ΕΛΛΑΔΑ

Πλησίασε τους 38 °C η θερμοκρασία την Κυριακή – Πορεία για 40άρια βάζει ο υδράργυρος

Τα πρώτα σημάδια υψηλών θερμοκρασιών εμφανίστηκαν την Κυριακή (02/06) με 318 μετεωρολογικούς σταθμούς να καταγράφουν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 30 °C

Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας την Κυριακή (02/06), όπως ευδιάκριτα παρουσιάζεται στη χρωματική κλίμακα θερμοκρασιών του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Σύμφωνα με το δίκτυο, 318 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 30 °C. Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία της ημέρας σημειώθηκε στη Σκάλα Μεσσηνίας και ήταν ίση με 37,8 °C.

Ακολούθησε η Θήβα με 37,4 °C, η Στυλίδα με 37,1 °C, τα Τρίκαλα με 37,1 °C, η Μεγαλόπολη – Ψαθί με 36,9 °C, η Λιβαδειά με 36,9 °C η Θήβα – Νέα Οδός με 36,7 °C και το Κομπότι Άρτας με 36,6 °C.

Τι κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ/meteo.gr

Έρχεται εβδομάδα υψηλών θερμοκρασιών

Η χώρα έχει μπει σε κλοιό υψηλών θερμοκρασιών με τον υδράργυρο να φλερτάρει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές.

Η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο, με τη θερμή εισβολή να χτυπάει επίσης τη Θεσσαλία, τη κεντρική Μακεδονία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Η μέρα με την περισσότερη ζέστη θα είναι η Τρίτη, με τον υδράργυρο να δείχνει 38 βαθμούς στην Αθήνα, ενώ σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας μπορεί να φτάσει τοπικά ακόμα και τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ενώ το Σαββατοκύριακο των εκλογών αναμένεται να ανέβει και πάλι.

Η θερμή εισβολή έρχεται φέτος νωρίτερα από άλλες χρονιές προϊδεάζοντας, ίσως τί θα επακολουθήσει τις επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα είναι 3 έως 6 βαθμούς παραπάνω από ό,τι τα τελευταία 20 χρόνια. Το φαινόμενο βέβαια της αλματώδους αύξησης της θερμοκρασίας δεν είναι ελληνικό αλλά απόρροια της κλιματικής κρίσης.

Πάνω από τα κανονικά επίπεδα

«Η μοναδική εκτίμηση που υπάρχει και προέρχεται από μεγάλα μετεωρολογικά κέντρα του εξωτερικού είναι ότι όλο το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου οι θερμοκρασίες στην  Ευρώπη θα είναι πάνω από τα κανονικά» τονίζει, όπως αναφέρει η ΕΡΤ,  ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιώργο Τσατραφύλλια, «οι περιοχές που θα εκδηλωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι η Θεσσαλία, η κεντρική Μακεδονία, η Βοιωτία, η Αττική, η Φθιώτιδα, η Αιτωλοακαρνανία, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι περιοχές που φλερτάρουν την Τρίτη με τους 39 βαθμούς (ίσως και 40°C) είναι: Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Δωδεκάνησα» σημειώνει και δίνει τις εκτιμώμενες θερμοκρασίες για την Αττική.

in.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button