Πολύτιμες συμβουλές & οδηγίες για ασφαλή κολύμβηση
Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει θάλασσα! Ατελείωτες ώρες στην παραλία, μπάνια και βουτιές που απολαμβάνουμε όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας
Ζούμε στη χώρα με μία από τις μεγαλύτερες σε μήκος ακτογραμμές πανευρωπαϊκά και το καλοκαίρι προσφέρει σε όλους μας ιδιαίτερες στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης.
Εκτός όμως από τη χαλάρωση και την ευεξία που μας προσφέρει η επαφή με το νερό, θα πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας ότι η θάλασσα κρύβει κινδύνους, οι οποίοι -αν δεν προσέξουμε- μπορεί να μας φέρουν μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις.
Μερικές πολύτιμες συμβουλές και οδηγίες για ασφαλή κολύμβηση, τις οποίες λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε αλλά πρέπει πάντα να θυμόμαστε, είναι οι εξής;
- Απαγορεύεται η κολύμβηση όταν έχουμε καταναλώσει γεύμα τις προηγούμενες 2-3 ώρες. Ελαφρύ γεύμα, όπως ένα φρούτο ή μισό τοστ συνιστάται. Ξηρά τροφή, όχι γαλακτοκομικά.
- Μην κολυμπάτε εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ.
- Καλό είναι να αποφεύγουμε τον ήλιο και να πίνουμε αρκετά υγρά, ώστε να αποφύγουμε την δημιουργία ηλίασης και αφυδάτωσης.
- Μην απομακρύνεστε από την ακτή εάν δεν γνωρίζετε καλά την παραλία ή αν δεν είστε σίγουροι για τις κολυμβητικές σας ικανότητες. Θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι η επιστροφή από μακρινό σημείο είναι πιο κουραστική, οπότε δεν θα πρέπει να κουραζόμαστε πολύ στο νερό. Καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή είναι η κολύμβηση παράλληλα με την ακτή.
- Μην ξεπερνάτε τις σημαδούρες που οριοθετούν το χώρο κολύμβησης και μην κολυμπάτε στο διάδρομο εισόδου–εξόδου σκαφών.
- Προσοχή στα φουσκωτά παιχνίδια θαλάσσης, ιδιαίτερα όταν έχει αέρα καθώς παρασύρονται πολύ εύκολα.
- Μην κάνετε βουτιές εάν δεν είστε σίγουροι για το βάθος του βυθού ή αν υπάρχουν βράχια.
- Εάν παρασυρθείτε από ρεύμα, μην προσπαθήσετε να κολυμπήσετε κόντρα σε αυτό. Αντιθέτως, κινηθείτε διαγωνίως προστατεύοντας παράλληλα τη μύτη και στο στόμα σας.
- Εάν θέλετε να κολυμπήσετε νύχτα, κάντε το με πολλή προσοχή σε κάποια παραλία που γνωρίζετε καλά και πάντοτε με παρέα.
- Εάν αισθανθείτε αδιαθεσία, ζάλη ή ρίγος, βγείτε αμέσως από το νερό.
- Εάν κουραστείτε ή πάθετε κράμπα, μείνετε οριζόντια στο νερό για λίγα λεπτά και μόλις ανακτήσετε τις δυνάμεις σας μετακινηθείτε σιγά σιγά προς τα έξω.
- Τα παιδιά πρέπει πάντα να κολυμπούν υπό την εποπτεία των κηδεμόνων τους. Ποτέ μην αφήνετε μόνα τους ή εκτός του οπτικού σας πεδίου τα πολύ μικρά παιδιά, ακόμη κι αν φορούν μπρατσάκια. Ο εξοπλισμός προστασίας είναι πολύ σημαντικό να ταιριάζει απόλυτα στον σωματότυπο μας.
Σε περίπτωση που αντιληφθούμε κάποιον κολυμβητή να ζητάει βοήθεια:
– Εάν δεν γνωρίζετε κολύμπι καλέστε κι εσείς σε βοήθεια.
– Εάν γνωρίζετε κολύμπι αλλά δεν έχετε γνώσεις ναυαγοσωστικής τότε:
*Πετάξτε στον κολυμβητή ένα σωσίβιο/ένα σχοινί/ένα κουπί και μη μπείτε στο νερό αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο.
*Αν είναι αναγκαίο να μπείτε στο νερό, κολυμπήστε με το κεφάλι έξω απ’ το νερό για να είστε συνεχώς σε οπτική επαφή με τον κολυμβητή που κινδυνεύει.
*Προσεγγίστε τον κολυμβητή που κινδυνεύει από πίσω, καθώς μπορεί να σας δει σαν σανίδα σωτηρίας αν τον πλησιάσετε από μπροστά.
*Ρυμουλκήστε τον κολυμβητή που κινδυνεύει προς τα έξω απ’ τα μαλλιά, το σαγόνι ή τις μασχάλες.
*Μόλις τον βγάλετε στην ξηρά καλέστε ασθενοφόρο και εάν γνωρίζετε Πρώτες Βοήθειες ξεκινήστε αμέσως τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις.
Η ασφάλεια όλων πρέπει είναι προτεραιότητα!