρώπινη.

1 προς 7 χρόνια: «Υπεραπλουστευμένος κανόνας που μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις»

Όπως προκύπτει, ένας σκύλος ενός έτους ισοδυναμεί με έναν άνθρωπο 30 ετών, ενώ ένας σκύλος 4 ετών ισοδυναμεί με έναν άνθρωπο 52 ετών. Αυτή η νέα φόρμουλα υποδηλώνει ότι οι σκύλοι μεγαλώνουν ταχύτατα τα δύο πρώτα χρόνια, με έναν δίχρονο σκύλο να αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο 42 ετών.

Η παραδοσιακή θεωρία ότι «ένα έτος σκύλου ισούται με επτά ανθρώπινα έτη» βασιζόταν στη μέση διάρκεια ζωής ενός σκύλου και ενός ανθρώπου και όχι σε κάποια συγκεκριμένη βιολογική διαδικασία. Η νέα φόρμουλα, ωστόσο, βασίζεται στις αλλαγές στα μοτίβα μεθυλίωσης του DNA, οι οποίες συμβαίνουν καθώς οι σκύλοι γερνούν.

Σύμφωνα με τον Trey Ideker, επικεφαλής συγγραφέας, PhD καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του UC San Diego και στο Moores Cancer Center, «το νέο σύστημα είναι ανώτερο από το προηγούμενο “πολλαπλασιάστε επί επτά”, έναν υπεραπλουστευμένο κανόνα που μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις σχετικά με το πώς γερνούν οι σκύλοι».

Η νέα φόρμουλα θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη στην κτηνιατρική περίθαλψη, καθώς παρέχει έναν πιο ακριβή τρόπο για τον προσδιορισμό των κινδύνων για την υγεία ενός σκύλου που σχετίζονται με την ηλικία. Επιπλέον, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους κτηνιάτρους να καθορίσουν τον καλύτερο χρόνο για την εκτέλεση ορισμένων ιατρικών διαδικασιών, όπως η στείρωση, οι οποίες μπορεί να έχουν διαφορετικούς κινδύνους και οφέλη ανάλογα με την ηλικία ενός σκύλου.

Είναι επίσης σημαντική για την κατανόηση της διαδικασίας γήρανσης στους σκύλους, η οποία θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην έρευνα για τη γήρανση στους ανθρώπους. Καθώς οι σκύλοι γερνούν, βιώνουν πολλές από τις ίδιες σωματικές αλλαγές που βιώνουν και οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο ανοσοποιητικό σύστημα και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος.

Μέχρι τότε, η γήρανση των σκύλων έχει επιβραδυνθεί, οπότε ένας 8χρονος σκύλος μοιάζει με έναν 64χρονο άνθρωπο.

Η νέα φόρμουλα

Η εξίσωση γενικά είναι 16 ln (ηλικία σκύλου) + 31 = ανθρώπινη ηλικία, ωστόσο διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού σε λειτουργικό iOS ή Android.

Συγκεκριμένα, για αριθμομηχανές iPhone που διαθέτουν τη λειτουργία φυσικού λογαρίθμου ή «In», πληκτρολογήστε πρώτα την ηλικία του σκύλου. Στη συνέχεια, πατήστε το κουμπί «ln». Πολλαπλασιάστε αυτό το αποτέλεσμα με το 16 και, στη συνέχεια, προσθέστε το 31.

Αν χρησιμοποιείτε την επιστημονική αριθμομηχανή της Google: Πρώτα, πατήστε το πλήκτρο «ln», μετά πληκτρολογήστε την ηλικία του σκύλου και, στη συνέχεια, εξισώστε το. Στη συνέχεια, πολλαπλασιάστε με το 16 και, μετά, προσθέστε το 31.

Χρησιμοποιώντας αυτή την εξίσωση:

  • ένας σκύλος 1 έτους είναι σαν ένας άνθρωπος 31 ετών,
  • ένας 3χρονος σκύλος είναι σαν ένας 49χρονος άνθρωπος,
  • ένας 7χρονος σκύλος είναι σαν ένας 62χρονος άνθρωπος.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού της ηλικίας των σκύλων σε ανθρώπινα χρόνια έχει ενθουσιάσει τόσο τους ιδιοκτήτες σκύλων όσο και τους κτηνιάτρους, αν και πολλοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί, σημειώνοντας πως μπορεί να μην ισχύει για όλες τις ράτσες σκύλων, καθώς παρουσιάζουν διαφορετική διάρκεια ζωής και μπορεί να γερνούν με διαφορετικό τρόπο.

Παρόλα αυτά, αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατανόηση της γήρανσης και της υγείας των σκύλων και παρέχει μια πιο ακριβή και τεκμηριωμένη προσέγγιση για την εκτίμηση της ηλικίας τους σε ανθρώπινα χρόνια.

πηγή: lifo.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button