Πέντε νησιά μία «ανάσα» από το τοπικό lockdown – Τα μέτρα που θα ισχύουν αν «κοκκινίσουν»
Με τη μετάλλαξη «Δ» να κινείται με ραγδαίους ρυθμούς στη χώρα μας, οι επιδημιολόγοι και η κυβέρνηση εξετάζουν νέα μέτρα για την αναχαίτιση του νέου κύματος της πανδημίας. Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται νησιωτικοί προορισμοί, οι οποίοι παρουσιάζουν έξαρση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.
Ένα βήμα πριν τα τοπικά lockdown βρίσκονται αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού
«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει και σε πέντε ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα στη Μύκονο, την Κρήτη, την Ίο, την Σαντορίνη και την Πάρο.
Ειδικά στη Μύκονο ο αριθμός των κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα αυξήθηκε κατά 300%.
Στην Ίο τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 500% και στην Πάρο 700%. Μάλιστα στο Ηράκλειο τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί, ενώ στο Ρέθυμνο καταγράφηκαν διπλάσια κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε πως οι περιοχές αυτές είναι ένα βήμα πριν από το τοπικό lockdown. Πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να αποφευχθεί αυτό αν τα επόμενα 24ωρα καταλάβουν όλοι ότι χρειάζεται προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων.
«Στις έξι περιοχές, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές», είπε.
Ειδικότερα όπως σημείωσε ο υφυπουργός:
Ο επταήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζει αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας με 25 περιφερειακές ενότητες να έχουν επίπτωση μεγαλύτερη από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή, η οποία αποφάσισε την επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας ως εξής:
Οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί, στο επίπεδο 3.
Όπως και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου οι οποίοι ανεβαίνουν και αυτοί στο πορτοκαλί.
Επίσης, επίπεδο ανεβαίνουν και οι περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο, στο επίπεδο 2.
Στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή στο κίτρινο, ανεβαίνουν και οι δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου.
Τέλος, ο Δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο, στο επίπεδο 1.
Τα μέτρα αν μία περιοχή «κοκκινίσει»
Αυτά είναι τα μέτρα αν μια περιοχή γίνει κόκκινη
Ο χάρτης στο gov.gr περιγράφει και τα νέα μέτρα στο Πορτοκαλί και στο κόκκινο.
Επίπεδο 3 – Πορτοκαλί
Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:
Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής
Ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να:
- αυξηθούν oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2
- πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση
- πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών
Επίπεδο 4 – Κόκκινο
Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00
- Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:
- αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
- φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
- μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
- – Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
- – Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
- – Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.
- Αναστολή οικοδομικών εργασιών.
- Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες και γάμους με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.