Πότε πληρώνεται το έκτακτο δώρο Πάσχα – Ποιοι θα δουν έως 300 ευρώ στους λογαριασμούς τους
Κρατικό πουγκί για έξτρα παρεμβάσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ βάζει στην άκρη το κυβερνητικό επιτελείο, οι οποίες θα ξεδιπλώνονται σταδιακά από την Άνοιξη. Μία από αυτή περιλαμβάνει έκτακτο δώρο Πάσχα σε χιλιάδες δικαιούχους και φέτος
Όπως και πέρσι έτσι και φέτος το έκτακτο δώρο Πάσχα, εφόσον κλειδώσει και επίσημα το μέτρο, αναμένεται να πληρωθεί μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη του Πάσχα. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουν ότι επιταγή ακρίβειας ή έκτακτο δώρο Πάσχα είχε δοθεί και πέρσι και μάλιστα είχε πληρωθεί πριν την Ανάσταση.
Στο τραπέζι βρίσκεται η καταβολή έκτακτου δώρου το Πάσχα κοντά στα 300 ευρώ, μείωση ή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση εισφορών αλλά και καταβολή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους .
Το εύρος και του ύψος των νέων μέτρων θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών της ενέργειας, όμως η κύρια στόχευση της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να κατευθυνθούν προς την ενίσχυση των εισοδημάτων.
Οι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης
Το δώρο Πάσχα θα είναι ύψους 250-300 ευρώ και θα αποτελεί ανάσα ειδικά για ευάλωτους και συνταξιούχους. Εκτός από τους ευάλωτους, τους συνταξιούχους εκτιμάται ότι το βοήθημα θα το λάβουν οι δικαιούχοι του αναπηρικού επιδόματος, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.
Το μέτρο δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί από τα χείλη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου σήμερα για την πορεία της Οικονομίας.
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ένα νέο αποθεματικό που μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 1,2 δις ευρώ, ποσό που προκύπτει από την υπέρβαση των εσόδων και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση χρειάστηκε να βάλει λιγότερο «το χέρι στην τσέπη» για την επιδότηση του ρεύματος, καθώς οι τιμές στην ενέργεια έχουν πέσει, κυρίως μετά την επιβολή πλαφόν από την Ε.Ε. στις τιμές του φυσικού αερίου.
Ένα σημαντικό ποσό φέρεται να προκύπτει και από την έκτακτη εισφορά στους παρόχους ενέργειας, η οποία, όπως έγινε και με τα έσοδα από τα διυλιστήρια, δεν έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό, κι έτσι τα χρήματα αυτά λογίζονται ως επιπλέον πόροι.