ΥΓΕΙΑ

Παιδιατρική κατ΄οίκον νοσηλεία: Φιλί ζωής για τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχει σε κάθε παιδί με πρόβλημα υγείας και την οικογένειά του υλοποιεί το Πρόγραμμα Παιδιατρική Κατ’οίκον Νοσηλεία.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά, που πάσχουν από σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας και στην πλειοψηφία τους αδυνατούν να μετακινηθούν. Οι ιατρικές ανάγκες των παιδιών, που εξυπηρετούνται από τη δράση Παιδιατρική Κατ’οίκον Νοσηλεία ποικίλουν.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από Εξειδικευμένη Ομάδα επαγγελματικών υγείας και κοινωνικών επιστημόνων και η σύνθεση της Ομάδας διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού ασθενούς που εντάσσεται στο Πρόγραμμα.

Ο θεράπων γιατρός, μέλος της Ομάδας, καθορίζει την συχνότητα που χρειάζεται να πραγματοποιούνται επισκέψεις στα παιδιά, που στηρίζονται. Αντίστοιχα κατά περίπτωση διαφοροποιείται και η σύσταση της ψυχοκοινωνικής ομάδας. Στην περίπτωση που οι συνθήκες το επιτρέπουν η Ομάδα μπορεί να μοιράζεται και να επισκέπτεται περισσότερα παιδιά ανά βάρδια, ενώ κάποια μέλη της ενδέχεται να παραμένουν στο Νοσοκομείο ώστε να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο νοσηλεύονται. H συχνότητα των επισκέψεων καθορίζεται από την πορεία της υγείας των παιδιών και τις ιατρικές ανάγκες που προκύπτουν.

Σε κάθε επίσκεψη παρέχεται:
  • Ιατρική και Νοσηλευτική φροντίδα, υπό την καθοδήγηση των θεραπόντων ιατρών και των Δ/ντων Κλινικών των Παιδιατρικών Νοσοκομείων
  • Κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους
  • Δημιουργική απασχόληση των παιδιών
Σκοπός του Προγράμματος Παιδιατρική Κατ’οίκον Νοσηλεία είναι:
  • Η εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής για τα παιδιά με σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους
  • Η υποστηρικτική βοήθεια στο οικογενειακό περιβάλλον
  • Η εκπαίδευση των γονέων του παιδιού που νοσεί για την κάλυψη των αναγκών του
  • Η μείωση κινδύνου προσβολής των παιδιών από ενδο-νοσοκομειακές λοιμώξεις
  • Η διασφάλιση λιγότερης ταλαιπωρίας για το παιδί και την οικογένεια από τις συχνές μετακινήσεις στο νοσοκομείο
  • Η μείωση των κλήσεων στο ΕΚΑΒ
  • Η αποσυμφόρηση και καλύτερη αξιοποίηση των νοσοκομειακών κλινών

Παράλληλα με τα παραπάνω, η Ομάδα βρίσκεται σταθερά και σε τηλεφωνική επικοινωνία με οικογένειες που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές και έχει διασύνδεση με τους κατά τόπους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Στη διάθεση του Προγράμματος τίθενται δύο εξειδικευμένες Κινητές Ιατρικές Μονάδες εξοπλισμένες με όλo τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό.

Στη Θεσσαλονίκη το Πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  Θεσσαλονίκης και τη Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019, 398 παιδιά δέχτηκαν τις υπηρεσίες του προγράμματος «Παιδιατρική κατ’ οίκον νοσηλεία» με 2.998 επισκέψεις γιατρών, φυσικοθεραπευτών και νοσηλευτών.

Η Χρυσοβαλάντου μας είναι ένα από αυτά τα 398 παιδιά, ένα παιδί με τεράστια δύναμη ψυχής, με μία οικογένεια ξεχωριστή! Μέσα από τη δική τους ιστορία φαίνεται και η τεράστια αξία της δράσης ….

Η Χρυσοβαλάντου μας!

Η Χρυσοβαλάντου είναι ένα υπέροχο 6χρονο κοριτσάκι, που πάσχει από τη σοβαρή νόσο της «Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας τύπου Ι».  Χρησιμοποιεί αναπνευστήρα, φέρει τραχειοστομία και σιτίζεται με γαστροστομία. Όμως δεν είναι μόνη, έχει δύο υπέροχους γονείς και έναν φανταστικό δίδυμο αδερφό, τον Σάββα!

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» γνώρισε τη Χρυσοβαλάντου το 2016 και από εκείνη τη στιγμή στέκεται πάντα δίπλα της, σε κάθε της βήμα, σε κάθε της νέο ξεκίνημα!

Η Χρυσοβαλάντου τα τελευταία 3 χρόνια, χάρη στο Πρόγραμμα της Παιδιατρικής Κατ’ Οίκον Νοσηλείας του Οργανισμού δεν βρίσκεται πλέον στο Νοσοκομείο αλλά στο σπίτι της στην Πέλλα, μαζί με τους γονείς της και τον αγαπημένο της αδελφό. Καθημερινά λαμβάνει το σύνολο την ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και φυσικά τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ταυτόχρονα οι γονείς λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να καλύπτουν τις πολλές ανάγκες της μικρής τους.

Το καθημερινό πρόγραμμα της μικρής μας είναι γεμάτο … φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία και εργοθεραπεία. Ενώ πέρσι ξεκίνησε και κατ’οίκον τα μαθήματα του σχολείου!

Φυσικά, η Χρυσοβαλάντου πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επισκέπτεται Νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα για ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες, επανελέγχους …. Επίσης, όπως κάθε παιδί πάει καλοκαιρινές διακοπές, επισκέπτεται λούνα παρκ και ζωολογικούς κήπους και περνάει υπέροχα!

Όταν έρχεται στην Αθήνα, μένει σε ένα υπέροχο διαμέρισμα που διαθέτει όχι μόνο τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό αλλά και πολλά παιχνίδια!

Στα κοντινά και μακρινά ταξίδια της, στα εύκολα και στα δύσκολα, η Χρυσοβαλάντου μας δεν είναι ποτέ μόνη, πάντα μαζί της είναι οι γονείς της και φυσικά ο υπέροχος μικρός Σάββας!

Και φυσικά σταθερά δίπλα της «Το Χαμόγελο του Παιδιού». 

Καλύπτουμε κάθε ανάγκη, διακομιδές, φιλοξενία, ιατρικές εξετάσεις, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, διακοπές, βόλτες και όλα όσα εκείνη και ο Σάββας δικαιούνται να έχουν!

«…λίγες μέρες Θάλασσα να γαληνέψει η ψυχή μας….. δεν είναι εύκολο… πείσμα, θέληση και θάρρος για την Χρυσοβαλάντου μας που λαχταράει να βγει από το σπίτι. Όπως πάντα με το Χαμόγελο του Παιδιού που όλα αυτά τα χρόνια είναι κοντά μας με τους καλύτερους διασώστες…» Μαρία, μαμά Χρυσοβαλάντου

Χρήστος Καμμιλάτος

Διευθυντής Ε.Σ.Υ

Γενικός Οικογενειακός Γιατρός

Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αγίων Θεοδώρων

Γ.Γ. Δ.Σ. «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Πηγή: health4u.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button