ΔΙΕΘΝΗ

Σαν σήμερα, 14 Ιουνίου 1940, η φρίκη του Άουσβιτς ξεκινά για 728 Πολωνούς

Η πρώτη μεταφορά Πολωνών κρατουμένων στο διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης

Σαν σήμερα, στις 14 Ιουνίου 1940, έγινε η πρώτη μαζική μεταφορά Πολωνών κρατουμένων, Καθολικών και Εβραίων, στο Άουσβιτς, ξεκινώντας έτσι τη φρικτή και δυσώδη ιστορία του χειρότερου στρατόπεδου συγκέντρωσης των Ναζί.

Οι κρατούμενοι ήταν 728 άνδρες, όλοι από την πόλη Tάρνουφ στη νότια Πολωνία. Θεωρήθηκαν «πολιτικοί κρατούμενοι» και μέλη της πολωνικής αντίστασης. Οι περισσότεροι ήταν Καθολικοί, καθώς δεν είχαν αρχίσει ακόμη οι μαζικές μεταφορές Εβραίων.

Το Άουσβιτς, το οποίο είχε λειτουργήσει και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως στρατόπεδο συγκέντρωσης εργατών, είχε μόλις αρχίσει να λειτουργεί. Στις 20 Μαΐου 1940 είχαν μεταφερθεί εκεί οι πρώτοι 30 κρατούμενοι, όλοι τους Γερμανοί βαρυποινίτες, οι οποίοι έγιναν οι πρώτοι Kapo (ουσιαστικά κρατούμενοι με προνόμια, οι οποίοι είτε ηθελημένα είτε όχι συμμετείχαν και στους βασανισμούς).

Στους Πολωνούς που μεταφέρθηκαν σαν σήμερα στο Άουσβιτς, χαράχθηκε με τατουάζ ο αριθμός κρατουμένου τους. Πήραν τους αριθμούς από το 31 έως το 758.

Αν και θεωρήθηκαν πολιτικοί κρατούμενοι από τους Ναζί, οι περισσότεροι από τους Πολωνούς ήταν απλοί άνθρωποι (δάσκαλοι, δικηγόροι, ιερείς) ου συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα προς τη Γαλλία και την Ουγγαρία.

Το χρονικό της μεταφοράς των πρώτων Πολωνών στο Άουσβιτς

Σύμφωνα με την ιστορικό Aleksandra Pietrzykowa, την παραμονή της μεταφοράς τους οι 728 συλληφθέντες συγκεντρώθηκαν και αναγκάστηκαν να κάνουν ντους σε δημόσιο μπάνιο. Τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου, μεταφέρθηκαν από τα SS στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, για να μεταβούν στο Άουσβιτς.

Οι Πολωνοί κρατούμενοι στον σιδηροδρομικό σταθμό της Τάρνουφ © Wikipedia

Ο επιζήσας Eugeniusz Niedojadlo, ο οποίος ήταν στην ομάδα αυτή, είχε εξιστορήσει μετέπειτα: «Η ημέρα της αναχώρησής μας ήταν ζεστή και ηλιόλουστη. Περπατούσαμε τέσσερις-τέσσερις, ενώ μας φυλούσαν ένοπλοι άνδρες των SS. Οι κάτοικοι της Τάρνουφ διατάχθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους. Δεν είχαμε ιδέα πού μας πήγαιναν«.

Ο ίδιος περιέγραψε τη γραμμή των φυλακισμένων σαν αγελάδες που πηγαίνουν για σφαγή: «Οι άνδρες των SS συνεχώς μας φωνάζανε. Ήμασταν λυπημένοι. Αν και οι δρόμοι ήταν άδειοι, εδώ και εκεί έβλεπα περίεργα πρόσωπα που μας κοιτούσαν μέσα από τις κουρτίνες. Κάποια στιγμή, ένα άγνωστο χέρι πέταξε ένα μπουκέτο με κόκκινα λουλούδια προς εμάς, αλλά ένας αξιωματικός τα πάτησε».

Όταν έφτασαν στο Άουσβιτς, οι Πολωνοί στοιχήθηκαν σε πέντε σειρές. Εκεί τους υποδέχθηκε, ο επικεφαλής του στρατοπέδου συγκέντρωσης Καρλ Φριτς.

Τους ανακοίνωσε τα εξής: «Δεν ήρθατε σε σανατόριο, αλλά σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Δεν υπάρχει τρόπος να βγείτε έξω πέρα από την καμινάδα του κρεματόριου. Αν δεν σας αρέσει αυτό, μπορείτε να πέσετε τώρα πάνω στον αγκυλωτό φράχτη. Αν υπάρχουν Εβραίοι ανάμεσάς σας, επιτρέπεται να ζήσουν δύο εβδομάδες, οι ιερείς ένα μήνα και οι υπόλοιποι τρεις μήνες».

Σημειώνεται ότι το κρεματόριο ξεκίνησε να λειτουργεί αργότερα, στις 15 Αυγούστου 1940. Πάντως, σύμφωνα με την ιστορικό Aleksandra Pietrzykowa, τουλάχιστον 200 από τους πρώτους αυτούς φυλακισμένους στο Άουσβιτς κατάφεραν και επιβίωσαν, κυρίως επειδή δρούσαν ως ομάδα και συνεργάζονταν με άλλους Πολωνούς κρατουμένους.

Η φρίκη του Άουσβιτς σε αριθμούς

Μετά από αυτή την πρώτη μεταφορά κρατουμένων, η φρικτή συνέχεια είναι γνωστή. Τον Αύγουστο του 1941 έγινε η πρώτη δοκιμή των θαλάμων αερίων και τον Οκτώβριο του 1941 ξεκίνησε η κατασκευή του στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς ΙΙ – Μπίρκεναου, το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν με το όνομα «Άουσβιτς».

Συνολικά εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια εξοντώθηκαν. Περίπου 900.000 πέθαναν μετά την επιλογή που έγινε άμεσα κατά την άφιξή τους. Άλλοι 200.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες, υποσιτισμό, βαρύτατη κακοποίηση, συνέπειες ιατρικών πειραμάτων ή δολοφονήθηκαν. Οι συνηθέστεροι τρόποι εκτέλεσης ήταν: Δηλητηρίαση με το αέριο Κυκλώνας Β σε ειδικούς θαλάμους (θάλαμοι αερίων), πυρά πυροβόλου όπλου, θανατηφόρα ένεση, απαγχονισμός, θάνατος από ασιτία.

Στο Άουσβιτς Ι, δολοφονήθηκαν περίπου 70.000 άνθρωποι, κυρίως Πολωνοί και σοβιετικοί αιχμάλωτοι. Στο Άουσβιτς ΙΙ, δολοφονήθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, Ρομά και τσιγγάνοι.

πηγή: athensvoice.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button