ΕΛΛΑΔΑ

Θανάτωση χιλιάδων μινκ στην Κοζάνη – Bρέθηκαν θετικά στον COVID-19

Επίσης, σε άλλες δυο μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα έχουν καταγράφει μινκ με συμπτώματα, έχουν γίνει τεστ και αναμένονται τα αποτελέσματα. Αν βγουν θετικά, θα θανατωθούν και αυτά.

Την θανάτωση όλων των μινκ που εκτρέφονται σε μονάδα της Κοζάνης, αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ορισμένο αριθμό ζώων (περίπου 10). Η απόφαση αυτή ελήφθη, καθώς και τα υπόλοιπα μινκ της ίδιας μονάδας εμφανίζουν συμπτώματα κορωνοϊού, όπως βήχα και καταρροή.

Παράλληλα, τεστ για κορωνοϊό έχουν γίνει σε μινκ και σε άλλες δύο μονάδες της περιοχής, επειδή κάποια ζώα εμφανίζουν συμπτώματα. Ωστόσο, εξετάζεται ακόμα αν θα θανατωθούν στο σύνολό τους ή μόνο αυτά που είναι θετικά, εφόσον οι εργαστηριακοί έλεγχοι δείξουν ότι νοσούν από Covid-19. 

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες ο ιός μεταδίδεται από τον ανθρώπο στα μινκ και στη συνέχεια μπορεί να μεταλλαχθεί και να ξαναμεταδοθεί στον άνθρωπο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, καθώς θα καταστήσει το εμβόλιο αναποτελεσματικό.  

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 90 φάρμες μινκ, στις οποίες εκτρέφονται 400.000 μητέρες βιζόν που γεννούν περίπου 1,2 εκατομμύρια μινκ ετησίως. Στη συνέχεια οι εκτροφείς εξάγουν ακατέργαστο το δέρμα τους στη Δανία και της Φινλανδία και φέρνοντας στη χώρα συνάλλαγμα ύψους άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Πηγή: skai.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button