ΤΑΞΙΔΙΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τέλος η λειτουργία πτήσης στα αεροπλάνα: Με το 5G θα μιλάμε και θα στέλνουμε μηνύματα, αλλά όχι δωρεάν

Τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουν οι επιβάτες αεροπλάνων πριν από την απογείωση της πτήσης τους είναι να απενεργοποιήσουν τα τηλέφωνά τους ή να τα θέσουν σε «λειτουργία πτήσης»

Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν θα είναι για πολύ ακόμα διαθέσιμη, καθώς η ΕΕ θα ορίσει συγκεκριμένες συχνότητες του νέου δικτύου 5G που θα επιτρέπουν στα κινητά τηλέφωνα να παραμένουν συνδεδεμένα και εν ώρα πτήσης.

Στην πράξη, η απόφαση θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να αφήνουν στους πελάτες να πραγματοποιούν και να λαμβάνουν τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα και να χρησιμοποιούν δεδομένα όπως ακριβώς θα έκαναν στο έδαφος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η υπηρεσία θα προσφέρεται με τη χρήση ενός ειδικού εξοπλισμού που ονομάζεται picocellular, το οποίο συνδέει το δίκτυο του αεροπλάνου με τη γη μέσω δορυφόρου.

«Ο ουρανός δεν αποτελεί πλέον όριο όσον αφορά τις δυνατότητες που προσφέρει η υπερταχεία συνδεσιμότητα υψηλής χωρητικότητας», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος για την εσωτερική αγορά.

Επί του παρόντος, οι κανονισμοί απαιτούν από τους επιβάτες να απενεργοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα ή να ενεργοποιούν τη λειτουργία πτήσης πριν από την απογείωση και κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Η πρακτική αυτή αποτελεί μέτρο ασφαλείας για την αποφυγή παρεμβολών στα ηλεκτρικά και τηλεπικοινωνιακά συστήματα του αεροπλάνου. Η σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω ασύρματων συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, tablet και φορητοί υπολογιστές, είναι δυνατή μόνο μέσω ενός εσωτερικού δικτύου Wi-Fi που προσφέρει η αεροπορική εταιρεία, συνήθως ως επί πληρωμή υπηρεσία.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει τώρα μια συγκεκριμένη ζώνη συχνοτήτων για τη χρήση του 5G, διασφαλίζοντας ότι δεν θα παρεμβαίνει σε καμία από τις ηλεκτρονικές συσκευές στο αεροπλάνο, ώστε οι ταξιδιώτες να μπορούν να έχουν τα κινητά τους τηλέφωνα ανά πάσα στιγμή ενεργοποιημένα.

Το δίκτυο, ωστόσο, θα λειτουργεί μόνο σε χαμηλά υψόμετρα και σε ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους μπορεί να διατάξει την απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων ανά πάσα στιγμή, αν το κρίνει σκόπιμο. «Το 5G θα επιτρέψει καινοτόμες υπηρεσίες για τους ανθρώπους και ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές εταιρείες», δήλωσε ο Μπρετόν.

Δεν θα είναι δωρεάν

Οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους στο αεροπλάνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι δωρεάν. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και οι αεροπορικές εταιρείες πιθανότατα θα χρεώνουν ειδική τιμή, καθώς η σύνδεση μπορεί να περιλαμβάνει σύνδεση σε δίκτυα από πολλές χώρες.

Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σημαντικές επενδύσεις στον εξοπλισμό που επιτρέπει τη σύνδεση των επίγειων δικτύων κινητής τηλεφωνίας με το αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Η Επιτροπή εισήγαγε επίσης καινοτομίες για τις οδικές μεταφορές, όπου το Wi-Fi με ζώνες συχνοτήτων 5GHz θα μπορεί να λειτουργεί σε αυτοκίνηταλεωφορεία και άλλα μέσα μεταφοράς. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ στις 30 Ιουνίου 2023 το αργότερο, σύμφωνα με το θεσμικό όργανο.

πηγή: ethnos.gr

Ο πραγματικός λόγος ύπαρξης του flight mode όταν πετάτε

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button