Παράξενες Ιστορίες από την Αρχαιότητα: Μυστήρια και απίθανες πρακτικές της Ιστορίας
Η αρχαία ιστορία είναι γεμάτη με μύθους, θρύλους και ανεξήγητες πρακτικές που προκαλούν το ενδιαφέρον και την περιέργεια
Πολιτισμοί από όλο τον κόσμο άφησαν πίσω τους παράξενα έθιμα, απίθανες εφευρέσεις και αινιγματικές δοξασίες, που φανερώνουν πόσο διαφορετικά σκέφτονταν και ζούσαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής.
Από τους αινιγματικούς χρησμούς του Μαντείου των Δελφών μέχρι τις μυστικιστικές παραδόσεις της Αρχαίας Αιγύπτου, οι ιστορίες αυτές αποκαλύπτουν μια πλευρά της αρχαιότητας που εντυπωσιάζει και προκαλεί θαυμασμό.
Το Μαντείο των Δελφών και οι χρησμοί της Πυθίας: Ένα από τα πιο γνωστά και μυστηριώδη σημεία της αρχαίας Ελλάδας ήταν το Μαντείο των Δελφών, όπου η Πυθία, η ιέρεια του Απόλλωνα, έδινε χρησμούς για κάθε είδους ζήτημα: από πολέμους και διπλωματικές αποφάσεις, μέχρι προσωπικές απορίες για τους κοινούς θνητούς. Η Πυθία φέρεται να έπεφτε σε ένα είδος έκστασης όταν επικοινωνούσε με τον Απόλλωνα, βρισκόμενη σε έναν υπόγειο χώρο γεμάτο αναθυμιάσεις.
Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι αναθυμιάσεις που εισέπνεε περιείχαν φυσικά αέρια που την επηρέαζαν, προκαλώντας παραισθήσεις. Τα ασαφή και αινιγματικά της λόγια μπορούσαν να ερμηνευτούν με πολλούς τρόπους, συχνά επιβεβαιώνοντας τη φήμη της ως η πιο αινιγματική μορφή της αρχαιότητας.
Η ασυνήθιστη υγιεινή των Αρχαίων Ρωμαίων: Οι Ρωμαίοι φημίζονταν για τις επιδόσεις τους στην αρχιτεκτονική και τη δημόσια υγεία, αλλά μια παράξενη συνήθεια των πλούσιων Ρωμαίων προκαλεί σήμερα ανατριχίλα. Αν και είχαν εξελιγμένα λουτρά και συστήματα αποχέτευσης, οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν συχνά… ουρές από ζώα για να καθαριστούν στις τουαλέτες!
Τα δημόσια αποχωρητήρια περιλάμβαναν πέτρινα καθίσματα με τρύπες, ενώ οι καθαριστές χρησιμοποιούσαν σφουγγάρια στερεωμένα σε ξύλινα ραβδιά, που ήταν κοινά για όλους τους χρήστες. Για πολλούς αρχαίους Ρωμαίους, η υγιεινή συνδεόταν περισσότερο με τις κοινωνικές συναναστροφές και την καθαριότητα στα δημόσια λουτρά, ενώ οι ατομικές ανάγκες έρχονταν σε δεύτερη μοίρα.
Η παράδοξη δοξασία των Αιγυπτίων για τις γάτες: Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν τις γάτες ιερές, και ήταν τόσο συνδεδεμένες με την καθημερινότητά τους που η δολοφονία ή ο τραυματισμός μιας γάτας θεωρούνταν σοβαρό αδίκημα. Υπήρχε μάλιστα η αντίληψη πως όταν κάποια γάτα πέθαινε, οι ιδιοκτήτες της θρηνούσαν ξυρίζοντας τα φρύδια τους, σε μια πράξη πένθους και σεβασμού.
Ο σεβασμός προς τις γάτες ήταν τόσο μεγάλος, ώστε όταν οι Πέρσες εισέβαλαν στην Αίγυπτο, χρησιμοποίησαν αυτό το θρησκευτικό συναίσθημα εναντίον τους. Οι Πέρσες στρατιώτες κράτησαν γάτες στις μάχες, γνωρίζοντας ότι οι Αιγύπτιοι δεν θα τολμούσαν να επιτεθούν και να κινδυνεύσουν να βλάψουν τα αγαπημένα τους ζώα.
Ο πόλεμος των χελιών στην Αρχαία Ρώμη: Μια απίστευτη, αλλά πραγματική ιστορία, είναι ο λεγόμενος «Πόλεμος των Χελιών» που ξέσπασε στην Αρχαία Ρώμη. Ο πλούσιος Ρωμαίος στρατηγός και πολιτικός Λούκιος Κορνήλιος Σύλλας, είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα χέλια, τα οποία κρατούσε σε ειδικές λίμνες στην έπαυλή του.
