AUTO-MOTO

Ποιες ώρες και μέρες σημειώνονται οι περισσότερες κλοπές οχημάτων στην Ελλάδα

Οι κλοπές οχημάτων αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα μας και ένα θέμα που προκαλεί «πονοκέφαλο» σε πολλούς οδηγούς, οι οποίοι ανησυχούν συχνά για την ασφάλεια των οχημάτων τους, ειδικότερα όταν δεν τα σταθμεύουν στο προσωπικό τους πάρκινγκ ή όταν τα αφήνουν σε περιοχές που δεν γνωρίζουν καλά

Η αλήθεια είναι πως μπορεί η χώρα μας να μην βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας αναφορικά με τις χώρες στην Ευρώπη όπου καταγράφονται οι περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων, αφού αυτήν την ομολογουμένως αρνητική πρωτιά την έχει η Ιταλία, όμως η Ελλάδα δεν απέχει και πολύ. Για την ακρίβεια, με βάση στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση της λίστας με τις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κλοπών οχημάτων, με μέσο όρο τις 255 κλοπές ανά 100.000 κατοίκους κάθε χρόνο και με 76 κλοπές ημερησίως, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Confused.com.

Την ίδια ώρα, η Ιταλία βρίσκεται πρώτη στη λίστα με 276 κλοπές ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο, δηλαδή έχοντας μικρή διαφορά από τη χώρα μας. Όσο για το ποιες άλλες χώρες συναντάμε πριν την Ελλάδα, στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται η Τσεχία, στην τρίτη η Σουηδία και στην τέταρτη η Γαλλία. Από τα στοιχεία της έρευνας, λοιπόν, φαίνεται πως χώρες που θεωρούνται γενικά ασφαλείς και δεν έχουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, δεν έχουν καταφέρει να γλιτώσουν από τη «μάστιγα» των κλοπών αυτοκινήτων.

Πότε προτιμούν να «χτυπούν», τελικά, οι κλέφτες αυτοκινήτων;

Πώς και πότε σημειώνονται, λοιπόν, οι περισσότερες κλοπές οχημάτων στη χώρα μας; Τα στοιχεία της Hellas Direct από τη χρονιά που πέρασε έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Διότι μας δίνουν μία περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα, αναφορικά με το πότε προτιμούν να «χτυπούν» οι κλέφτες αυτοκινήτων, ενώ την ίδια ώρα μας εκπλήσσουν.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Hellas Direct, οι περισσότερες κλοπές οχημάτων σημειώθηκαν από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Ιούλιο, ενώ ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης ήταν οι μήνες του 2021 με τα μικρότερα ποσοστά κλοπών αυτοκινήτων.

Όσο για τις μέρες που καταγράφηκαν οι περισσότερες κλοπές οχημάτων, φαίνεται πως οι κλέφτες προτιμούν τις καθημερινές και όχι τόσο τα Σαββατοκύριακα. Συγκεκριμένα, η μέρα με τις λιγότερες κλοπές οχημάτων πέρυσι ήταν η Κυριακή, ενώ ακολούθησε το Σάββατο, με ποσοστά 7,5% και 9,5% αντίστοιχα.

Σίγουρα, επίσης, είναι ενδιαφέρον το ότι ενώ οι περισσότεροι πιστεύουμε πως η πλειονότητα των κλοπών αυτοκινήτων λαμβάνει χώρα τις μεταμεσονύχτιες ώρες, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν το αντίθετο. Διότι οι λιγότερες κλοπές οχημάτων πέρυσι σημειώθηκαν από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 6 το πρωί. Το ποσοστό κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος ήταν μόλις 8,5%, σε αντίθεση με τις άλλες 18 ώρες της ημέρας, όπου έγινε το 91,5% των κλοπών

