ΥΓΕΙΑ

Πόσο καφέ πρέπει να πίνεις τη μέρα – Οι ειδικοί απαντούν

Έως και 400 mg καφεΐνης την ημέρα φαίνεται να είναι ασφαλή για τους περισσότερους ενήλικες

Οι άνθρωποι έχουν μια σχέση αγάπης-μίσους με τον καφέ.

Μια έκθεση του 2023 από την National Coffee Association διαπίστωσε ότι το 63% των Αμερικανών πίνουν καφέ κάθε μέρα – αυτό είναι περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα, εκτός από το νερό.

Μια πληθώρα άρθρων περιγράφει λεπτομερώς το ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τρόπους για να σταματήσουν τη συνήθεια του καφέ.

«Ο καφές έχει τη φήμη του κακού παιδιού», λέει στον Guardian ο Δρ Peter Hayes, καθηγητής ηπατολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Οι τρέχουσες ανησυχίες για τον καφέ, σημειώνει, συχνά αναφέρονται στη νεφελώδη έννοια της «αποτοξίνωσης».

«Όλοι μιλούν με πολύ αόριστους όρους», λέει, προσθέτοντας ότι ο καφές δεν είναι τοξίνη.

Τι να κάνει κανείς για αυτό; Πόσος καφές είναι πολύς; Μήπως πρέπει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε;

Ζητήσαμε από τους ειδικούς να αναλύσουν τα αποτελέσματα της πρωινής παρασκευής μας.

Τι συμβαίνει όταν πίνουμε καφέ;

Το κύριο ενεργό συστατικό του καφέ είναι η καφεΐνη, εξηγεί ο Δρ Sander Kersten, καθηγητής μοριακής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Όποιος έχει πιει μια πρωινή κούπα θα είναι εξοικειωμένος με τα αποτελέσματα. Ως διεγερτικό, η καφεΐνη κάνει κάποιον να αισθάνεται πιο σε εγρήγορση, λέει η Kersten. Οι χρόνοι αντίδρασης των ανθρώπων είναι πιο γρήγοροι, μπορούν να συγκεντρωθούν καλύτερα και έχουν αυξημένη αντοχή. Μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με βελτιωμένη αθλητική απόδοση .

Σύμφωνα με τον Karsten, αυτά τα αποτελέσματα συνήθως εμφανίζονται μέσα σε μισή ώρα και διαρκούν έως και δύο ώρες. «Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που οι άνθρωποι τείνουν να συνεχίζουν να πίνουν καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει. «Δεν κρατάει πολύ».

Υπάρχει όριο στο πόσο καφέ πρέπει να πίνει κανείς την ημέρα;

Έως και 400 mg καφεΐνης την ημέρα φαίνεται να είναι ασφαλή για τους περισσότερους ενήλικες, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Ένα φλιτζάνι οκτώ ουγγιών παρασκευασμένου καφέ περιέχει περίπου 95 mg καφεΐνης, λέει ο Giovannucci, άρα αυτό ισοδυναμεί με περίπου τέσσερα φλιτζάνια joe.

Πάνω από αυτά τα επίπεδα, λέει ο Giovannucci, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν νευρικότητα και αυξημένο καρδιακό ρυθμό – «συμπτώματα που μπορούν να γίνουν αισθητά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άγχους», λέει. Τα άτομα με υποκείμενη διαταραχή πανικού ή άγχους διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να βιώσουν αυτές τις αρνητικές παρενέργειες.

Δύο με τρία φλιτζάνια την ημέρα γενικά φαίνεται να είναι το γλυκό σημείο για να αποκομίσετε τα οφέλη του καφέ χωρίς να αντιμετωπίζετε τα μειονεκτήματά του, λέει ο Hayes. Αλλά η ιδανική ποσότητα είναι διαφορετική για διαφορετικούς ανθρώπους.

«Είναι σημαντικό να ακούς το σώμα σου», λέει ο Nyemb-Diop. Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας στην καφεΐνη, λέει, και μερικοί μπορεί να αισθάνονται νευρικοί μετά από ένα φλιτζάνι, ενώ άλλοι μπορεί να αισθάνονται καλύτερα μετά από τρία φλιτζάνια.

Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων , τοξικές επιδράσεις της καφεΐνης, όπως οι επιληπτικές κρίσεις, έχουν παρατηρηθεί με την ταχεία κατανάλωση 1.200 mg καφεΐνης ταυτόχρονα. Ως εκ τούτου, ο οργανισμός σημειώνει ότι τα προϊόντα καθαρής και υψηλής συμπύκνωσης καφεΐνης , όπως αυτά που περιέχονται σε σκόνες με καφεΐνη ή ενεργειακά ποτά, «αποτελούν σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία».

πηγή: in.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button