Τα χέλια είχαν γίνει τόσο αγαπητά στους Ρωμαίους, που άρχισαν να διοργανώνονται «μάχες» μεταξύ των οικογενειών των χελιών, σαν πρωτόγονοι διαγωνισμοί, όπου οι ιδιοκτήτες στοιχημάτιζαν στις ικανότητες των ζώων τους. Μολονότι μπορεί να φαντάζει απίστευτο, τα ζώα αυτά ήταν μέρος της κοινωνικής και ψυχαγωγικής ζωής, ενώ η νίκη ενός χελιού μπορούσε να προσδώσει μεγάλη τιμή στον ιδιοκτήτη του.
Οι τρομερές δίκες των μαγισσών στη Μεσαιωνική Ευρώπη: Αν και οι δίκες μαγισσών θεωρούνται συνήθως φαινόμενο του μεσαίωνα, η πρακτική είχε ρίζες και στην αρχαιότητα. Στην αρχαία Ρώμη, οι μάγισσες και οι μάγοι συχνά κατηγορούνταν για ασυνήθιστες δυνάμεις, τις οποίες θεωρούσαν υπεύθυνες για φυσικές καταστροφές ή επιδημίες.
Ωστόσο, η πιο ακραία εφαρμογή αυτής της πρακτικής έγινε στον Μεσαίωνα, με τις μαζικές δίκες μαγισσών στην Ευρώπη, όπου χιλιάδες άνθρωποι (κυρίως γυναίκες) καταδικάστηκαν για “μαγεία” και αντιμετώπισαν βίαιους θανάτους. Η δοξασία για τον αποκρυφισμό επηρέαζε σε βάθος την ψυχολογία των ανθρώπων, που συχνά κατηγορούσαν γείτονες ή συγγενείς για τα δυσάρεστα φαινόμενα γύρω τους, αναζητώντας εξιλαστήρια θύματα για τα προβλήματα της εποχής.
Η κοινωνία των Μινωιτών και η Θυσία του Ταύρου: Στην αρχαία Κρήτη, οι Μινωίτες θεωρούνταν ένας από τους πιο εξελιγμένους πολιτισμούς της αρχαιότητας, με εντυπωσιακά ανάκτορα και καλλιτεχνικά έργα. Ένα από τα πιο γνωστά, αλλά και παράξενα στοιχεία της μινωικής θρησκείας, ήταν η θυσία του ταύρου και οι αινιγματικές τελετουργίες που σχετίζονταν με αυτόν.
Στη μινωική θρησκεία, ο ταύρος ήταν ιερό ζώο, συμβολίζοντας τη δύναμη και τη γονιμότητα. Σε πολλές απεικονίσεις, βλέπουμε τους Μινωίτες να πραγματοποιούν ακροβατικά πηδήματα πάνω από ταύρους, μια πρακτική γνωστή ως “ταυροκαθάψια”. Παρόλο που η ακριβής σημασία αυτού του εθίμου παραμένει άγνωστη, αρκετοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να συνδέεται με τελετουργίες θυσίας ή με μια θρησκευτική λατρεία που επικεντρωνόταν στον ταύρο και τις γονιμοποιητικές δυνάμεις της φύσης.
Η μυστική τεχνολογία των Αρχαίων Μάγων και Αλχημιστών: Η έννοια της μαγείας και της αλχημείας ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στον αρχαίο κόσμο, με ειδικούς που ασχολούνταν με τα μυστήρια της φύσης, των ορυκτών και των φαρμακευτικών φυτών. Οι Αιγύπτιοι και οι Βαβυλώνιοι αλχημιστές πίστευαν ότι τα μέταλλα μπορούν να μεταμορφωθούν, ενώ πολλοί από αυτούς προσπαθούσαν να δημιουργήσουν χρυσό ή την ελιξίριο της αθανασίας.
Εξίσου παράξενη ήταν και η πρακτική των Ρωμαίων «μαγικών περγαμηνών», όπου, με ειδικές ψαλμωδίες και σχήματα, πίστευαν ότι μπορούσαν να επικαλεστούν πνεύματα για προστασία, θεραπεία ή τύχη. Τα ξόρκια αυτά περιλαμβάνουν στοιχεία που αποδεικνύουν τον φόβο και την πίστη τους στις υπερφυσικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούνταν συχνά για την πρόκληση καλής τύχης ή την προστασία από κακόβουλα πνεύματα.
πηγή: newsit.gr