ΔΙΕΘΝΗ

Πλούσια κληρονόμος ζήτησε βοήθεια για να μοιράσει εκατομμύρια – Το αποτέλεσμα

Πριν από μερικούς μήνες, μια Αυστρο-γερμανίδα κληρονόμος, η Marlene Engelhorn, δημιούργησε μια ομάδα 50 ατόμων για να τη συμβουλέψει πώς να μοιράσει τα εκατομμύρια που της άφησε η γιαγιά της. Η ομάδα πολιτών αποφάσισε τι πρέπει να γίνει με αυτή την περιουσία

Τα χρήματα θα διατεθούν σε 77 οργανώσεις, μεταξύ των οποίων ομάδες που ασχολούνται με κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Η 32χρονη Engelhorn απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης τον Ιανουάριο, όταν ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 25 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της κληρονομιάς της.

Απόγονος του Friedrich Engelhorn, του ιδρυτή της μεγάλης γερμανικής χημικής και φαρμακευτικής εταιρείας BASF, η κληρονόμος είναι ειλικρινής υπέρμαχος της αναδιανομής του πλούτου.

Για αυτό και διόρισε μια επιτροπή, η οποία θεωρείται αντιπροσωπευτική της αυστριακής κοινωνίας για να αποφασίσει τι πρέπει να γίνει με την κληρονομιά της.

Από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, η ομάδα συναντήθηκε για έξι Σαββατοκύριακα στο Σάλτσμπουργκ για να βρει πώς έπρεπε  να χρησιμοποιήσει τα χρήματα.

Η ομάδα έχει πλέον αποφασίσει ότι τα χρήματα πρέπει να διατεθούν σε 77 διαφορετικούς οργανισμούς, φιλανθρωπικές οργανώσεις και think tanks που ασχολούνται με μια σειρά θεμάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η εκπαίδευση, η ένταξη, η υγεία, η φτώχεια και η έλλειψη στέγης, όπως σημειώνει το BBC.

Η μικρότερη δωρεά ήταν 40.000 ευρώ και δόθηκε σε μια πρωτοβουλία που υποστηρίζει την ενημέρωση με βάση τα δεδομένα για την κλιματική αλλαγή. Η μεγαλύτερη δωρεά, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, δόθηκε στην Αυστριακή Ομοσπονδία Προστασίας της Φύσης.

Ένα εκατομμύριο ευρώ δόθηκε στο Ινστιτούτο Momentum, ένα αριστερό think-tank, και άλλα τόσα στο Attac Austria, το οποίο αντιτίθεται στη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική και στις «απελευθερωμένες χρηματοπιστωτικές αγορές».

Θρησκευτικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων έργων της καθολικής οργάνωσης βοήθειας Caritas, είναι επίσης αποδέκτες χρημάτων από την περιουσία της Engelhorn.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα χρήματα θα δίνονται σε βάθος χρόνων.

Ο νεότερος συμμετέχων στο πάνελ, ο 17χρονος μαθητής Kyrillos Gadalla από τη Βιέννη, είπε ότι «έμαθε πολλά» από την εμπειρία.

Η ίδια η Engelhorn δήλωσε: «Ένα μεγάλο μέρος του πλούτου που κληρονόμησα, που με ανέβασε σε θέση εξουσίας απλώς λόγω της γέννησής μου, κόντρα σε κάθε δημοκρατική αρχή, έχει πλέον αναδιανεμηθεί σύμφωνα με τις δημοκρατικές αξίες».

Η 32χρονη κληρονόμησε εκατομμύρια όταν η γιαγιά της, Traudl Engelhorn-Vechiatto, πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2022. Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα κράτησε, αλλά το 2021 είχε πει ότι ήθελε να μοιράσει τουλάχιστον το 90% της περιουσίας της επειδή δεν είχε κάνει τίποτα για να το κερδίσει και απλώς στάθηκε τυχερή σε μια «λοταρία γέννησης».

Στο παρελθόν, η Engelhorn είχε ζητήσει να αποκατασταθεί ο φόρος κληρονομιάς στην Αυστρία. Η χώρα κατάργησε τον φόρο κληρονομιάς το 2008 και είναι μια από τις λίγες στην Ευρώπη που δεν επιβάλλουν φόρο κληρονομιάς ή φόρους θανάτου.

Η περιουσία της Traudl Engelhorn-Vechiatto υπολογίστηκε από το αμερικανικό περιοδικό Forbes σε 4,2 δισ. δολάρια (3,8 δισ. ευρώ).

πηγή: moneyreview.gr 

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button