Η ελληνική κοινότητα είναι μεγάλη, αλλά οι περισσότεροι έχουν εκκενώσει το σημείο λόγο του κυκλώνα Μίλτον
Στα τέλη του 19ου αιώνα, αρκετοί Έλληνες πήραν τον δρόμο για τις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι ακολούθησαν την πεπατημένη και πήγαν να αναζητήσουν την τύχη τους στις μεγαλουπόλεις (Σικάγο, Βοστώνη και Νέα Υόρκη, κυρίως).
Ωστόσο, ορισμένοι, κατά κύριο λόγο μετανάστες από τα ελληνικά νησιά, αποφάσισαν να ταξιδέψουν στη Φλόριντα και σύντομα δημιούργησαν μία μικρή ελληνική κοινότητα στα κεντροδυτικά παράλια της Πολιτείας, κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού.
Η περιοχή στην οποία εγκαταστάθηκαν ήταν το Τάρπον Σπρινγκς, η οποία πλέον είναι γνωστή και ως το «ελληνικό χωριό των σφουγγαράδων»…
Το Τάρπον Σπρινγκς, στον κόλπο της Τάμπα, είναι ακόμη και σήμερα η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στις ΗΠΑ.
Το 10,4% των κατοίκων στο Τάρπον είναι ελληνικής καταγωγής, ποσοστό που καμία άλλη πόλη δεν έχει φτάσει, ενώ το 1940 η ελληνική παροικία έφτανε το 75%.
Το 1880 έφτασε ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων από τις Κυκλάδες κυρίως, και το 1905 ένας Καλυμνιώτης, ο Γιάννης Κοκόρης, έφερε στην περιοχή την τέχνη των σφουγγαράδων δυτών, που έγινε ανάρπαστη και ο ίδιος έφτασε τη δεκαετία του ’30 να φέρνει στην αγορά μερικά εκατομμύρια δολάρια από τη βιομηχανία.
Η ελληνική παροικία είχε ενθουσιάσει τους παλαιότερους κατοίκους και σύντομα οι Έλληνες κατέκλυσαν την περιοχή. To ότι μπορούσαν να αλιεύουν σφουγγάρια ήταν ο βασικός λόγος που πολλοί Καλύμνιοι προτίμησαν να πάνε να ζήσουν εκεί.
Το Τάρπον Σπρινγκς είχε τη μεγαλύτερη παραγωγή σφουγγαριών στον κόσμο, μέχρι που το 1940 μία ισχυρή παλίρροια σχεδόν διέλυσε την παραγωγή, η οποία συνεχίζεται ακόμη και τώρα μεν, αλλά σε πολύ πιο χαμηλό ρυθμό.
Η ελληνική παροικία, όμως, διατηρήθηκε στην πόλη και συνεχίζει ακόμη και σήμερα. Αν κάποιος ταξιδέψει στη περιοχή, από την αρχή θα νιώσει πως βρίσκεται σε κάποιο ελληνικό μέρος, καθώς το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο ακόμη και στους δρόμους.
Ταβέρνες, φούρνοι, νυχτερινά μαγαζιά και ελληνικές βραδιές είναι κάτι που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, με τους ντόπιους να κάνουν τα πάντα για να διατηρηθεί η ελληνική κουλτούρα.
Υπάρχει ακόμη και… Greek Town, καθώς και δύο ορθόδοξες εκκλησίες, ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Μιχαήλ.
Πάνω από 3.000 οικογένειες από την Ελλάδα ζουν αυτή τη περίοδο στην πόλη, την οποία οι Αμερικανοί αποκαλούν «η μικρή Ελλάδα».
πηγή: iefimerida.gr