ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα εισπράξετε γρήγορα την επιστροφή φόρου που περιμένετε

Οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν σήμερα εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ του 2024 θα λάβουν άμεσα τα χρήματα του φόρου που δικαιούνται

Τα χρήματα της επιστροφής φόρου που δικαιούνται θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό μέσα στις επόμενες ημέρες οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ μέχρι σήμερα Παρασκευή (19/4). Προσοχή! Η πληρωμή του φόρου θα πρέπει να γίνει μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και της εφαρμογής myAADEapp στα κινητά τηλέφωνα.

Από αύριο (20/4) η ΑΑΔΕ ξεκινά τη διενέργεια κεντρικών συμψηφισμών της οφειλής ΕΝΦΙΑ με τις επιστροφές φόρου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν πληρώσουν εφάπαξ τον λογαριασμό του φόρου ακινήτων θα δουν τις επόμενες ημέρες το ποσό της οφειλής να μειώνεται ή και να μηδενίζεται καθώς θα έχει συμψηφιστεί με το φόρο που περιμένουν να εισπράξουν από την εφορία.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δουν τα εκκαθαριστικά με το ποσό του ΕΝΦΙΑ μπαίνοντας στη ψηφιακής πύλη myAADE στη διαδρομή: «Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ > Είσοδος στην εφαρμογή», επιλέγοντας ”Έτος 2024″. Στη συνέχεια για την πληρωμή της οφειλής επιλέγουν τη διαδρομή: Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή, ή της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ για κινητές συσκευές myAADEapp, στην επιλογή: Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές, Πληρωμές > Πληρωμή μη ρυθμισμένων οφειλών > Επόμενο > Επιλογή Τρόπου Πληρωμής (Μέσω IRIS ή Με κάρτα) > Συγκεντρωτική εικόνα ατομικών ανοικτών εκτός ρύθμισης.

Σημειώνεται ότι την άμεση επιστροφή των χρημάτων τους διασφαλίζουν και οι δικαιούχοι που εξόφλησαν μέχρι χθες Πέμπτη (18/4) το φόρο μέσω web banking. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή φόρου είναι η δήλωση του ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού στην ΑΑΔΕ.

Για όσους εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε δόσεις, η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης εκπνέει τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου. Ο φόρος μπορεί να καταβληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται στις 28 Φεβρουάριο 2025 ενώ από το επόμενο έτος οι δόσεις καταβολής του ΕΝΦΙΑ αυξάνονται σε 12.

Εξόφληση φόρου σε έως 24 δόσεις

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής λογαριασμού σε 12 έως και 24 μήνες εντάσσοντας την οφειλή στη πάγια ρύθμιση. Βέβαια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δόσεις είναι έντοκες με το ετήσιο επιτόκιο να διαμορφώνεται σε 6,68% για αποπληρωμή σε έως 12 δόσεις και 8,18% εάν επιλεγούν περισσότερες από 13 έως 24 δόσεις με το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ.

Διορθώσεις

Στο μεταξύ όσοι εντοπίσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στην εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση στη ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με βάση την οποία θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό που σε ορισμένες περιπτώσεις θα περιλαμβάνει σημαντικό «κούρεμα» του φόρου.

πηγή: newsbeast.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button