Τι σχέση έχει η ηλικία του οδηγού με την πιθανότητα κλοπής του οχήματός του

Υπάρχει, βέβαια, ένα ακόμη στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα της Hellas Direct και πιθανότατα θα σας εκπλήξει. Ποιο είναι αυτό; Ότι όσο πιο νέος είναι ο οδηγός ενός οχήματος, τόσες περισσότερες φαίνεται πως είναι οι πιθανότητες να πέσει θύμα κλοπής του αυτοκινήτου του. Πράγματι, οι κλοπές ήταν πιο πολλές στους οδηγούς ηλικίας από 20 έως 29 ετών, αφού καταγράφηκαν οκτώ περιπτώσεις κλοπών -μερικής ή ολικής- και ο συγκεκριμένος αριθμός ήταν διπλάσιος από εκείνον στις ηλικίες οδηγών 40 ετών και άνω.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Πιθανότατα οφείλεται στην απροσεξία των πιο νέων οδηγών και στην τάση που έχουν να αμελούν ή να ξεχνούν λεπτομέρειες, που μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές για την ασφάλεια του οχήματός τους, όπως το να βγουν για λίγο από το όχημα αφήνοντας τα κλειδιά στη μηχανή ή να αφήσουν κάποιο παράθυρο ανοιχτό.

Και το μέγεθος, πάντως, παίζει τον ρόλο του στο ενδεχόμενο κλοπής ενός οχήματος, μιας και όπως είναι λογικό, όσο πιο μικρό είναι το μήκος ενός αυτοκινήτου, τόσο πιο πιθανό να γίνει στόχος επίδοξων ληστών. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Hellas Direct, ένα αυτοκίνητο κάτω των 3,7 μέτρων έχει πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να κλαπεί, σε σύγκριση με ένα μεσαίο ή μεγάλο αυτοκίνητο.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε και να μην βγούμε χαμένοι

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να προστατεύσουμε μία τόσο σημαντική επένδυση για την καθημερινότητά μας, όπως το αυτοκίνητό μας; Σίγουρα τα παραπάνω στοιχεία μπορούν να μας δώσουν μία «γεύση» από το πώς λειτουργούν και προτιμούν να «χτυπούν» οι κλέφτες οχημάτων. Ωστόσο, το πότε ή το πώς μπορεί να πέσουμε θύματα κλοπής, σίγουρα δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως, για να μην βγούμε χαμένοι, είναι να φανούμε προνοητικοί και να λάβουμε τα μέτρα μας.

Με λίγα λόγια, είναι σημαντικό να επιλέξουμε για το όχημά μας μία ασφάλεια που περιλαμβάνει καλύψεις που πέρα από διάφορες αστικές ζημιές και τη φροντίδα ατυχήματος, μας καλύπτει και σε περίπτωση κλοπής, ολικής ή μερικής, δηλαδή είτε αν μας κλέψουν ολόκληρο το αυτοκίνητο, είτε αν πάρουν σταθερά και απαραίτητα εξαρτήματα από το ΙΧ, που είναι αναγκαία για τις μετακινήσεις μας. Άλλωστε, συχνά οι κλέφτες, όταν δεν μπορούν να πάρουν ολόκληρο το όχημα, μπορεί να φύγουν παίρνοντας μαζί τους ακόμη και τα ελαστικά του αυτοκινήτου και φυσικά, να προκαλέσουν και σημαντικές ζημιές. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι επίσης να μεριμνήσουμε ότι η ασφάλεια του οχήματός μας θα προβλέπει και την αντικατάσταση του αυτοκινήτου για εμάς, στην περίπτωση ολική κλοπής.

Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να είμαστε λίγο περισσότερο προσεκτικοί όσον αφορά στις καθημερινές μας μετακινήσεις, ας μην αφήνουμε το αυτοκίνητό μας εκτεθειμένο ακόμη και όταν το σταθμεύουμε για λίγα λεπτά, αλλά κυρίως, ας μεριμνήσουμε για την ασφάλιση του οχήματός μας, επενδύοντας στις κατάλληλες καλύψεις, δηλαδή σε εκείνες που θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τις μετακινήσεις και την καθημερινότητά μας, ακόμη και στην περίπτωση που πέσουμε και εμείς θύματα κλοπής του οχήματός μας.

πηγή: newsbomb.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button