ΚΟΡΙΝΘΙΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Ολυμπία Οδός: Νέα περιβαλλοντική πρωτοβουλία στον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος

Η Ολυμπία Οδός Α.Ε. με δελτίο τύπου ενημερώνει για τη νέα μεγάλη περιβαλλοντική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει στον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικά 17, σε αυτοκινητόδρομο στην Ελλάδα, με παραγωγική ισχύ 9,5MWp, εξασφαλίζοντας έτσι την ενεργειακή του αυτάρκεια έως το 2025.

«Στον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα – Πύργος θα υλοποιηθεί σύντομα το μεγαλύτερο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών πάρκων που έχει αναπτυχθεί σε αυτοκινητόδρομο στη χώρα. Συνολικά 17 φωτοβολταϊκά πάρκα θα εγκατασταθούν σε στέγαστρα και χώρους στάθμευσης των κέντρων συντήρησης του αυτοκινητόδρομου, σε στέγαστρα σταθμών διοδίων και σε ανεκμετάλλευτους χώρους κοντά σε κτήρια και σήραγγες εντός του Έργου Παραχώρησης.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου θα φτάσουν σε παραγωγική ισχύ περίπου 9,5MWp, που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση περισσότερων από 1.000 κατοίκων/χρόνο και θα μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά 5.000 τόνους ισοδύναμου CO2 ετησίως.

Η πρώτη φάση του προγράμματος ανατέθηκε στην Omexom Hellas (VINCI Energies). Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι πρώτες μονάδες στο Ρίο και το Κιάτο θα τεθούν σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες. Αυτή η πρώτη φάση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί μέχρι το Φθινόπωρο.

Μια δεύτερη φάση ανάπτυξης ανατέθηκε στην IXION Energy (AVAX) και βρίσκεται ήδη σε υπό μελέτη. Με αυτό το ολοκληρωμένο πλάνο, ο στόχος της επίτευξης της ενεργειακής αυτάρκειας του αυτοκινητόδρομου στο 100% θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Ο Παναγιώτης Παπανικόλας, διευθυντής της VINCI Concessions στην Ελλάδα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, δήλωσε: «Σε συνέχεια του φιλόδοξου προγράμματος αύξησης των ηλεκτροφορτιστών κατά μήκους του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα που ξεκίνησε πρόσφατα, είμαστε πολύ περήφανοι που ανακοινώνουμε ένα νέο περιβαλλοντικό έργο: το μεγαλύτερο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών πάρκων σε αυτοκινητόδρομο στην Ελλάδα. Δεσμευόμαστε να επιδείξουμε περιβαλλοντικές επιδόσεις με άμεσο θετικό αντίκτυπο και να συμβάλλουμε στον εθνικό στόχο για απανθρακοποίηση».

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button