Σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν τα πρώτα 6 κρούσματα Κράκεν στην Ελλάδα – Ποια τα συμπτώματα, ποιοι κινδυνεύουν
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Κράκεν του κορωνοϊού η οποία εξαπλώνεται ραγδαία στις Ηνωμένες Πολιτείες και πλέον έφτασε και στην Ελλάδα
Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η υποπαραλλαγή Κράκεν αφορά έξι κρούσματα στην Αττική, τα τέσσερα στο βόρειο και τα δύο στο δυτικό τομέα. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για το πόσο γρήγορα μεταδίδεται η νέα υποπαραλλαγή έχουν προκαλέσει συναγερμό για το τι πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα, τη στιγμή που σε έξαρση βρίσκεται και ο ιός της γρίπης.
Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε χθες σύντομη αξιολόγηση κινδύνου για τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον (ΧΒΒ.1.5) του κορωνοϊού στην οποία εκτιμά ότι ναι μεν είναι πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προηγούμενες, αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη.
Σε ποιες χώρες έχει εντοπιστεί η υποπαραλλαγή Κράκεν
Εκτός από την Ελλάδα, η Κράκεν έχει εντοπιστεί στη Δανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, το Βέλγιο, την Τσεχία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Κινδυνεύουν όλοι να κολλήσουν
Σύμφωνα με την Paula Cannon, ιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, η πρόσφατη υποπαραλλαγή XBB.1.5 είναι τόσο μεταδοτική που όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν, ακόμα κι αν έχουν ήδη μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ειδικά όσοι δεν έχουν μολυνθεί πρόσφατα ή δεν έχουν λάβει το δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο. Αντίστοιχη ανησυχία έχει εκφράσει και η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς φαίνεται ότι η XBB.1.5 είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει ανιχνευθεί. Βέβαια, η αυξημένη μεταδοτικότητα δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.
Ποια τα συμπτώματα της Κράκεν
Για τη νέα υποπαραλλαγή «Κράκεν» του κορωνοϊού μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», η κ. Παγώνη παρομοίασε την υποπαραλλαγή με ένα… θαλάσσιο θηρίο με πλοκάμια, βασιζόμενη σε μια ταινία μυθοπλασίας που ονομάζεται «Κράκεν»: «Θυμίζει ένα επιθετικό θαλάσσιο θηρίο το οποίο δεν μας αρέσει ούτε θέλουμε να τα ακούμε».
Στη συνέχεια μίλησε, για τα χαρακτηριστικά της «Κράκεν», τόνιζοντας ότι είναι «πολύ μεταδοτική συγκριτικά με τις άλλες υποπαραλλαγές, γιατί ανήκει στην ομάδα Όμικρον».
«Το καλό είναι πως τα συμπτώματά της σε κάθε ασθενή -που εμείς στην Ελλάδα έχουμε εντοπίσει έξι περιστατικά, 4 στο βόρειο τομέα Ατικής και 2 στον Δυτικό- είναι απλά, όπως ενός κρυολογήματος. Δηλαδή, αφορά το ανώτερο αναπνευστικό και είναι μία γριπώδης συνδρομή, με πονόλαιμο, μπούκωμα, μπορεί να κάνει πυρετό. Το σημαντικό είναι πως δεν κάνει πνευμονίες, δεν αφορά το κατώτερο αναπνευστικό», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Πηγή: iefimerida.gr