ΔΙΕΘΝΗ

Σαν σήμερα, 22 Νοεμβρίου 1963, δολοφονείται ο Tζον Φ. Κένεντι (vid)

Η μοιραία αυτοκινητοπομπή, το αίμα στα ρούχα της Τζάκι Ο και οι θεωρίες συνωμοσίας

Σαν σήμερα, 22 Νοεμβρίου 1963, δολοφονείται μπροστά στα μάτια της έντρομης συζύγου του Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, των σωματοφυλάκων του και εκατοντάδων απλών ανθρώπων ο Τζον Φ. Κένεντι (John F. Kennedy), o 35oς πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός που έμεινε χαραγμένο στη μνήμη των Αμερικανών και όχι μόνο, μια μέρα που έμεινε αξέχαστη στην τότε γενιά έτσι ώστε να συζητάει για χρόνια «πού ήσουν όταν δολοφονήθηκε ο Κένεντι;». Εξάλλου, ο JFK ήταν ο τέταρτος και τελευταίος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που δολοφονήθηκε μετά τους Λίνκλον, Γκάρφιλντ και Μακίνλεϊ – και ένας από τους πιο αγαπητούς ηγέτες των Αμερικανών.

Ακόμα πιο σοκαριστικό είναι ότι η δολοφονία του καταγράφηκε από τις κάμερες και τους φωτογράφους που ήταν συγκεντρωμένοι στο σημείο. Δεν μεταδόθηκε ζωντανά, αλλά σε κάθε περίπτωση η γνωστή πια ταινία Ζαπρούντερ (από το όνομα του κινηματογραφιστή) δείχνει καρέ-καρέ όσα συνέβησαν το μοιραίο εκείνο πρωινό: την αυτοκινητοπομπή, το ανοιχτό αυτοκίνητο, τον Κένεντι να χαιρετάει το πλήθος, τις δύο σφαίρες που τον λάβωσαν, την αντίδραση της Τζάκι και του πιστού του σωματοφύλακα, το χάος που ακολούθησε.

Η αυτοκινητοπομπή

Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι βρισκόταν σε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Ντάλας του Τέξας. Η μέρα ξεκίνησε με σύννεφα, αλλά έγινε ηλιόλουστη· το Air Force One προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της πόλης, έγινε η υποδοχή από τον κυβερνήτη του Τέξας Τζον Κόναλι και ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή προς το τέλος του Ντάλας.

Η αυτοκινητοπομπή θα κάλυπτε την συνολική απόσταση των δεκαέξι χιλιομέτρων σε χρόνο 45 λεπτών της ώρας, με μέση ταχύτητα 20 χλμ την ώρα. Σημειώνεται ότι τρεις ημέρες πριν, στις 19 Νοεμβρίου, δύο τοπικές εφημερίδες είχαν δημοσιοποιήσει τη διαδρομή με λεπτομερείς χάρτες.

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι της ασφάλειάς του τον είχαν συμβουλέψει το αντίθετο, ο JFK επέμενε να είναι ανοιχτή η οροφή του αυτοκινήτου του. Ήθελε να νιώθει ότι είναι κοντά στον κόσμο, να μπορεί να τους χαιρετίσει και να τον χαιρετίσουν απρόσκοπτα.

Η λιμουζίνα ξεκίνησε: μπροστά καθόταν ο Κόναλι με τη σύζυγό του, πίσω ο Κένεντι με την Τζάκι Ο. Τη λιμουζίνα ακολουθούσε μία ανοικτή Cadillac με οκτώ πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας. 

Ένα τεράστιο πλήθος, περίπου 150.000-200.000 άτομα, είχε παραταχθεί κατά μήκος του δρόμου για να δει και να επευφημήσει τον πρόεδρο.

Μετά τη διέλευσή της από το κέντρο της πόλης και τους ουρανοξύστες που τόσο φοβούνταν οι άνθρωποι της ασφάλειας του προέδρου, η πομπή εισήλθε στη θεωρούμενη σαν ασφαλή περιοχή της ανισόπεδης διασταύρωσης της οδού Ελμ. Στις 12:28 όταν τα αυτοκίνητα πέρασαν μπροστά από το κτίριο του Κεντρικής Σχολικής Βιβλιοθήκης της πολιτείας.

Η δολοφονία

Στις 12:30, έπεσε ο πρώτος πυροβολισμός από την πλατεία Ντίλι· ακούγεται σιγανά, αλλά ελάχιστοι τον αντελήφθησαν. Ο Κένεντι, ο οποίος χαιρετούσε τον κόσμο, έφερε ξαφνικά τα χέρια του στον λαιμό του και άρχισε να σκύβει προς την πλευρά της γυναίκας του, η οποία τον κοίταξε έντρομη.

Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ο Κόναλι, ο οποίος καθόταν ακριβώς μπροστά από τον Κένεντι έπεσε απότομα μπροστά, χτυπημένος από τη δεύτερη σφαίρα.

Ο Κλιντ Χιλ, μέρος της αυτοκινητοπομπής του προέδρου, ήταν ο μόνος από τους σωματοφύλακες που βρίσκονταν στο από πίσω όχημα που έτρεξε προς το μέρος του. Ήταν, όμως, αργά: μία τρίτη σφαίρα διαπέρασε το κεφάλι του JFK.

