ΔΙΕΘΝΗ

Σαν σήμερα, 28 Δεκεμβρίου 1734 πέθανε ο αληθινός Ρομπέν των Δασών

Οι εκβιασμοί, οι κλοπές και η εξέγερση των Ιακωβιτών

Ο Ρομπ Ρόι γνωστός παράνομος των Highland, που αποτέλεσε έμπνευση για τον Ρομπέν των Δασών, πέθανε σαν σήμερα 28 Δεκεμβρίου 1734.

Η δράση του υπερτονίστηκε στο μυθιστόρημα του Sir Walter Scott και σε ορισμένα αποσπάσματα των ποιημάτων του William Wordsworth.

Οι εκβιασμοί, οι κλοπές και η εξέγερση των Ιακωβιτών

Ο Ρόμπερτ ΜακΓκρέγκορ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1671 στο Γκλένγκαϊλ των Highlands. Ο Ρομπ υπήρξε ληστής με αμφίβολη πίστη στον βασιλιά και ασχολήθηκε από μικρός με τις κλοπές βοοειδών και τον εκβιασμό, πατροπαρά­δοτες – και σεβαστές εκείνη την εποχή – ασχολίες των κατοίκων της περιοχής.

Στις αρχές του δέκατου όγδοου αιώνα, ο Ρομπ Ρόι ΜακΓκρέγκορ είχε καθιερώσει μια ακμάζουσα επιχείρηση προστασίας, χρεώνοντας τους αγρότες κατά μέσο όρο 5% του ετήσιου ενοικίου τους για να εξασφαλίσει ότι τα βοοειδή τους παρέμεναν ασφαλή.

Είχε τον πλήρη έλεγχο των άλλων επιδρομέων στο Argyll, το Stirling και το Perth και έτσι μπορούσε να εγγυηθεί ότι τα βοοειδή που έκλεβαν από τους πελάτες του θα τους επιστρέφονταν. Όσοι δεν πλήρωναν, το μετάνιωναν καθώς τους λήστευε τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία τους.

Ο πατέρας του, ο Ντόναλντ ΜακΓκρέγκορ, μικρότερος αδελφός του αρχηγού της φατρίας των ΜακΓκρέγκορ, έλαβε στρατιωτική θέση από τον βασιλιά Ιάκωβο Β’ όταν αυτός επανήλθε στην εξουσία μετά την Ένδοξη Επανάσταση (1688-89). Και ο ίδιος ο Ρομπ, ωστόσο, συμμετείχε στην εξέγερση των Ιακωβιτών (1715), που στόχευε στην επάνοδο στο θρόνο των απογόνων του Ιάκωβου Β’, του τελευταίου καθολικού μονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας, που είχε απομακρυνθεί από την «Ένδοξη Επανάσταση» του Όλιβερ Κρόμγουελ, το 1688.

Η φυλάκιση, η απονομή χάρης και ο θάνατός του

Λόγω της συμμετοχής του στην επάνοδο του Ιακώβου Β’ στον θρόνο του συμπεριφέρθηκαν με επιείκεια. Σε αυτό μεσολάβησε και ο Τζον Κάμπελ, δεύτερος δούκας του Αργκάιλ. Η δράση του, ωστόσο, τον καθιστούσε επικίνδυνο για την εξουσία και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του ήταν φανερή. Έτσι, σύντομα συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές Νιούγκεϊτ του Λονδίνου.

Παρά τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, του απονεμήθηκε χάρη το 1727, ενώ επρόκειτο να εξοριστεί στο νησί Μπαρμπέιντος της Καραϊβικής.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Ρομπ ασπάστηκε τον Ρωμαιοκαθολικισμό ζώντας σαν νομοταγής πολίτης. Μάλιστα, η αλληλογραφία του που είδε το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει έναν αρκετά μορφωμένο άνθρωπο και ανατρέπει την εικόνα του άξεστου ληστή.

πηγή: athensvoice.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button