ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ

Ψαράς έπιασε και απελευθέρωσε φεγγαρόψαρο 300 κιλών ανοιχτά των Αγίων Θεοδώρων

Ο γνωστός και αγαπητός σε όλη την Ραφήνα καπετάνιος Δημήτρης Περικλέους έπιασε στα δίκτυα της ψαρότρατάς του ”ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ-ΚΑΤΕΡΙΝΑ” ένα τεράστιο ψάρι πάνω από 300 κιλά ,το φεγγαρόψαρο ή ”προπέλα” όπως το ονομάζουν οι ψαράδες.

H ψαρότρατα βρισκόταν ανοιχτά των Αγίων Θεοδώρων όταν ξαφνικά ένιωσε κάτι υπερβολικά βαρύ στα δίκτυα!

Το άφησε όμως να ζήσει πετώντας το αμέσως ξανά στην θάλασσα, εκεί που είναι ο φυσικός του χώρος!

Δεν ήταν και πολύ εύκολη υπόθεση να κουμαντάρεις ένα τόσο γιγαντιαίο ψάρι όπως θα διαπιστώσετε και εσείς από τις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Το φεγγαρόψαρο (επιστημονική ονομασία mola-mola) είναι ένα από τα βαρύτερα γνωστά οστέινα ψάρια, με βάρος που συνήθως κυμαίνεται ανάμεσα στα 250 και στα 1.000 κιλά. Το είδος απαντά στα τροπικά και εύκρατα νερά το κόσμου. Θυμίζει κεφάλι ψαριού με ουρά και το σώμα του είναι επίπεδο κάθετα.

Οι προνύμφες του όμως (ψάρια που μόλις έχουν εκκολαφθεί) είναι πολύ μικρές σε μέγεθος. Έχουν μήκος μόλις 2,5 εκατοστά και ζυγίζουν λιγότερο από 1 γραμμάριο. Όσες επιβιώνουν αναπτύσσονται περισσότερο από 60 εκατομμύρια φορές σε σχέση με το αρχικό τους μέγεθος. Θεωρείται η πιο ακραία ανάπτυξη μεγέθους για σπονδυλωτό ζώο.

Τα φεγγαρόψαρα συχνά κάνουν…ηλιοθεραπεία. Είναι μια μέθοδος «θερμικής επαναφόρτισης» μετά από καταδύσεις σε βαθύτερα ψυχρότερα νερά για την εύρεση τροφής. Ζουν άλλωστε σε θερμά ύδατα και οι παρατεταμένες περίοδοι σε θερμοκρασίες κάτω των 10°C μπορούν να τα οδηγήσουν σε αποπροσανατολισμό ή και θάνατο.

Πηγή: rpn.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button