 Ο μυστικός πράκτορας Κλιντ Χιλ πέφτει πάνω στην Τζάκι Κένεντι για να τη σώσει © Wikipedia

Κομμάτια από το κρανίο του τινάχθηκαν και η Τζάκι πιτσιλίστηκε με το αίμα του. Το σώμα του Κένεντι τινάχθηκε προς τα πίσω και έπεσε απότομα στην αγκαλιά της Τζάκι, από το στόμα της οποίας ξέφυγε ένα «Ωχ, όχι» προτού πανικοβληθεί και προσπαθήσει να φύγει από την πίσω μεριά της λιμουζίνας.

Εκείνη τη στιγμή, έφτασε και ο μυστικός πράκτορας Χιλ, ο οποίος σκαρφάλωσε στη λιμουζίνα, έσπρωξε την Πρώτη Κυρία πίσω στο κάθισμα και έπεσε κυριολεκτικά πάνω της για να τη σώσει.

«Είδα την τρύπα στο κρανίο του»

Ο Κλιντ Χιλ περιέγραψε τα δραματικά εκείνα δευτερόλεπτα ως εξής:

«Ξαφνικά, άκουσα έναν θόρυβο σαν βεγγαλικό που ερχόταν από πίσω μου, από τον δεξί ώμο μου. Πήδηξα από τη θέση μου από το αυτοκίνητο παρακολούθησης, τρέχοντας όσο πιο γρήγορα μπορούσα προς το προεδρικό όχημα, με σκοπό να ανέβω στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και να σχηματίσω μια ασπίδα, ένα φράγμα προστασίας τόσο για τον πρόεδρο όσο και την κυρία Κένεντι.

Δυστυχώς λίγο πριν φτάσω εκεί, ακούστηκε άλλος ένας πυροβολισμός και η σφαίρα χτύπησε τον πρόεδρο στο κεφάλι. Ήταν το θανάσιμο πλήγμα. Μπορούσα να δω την τρύπα στο κρανίο του και είδα ότι τα μάτια του δεν κινούνταν, ήταν σταθερά. Ο εγκέφαλός του ήταν εκτεθειμένος. Υπήρχαν αίματα και υπολείμματα εγκεφαλικού ιστού σε όλο το πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Η κυρία Κένεντι ήταν τελείως καλυμμένη με αίμα και μονολογούσε “Τι σου έκαναν, Τζον!” και “Σε αγαπάω, Τζον”.

Υπήρχε τόσο πολύ αίμα που δεν μπορούσες να καταλάβεις αν υπήρχε κάποια άλλη πληγή, εκτός από τη μία μεγάλη πληγή στο πίσω δεξιό τμήμα του κεφαλιού του προέδρου».

Τι έγινε μετά τη δολοφονία

Αμέσως μετά, το αυτοκίνητο χάθηκε κάτω από μία ανισόπεδη διάβαση αναπτύσσοντας ταχύτητα με προορισμό το νοσοκομείο Πάρκλαντ Μεμόριαλ. 

Μία ώρα αργότερα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο πρόεδρος Κένεντι είναι νεκρός. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Ήταν 46 ετών.

Ο κυβερνής του Τέξας Τζον Κόναλι, ο οποίος χτυπήθηκε και αυτός από μια σφαίρα, επέζησε των τραυμάτων του.

Στις 14:38, με την Τζάκι στο πλευρό του, ανέκφραστη πλέον και με το αίμα του άντρα της στα ρούχα της, ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίστηκε 36ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος.

Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Κένεντι δολοφονήθηκε και αυτός σε live μετάδοση 48 ώρες μετά

Λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία, η αστυνομία του Ντάλας περικύκλωσε το κτίριο της Κεντρικής Σχολικής Βιβλιοθήκης του Τέξας και άρχισε να την ερευνά.

Στον 6ο όροφο, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ένα παλαιό ιταλικό τυφέκιο Μάνλιχερ-Καρκάνο με ιαπωνική σκοπευτική διόπτρα. Στην άλλη άκρη του ορόφου, δίπλα σε ένα ανοικτό παράθυρο με θέα στην οδό Ελμ, ανακάλυψαν τρεις κάλυκες.

Αμέσως, άρχισε το ανθρωποκυνηγητό για τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, έναν νεαρό που είχε πιάσει δουλειά στο κτίριο λίγους μήνες πριν τη δολοφονία και εθεάθη να κυκλοφορεί σε αυτό. Συνελήφθη ύστερα από περιπετειώδη καταδίωξη μέσα στην αίθουσα ενός κινηματογράφου. 

Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ © Wikipedia

Ύστερα από δύο ημέρες εξουθενωτικών ανακρίσεων, αποφασίστηκε ο Όσβαλντ να οδηγηθεί από τα κρατητήρια του αρχηγείου αστυνομίας του Ντάλας στις φυλακές.

Στο υπόγειο του κτιρίου, μέσα σε συνωστισμό αστυνομικών, δημοσιογράφων, φωτογράφων αλλά και τηλεοπτικών συνεργείων που μετέδιδαν ζωντανά στην τηλεόραση την μεταφορά του Όσβαλντ, δύο αστυνομικοί τον κρατούσαν, όταν βγήκε μπροστά τους ένας βραχύσωμος άνδρας και πυροβόλησε τον Όσβαλντ μια φορά στο στομάχι.

Εκατομμύρια τηλεθεατές είδαν τον άνθρωπο που κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι να πέφτει με τη σειρά του νεκρός από πυρά μόλις 48 ώρες μετά το έγκλημα.

Έτσι, τα αίτια της δολοφονίας του JFK έμειναν αναπάντητα, προκαλώντας μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας και εμπνεόντας ταινίες, σειρές και τραγούδια.

πηγή: athensvoice.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button