ΥΓΕΙΑ

Νόσος Χασιμότο: 12 συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα στον θυρεοειδή – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Τι είναι η νόσος και ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Νόσος Χασιμότο: Ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί κομμάτι του ενδοκρινικού συστήματος. Εκείνο παράγει ορμόνες. Παράλληλα είναι υπεύθυνο για το συντονισμό πολλών δραστηριοτήτων του σώματος.

Η νόσος Χασιμότο είναι μία κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στον θυρεοειδή αδένα.

Η προκύπτουσα φλεγμονή από τη νόσο του Hashimoto, επίσης γνωστή ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, συχνά οδηγεί σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός). Η νόσος του Χασιμότο επηρεάζει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας, αλλά επίσης μπορεί να συμβεί σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και σε παιδιά.

Σχετικές πληροφορίες για την νόσο

Μπορεί να μην παρατηρήσετε συμπτώματα της νόσου του Hashimoto στην αρχή, ή μπορεί να παρατηρήσετε ένα πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας (βρογχοκήλη). Η νόσος του Hashimoto συνήθως εξελίσσεται αργά με το πέρασμα των ετών και προκαλεί χρόνιες βλάβες του θυρεοειδούς, με αποτέλεσμα την πτώση στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Τα συμπτώματα είναι όμοια με εκείνα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός).

Συμπτώματα

– Κόπωση και νωθρότητα

– Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
– Δυσκοιλιότητα
– Χλωμό, ξηρό δέρμα
– Πρησμένο πρόσωπο
– Βραχνή φωνή

– Ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους, που συμβαίνει σπάνια και δεν υπερβαίνει τα 5-10 κιλά, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι από κατακράτηση υγρών.
– Μυϊκοί πόνοι, ευαισθησία στην αφή και ακαμψία, ιδιαίτερα στους ώμους και τους γοφούς
– Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις και πρήξιμο στα γόνατά ή στις μικρές αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια
– Μυϊκή αδυναμία, ειδικά στα κάτω άκρα
– Υπερβολική ή παρατεταμένη έμμηνος ρύση
– Κατάθλιψη

Αναγνωρίστε οι ίδιοι τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο

Θα πρέπει να μάθετε να παρατηρείτε το σώμα σας! Οποιεσδήποτε αλλαγές στο σώμα σας μπορεί να είναι ένδειξη ανεπαρκούς ορμονικής ρύθμισης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σημάδια επιπλέον αυτοάνοσων διαταραχών!

Έλεγχοι του βάρους, της αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής συχνότητας και οπωσδήποτε των ορμονών του θυρεοειδούς (fΤ3, fΤ4, TSH) θα πρέπει να γίνονται σε τακτά διαστήματα.

Παρά την αναγκαιότητα του ελέγχου, δεν πρέπει να φοβάστε. Θα πρέπει να τονιστεί ότι πολλοί πάσχοντες ζουν χωρίς συμπτώματα! Δε χρειάζεται να «πνίξετε» τη χαρά της ζωής ενώ είστε αφοσιωμένοι στην παρατήρηση των συμπτωμάτων…

Σε εμφάνιση οποιωνδήποτε καινούριων, σχετικών συμπτωμάτων ή σε επιδείνωση αυτών που ήδη βιώνετε, μιλήστε με τον ενδοκρινολόγο σας!

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Δείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα:

  • Κόπωση για κανέναν προφανή λόγο
  • Ξηρό δέρμα
  • Χλωμό και πρησμένο πρόσωπο
  • Δυσκοιλιότητα
  • Βραχνή φωνή

iatropedia

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button