ΑΘΛΗΤΙΚΑΔΙΕΘΝΗ

Πώς έμαθαν οι Λατινοαμερικάνοι να παίζουν ποδόσφαιρο και ξεπέρασαν τους δασκάλους τους

Οι Άγγλοι δίδαξαν τους Λατινοαμερικάνους το ποδόσφαιρο και οι μαθητές άφησαν τους δασκάλους τους να κοιτάζουν με το στόμα ανοιχτό…

Στην Αγγλία βαυκαλίζονται ακόμα ότι αυτοί είναι… οι εφευρέτες του ποδοσφαίρου. Αν και η καταγωγή του δημοφιλέστερου ομαδικού αθλήματος στον κόσμο, λέγεται ότι είναι η Γηραιά Αλβιώνα, εδώ και πολλά χρόνια το ποδόσφαιρο που παίζεται σε άλλες χώρες είναι ασύγκριτα υψηλότερου επιπέδου· για παράδειγμα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Μια μέρα σαν σήμερα, 20 Ιουνίου το 1867 διεξήχθη ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στη Νότιο Αμερική, στη λέσχη κρίκετ του Μπουένος Άιρες. Ήταν ένα ανεπίσημο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, που έμεινε στην Ιστορία ως Great British League.
Στο 19ο αιώνα, στο Μπουένος Άιρες υπήρχε μια μεγάλη βρετανική κοινότητα, από εργάτες που ασχολούνταν με την κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών. Οι Βρετανοί είχαν… στις αποσκευές τους και τον τρόπο διασκέδασης και ψυχαγωγίας τους όπως το κρίκετ ή το ποδόσφαιρο.

Τον αγώνα εκείνο διοργάνωσαν δύο αδέλφια, οι Τόμας και Τζέιμς Χογκ, με τη μία ομάδα να φοράει κόκκινους σκούφους και την άλλη λευκούς. Η ομάδα του Μπουένος Άιρες έπαιξε τον πρώτο της ποδοσφαιρικό αγώνα στις 20 Ιουνίου με δεκαέξι παίκτες συνολικά, μόνο οκτώ από τους οποίους ήταν Βρετανοί. Μια περιγραφή λέει πως ήταν ένα δυναμικό παιχνίδι με τις προσπάθειες κάποιου Μπαρτζ να εμπνέουν θαυμασμό και να προκαλούν έντονο χειροκρότημα, παρά το γεγονός πώς η ομάδα του ήταν χαμένη… από τα αποδυτήρια, όπως θα λέγαμε σήμερα. Πραγματικά η ομάδα του Μπαρτζ είχε ηττηθεί 4 0.

Εκείνη την εποχή, οι κανόνες του παιχνιδιού δεν είχαν ακόμα θεσπιστεί και ένας ποδοσφαιρικός αγώνας έμοιαζε περισσότερο με ράγκμπι. Δεν υπήρχαν τέρμα τα και η μπάλα θύμιζε, όπως λένε, τις σφαιρικές σημερινές. Το ποδόσφαιρο, λοιπόν, εισήχθη στην Αργεντινή και για πρώτη φορά στη Νότιο Αμερική το 1867. Η Βραζιλία ακολούθησε δεύτερη το 1894, σχεδόν μετά 20 έτη…
Και από τότε έχουν κυλήσει κοντά 160 χρόνια και τρεις λατινοαμερικάνικες Εθνικές ομάδες έχουν υψώσει 10 Παγκόσμια Κύπελλα, ενώ οι Βρετανοί «εφευρέτες του ποδοσφαίρου», με το ζόρι ένα!

πηγή: ethnos.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button