ΕΛΛΑΔΑ

Οι δύο τρομοκράτες θα έπαιρναν 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό στο εστιατόριο στου Ψυρρή

Ο αρχηγός του δικτύου τους επέβαλε να «χτυπήσουν» όταν θα ήταν μέσα τουλάχιστον 50 άτομα – Είχαν μπει στη χώρα πριν 5 χρόνια από Ορεστιάδα

Το νέο μοντέλο ισλαμικής τρομοκρατίας με το οποίο Πακιστανοί που ζουν σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις στρατολογούνται από συμπατριώτες τους- στελέχη παραστρατιωτικών οργανώσεων που ζουν στο Ιράν και με το δέλεαρ των χρημάτων, πραγματοποιούν τρομοκρατικά χτυπήματα, κρύβεται πίσω από το δίκτυο που εξάρθρωσε η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική.

Η υπόθεση που αξιολογείται από τους αναλυτές ως ιδιαίτερα σοβαρή (κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις επίσημες ανακοινώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το tweet του υπουργού Εξωτερικών Έλι Κοέν), έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις ελληνικές αρχές ασφαλείας, που προσπαθούν να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό έχουν εισχωρήσει στις κοινότητες των Πακιστανών που διαβούν στην Ελλάδα, οι στρατολόγοι που ελέγχονται από παραστρατιωτικές οργανώσεις του Ιράν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εξετάστηκαν από τις ελληνικές υπηρεσίες περίπου 20 άτομα– ομοεθνείς των δυο Πακιστανών χωρίς να προκύψει εμπλοκή τους στα εξτρεμιστικά σχέδια των δυο συλληφθέντων. Μάλιστα, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις που ζητήθηκε σε κάποιους να συμμετάσχουν έναντι αμοιβής στην επίθεση του εστιατορίου – συναγωγή της οδού Αισώπου στου Ψυρρή και εκείνοι το αρνήθηκαν. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΥΠ εξετάζει σε ποιο βαθμό είχαν καταφέρει οι δυο τρομοκράτες να έρθουν σε επαφή με δίκτυα ποινικών από τον ελληνικό υπόκοσμο προκειμένου να παραλάβουν βαρύ οπλισμό. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 30χρονος Πακιστανός από την Τεχεράνη- αρχηγός του δικτύου, επέβαλε στους δυο συλληφθέντες, την επίθεση να την κάνουν με όπλα, την ώρα που στο εστιατόριο θα υπήρχαν περισσότερα από 50 άτομα. Για κάθε νεκρό που θα «γάζωναν» θα έπαιρναν 15.000 ευρώ. Όμως η επιχείρηση ανεβλήθη, καθώς δεν κατάφεραν να βρουν τα όπλα που αναζητούσαν και για το λόγο αυτό στράφηκαν στα κανάλια των ποινικών.

Οι δυο συλληφθέντες Πακιστανοί ηλικίας 27 και 29 ετών ζούσαν τα τελευταία χρόνια στη Ζάκυνθο και στη Σπάρτη δούλευαν σε αγροτικές εργασίες και κατάγονται από την επαρχία Παντζαμπ από όπου είναι και ο 30χρονος μεγάλος αρχηγός που ζει μόνιμα στην Τεχεράνη. Είχαν μπει παράνομα στη χώρα πριν 5 χρόνια από την Ορεστιάδα του Έβρου και μάλιστα ο ένας από τους δυο, όπως διαπιστώθηκε είχε συλληφθεί πριν ένα χρόνο καθώς δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα.  Η ΕΥΠ, παρατηρώντας την κινητικότητα που υπήρχε σε Κύπρο και Τουρκία τους τελευταίους μήνες (εχει καταγράφει σύλληψη Πακιστανών στην Κύπρο το 2021 γιατί σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο και το 2022, ομάδα Πακιστανών στην Κωνσταντινούπολη με στόχο και πάλι Ισραηλινό), έκανε έρευνες στις κοινότητες των Πακιστανών, «λόκαρε» σε συγκεκριμένα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και κατέληξε σε δυο ύποπτους ισλαμιστές Σιιτες που ζούσαν σε Σπάρτη και Ζάκυνθο.

Ενημέρωσαν την Αντιτρομοκρατική και άρχισε η παρακολούθηση τους. Τελικά, στις 15 και 16 Φεβρουάριου συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική, κρατήθηκαν για διοικητική απέλαση και έτσι κατέσχεσαν τα κινητά τους και στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, ανέσυραν τις επαφές και τις συνομιλίες που είχαν μεσώ διαδικτυακών εφαρμογών. Όπως προέκυψε, πρώτος στόχος ήταν το εστιατόριο- εβραϊκή συναγωγή στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή, ενώ κατέγραφαν και κινήσεις ισραηλινών προσώπων οι οποίοι υποτίθεται θα ήταν οι επόμενοι στόχοι. 

Οι Πακιστανοί, περιγράφονται ως ιδιαίτερα σκληρά άτομα χωρίς κανένα ηθικό φραγμό και σεβασμό απέναντι στην ανθρώπινη ζωή. Αυτό που τους ενδιέφερε, λένε οι αναλυτές των δυο υπηρεσιών, είναι να σκοτώσουν όσοι πιο πολλά άτομα μπορούσαν για να ανέβει το ύψος της ματωμένης αμοιβής ενώ ήταν και εμποτισμένοι με θρησκευτικό φανατισμό. 

πηγή: protothema.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button