ΕΛΛΑΔΑ

Θήβα: Ανησυχία για τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις – Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Το 1894 είχαμε παρόμοια ακολουθία, κράτησε 17 μήνες και έδωσε ένα σεισμό 6,2 Ρίχτερ μετά», σημείωσε ο κ. Παπαζάχος

Στο ρυθμό των Ρίχτερ «χορεύει» τους τελευταίους εννέα μήνες η Θήβα, με τους κατοίκους να ζουν υπό τον φόβο ενός μεγάλου σεισμού που ενδέχεται να επιφέρει τεράστιες καταστροφές σε έναν αστικό ιστό με σπίτια πολλών δεκαετιών.

Το φαινόμενο, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 και είχε εξασθενήσει για ένα διάστημα, επανήλθε και τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί. Υπολογίζεται ότι από  πέρσι τον Ιούλιο έχουν σημειωθεί περίπου 2.900 σεισμικές δονήσεις, σε μια περιοχή που απέχει λιγότερο από 100 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Στο χάρτη παρουσιάζονται όλοι οι σεισμοί με μέγεθος >=4 που έχουν γίνει από το 2020 που ξεκίνησε η δράση στη περιοχή (4.4R, 4 Δεκ. 2020 ) με το τελευταίο το σεισμό της 10ης Απριλίου με τον αριθμό [5].

(Εικόνα από facebook Ακης Τσελέντης)

Περίεργη κατάσταση – Πιθανότητα ισχυρότερου σεισμού

«Στη Θήβα έχουμε μια περίεργη κατάσταση. Έχουμε μια σεισμικότητα εδώ και ένα χρόνο ή και περισσότερο, σε ένα ρήγμα που είναι πολύ κοντά στην πόλη», είπε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

«Φαίνεται ότι τα ρήγματα αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά, αλλά το κακό είναι ότι η σεισμικότητα είναι πολύ κοντά στην πόλη. Όταν έχουμε μία ακολουθία τέτοια που έχει μια μικρή πιθανότητα να δώσει και ισχυρότερο σεισμό, ο κόσμος είναι ανήσυχος. Έχουμε ιστορικό στην περιοχή. Το 1894 είχαμε παρόμοια ακολουθία, κράτησε 17 μήνες και έδωσε ένα σεισμό 6,2 Ρίχτερ μετά», σημείωσε ο κ. Παπαζάχος.

Τι να κάνουν οι κάτοικοι

«Τέτοιες ακολουθίες έχουμε συχνά, χωρίς να έχουμε κύριο σεισμό. Απλά, επειδή η ακολουθία στην περίπτωση της Θήβας είναι κοντά στην πόλη, η τοπική κοινωνία πρέπει να κινηθεί με προληπτικό τρόπο. Το 1853 είχαμε ένα σεισμό πιο δυτικά που είχε καταστρέψει τη Θήβα τελείως. Το πιο πιθανό είναι η ακολουθία να σβήσει μέσα στους επόμενους μήνες σταδιακά. Οι κάτοικοι χωρίς να ανησυχούν θα πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα και να θωρακίσουν τα σπίτια τους, να μιλήσουν στα παιδιά τους, να δει η τοπική κοινωνία αν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σεισμό, ώστε να προστατευτεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η σεισμική ακολουθία μπορεί να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ για τον  σεισμό των 4,3 Ρίχτερ ο οποίος έγινε αισθητός σε Χαλκίδα, Αθήνα και άλλες περιοχές, ανέφερε ότι: « Αποτελεί και αυτός τμήμα της αναζωπύρωσης που είχαμε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στην περιοχή της Θήβας. Η αναζωπύρωση έρχεται να συμπληρώσει κανονικά μία ακολουθία που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται πριν από 14 μήνες και περιλαμβάνει σεισμούς που πλησιάζουν τις 3.000».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα το εύρος των σεισμικών δονήσεων είναι μικρό με το μεγαλύτερο να φτάνει τα 4,8 ρίχτερ.

«Εκ μέρους της Πολιτείας έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ως Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης», τόνισε.

«Πρέπει να υπάρχει ηρεμία. Η σεισμική ακολουθία μπορεί να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες δίχως να έχουμε ζημιές. Η ισχυρή σύσταση είναι να αποφύγουμε παλιές κατασκευές», πρόσθεσε με αφορμή τον σεισμό των 4,3 ρίχτερ που σημειώθηκε βόρεια της Οινόης.

Ανησυχία

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός εμφανίζεται ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος με αναρτήσεις του στο λογαριασμό του στο facebook εκφράζει την ανησυχία του μιας και τα μεγέθη των σεισμών όπως και η συχνότητα έχουν αυξηθεί. «4,3, Είναι το μεγαλύτερο μέγεθος που κατεγράφη από τις 11-7-2021 όταν πάλι είχε κάνει 4,3. Έγραψα προ 2 ημερών ότι «στη Θήβα οι δείκτες σεισμικότητας χειροτερεύουν» και από το 3,9 πήγαμε στο 4,3. Εξήγησα όσο πιο απλά γίνεται τι σημαίνει χειροτέρευση των δεικτών, η οποία εξακολουθεί να ισχύει». Ο κ. Παπαδόπουλος είχε εξηγήσει ότι οι δείκτες σεισμικότητας χειροτερεύουν γιατί το τελευταίο διάστημα υπάρχει «πολύ αυξημένο πλήθος σεισμών (από το Σεπτέμβριο 2021 είχαμε να το δούμε), αύξηση στα μεγέθη, πολλούς πάνω από 3,5, μέχρι και 3,9 (από το Σεπτ. 2021 είχαμε να δούμε 3,9) και σταδιακή πτώση της παραμέτρου b, στατιστικά σημαντική».

Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης και κείμενο
Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button