ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Ναύπλιο: Θαλάσσιες ανεμώνες «επιτέθηκαν» σε παιδί – Πώς να προστατευτούμε (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι προκαλεί η θαλάσσια ανεμώνη στο δέρμα, πώς μπορούμε να προστατευθούμε

Ανησυχία έχει δημιουργήσει στο Ναύπλιο η παρουσία θαλάσσιων ανεμώνων στις παραλίες. Μάλιστα παιδί πήγε με την οικογένειά του στη θάλασσα και όταν μπήκε στα ρηχά, τον τσίμπησε μία θαλάσσια ανεμώνη. Το παιδί πονούσε πολύ ενώ χρειάστηκε να μείνει στο νοσοκομείο για κάποιες μέρες.

Τι είναι η θαλάσσια ανεμώνη

Η θαλάσσια ανεμώνη μοιάζει με λουλούδι, εξ ού και το όνομά της. Έχει πολλά χρώματα και μπορεί να βρεθεί σε βράχια ή στα ρηχά νερά, στην άμμο, ακόμη και σε κοχύλια. 

Οι θαλάσσιες ανεμώνες ταξινομούνται σε 46 οικογένειες εκ των οποίων οι ακτινίδες είναι η πιο πολυπληθής και είναι ζώα, με σώμα κάπως κυλινδρικό, που βρίσκονται κολλημένα με τη βάση τους ή το πόδι τους πάνω σε άλλο στερεό σώμα, ενώ στην αντίθετη ελεύθερη άκρη του σώματός τους φέρουν δίσκο στον οποίο βρίσκεται η στοματική σχισμή.  Οι ανεμώνες ζουν κοντά στις ακτές. Λίγα είδη ζουν σε πιο βαθιά νερά και πάρα πολύ λίγα σε ανοιχτά νερά.

Οι περισσότερες θαλάσσιες ανεμώνες ζουν μοναχές και πολύ λίγες κατά αποικίες. Επίσης, αντίθετα προς τα στενά συγγενεύοντα μ’ αυτές κοράλλια, ποτέ δεν σχηματίζουν εσωτερικά ασβεστολιθικό σκελετό

Κατά κανόνα οι ανεμώνες ζουν κολλημένες πάνω σε βράχια. Μερικά είδη ζουν στην άμμο ή τη λάσπη, άλλα κολλούν σε κοχύλια από διάφορα οστρακώδη, ενώ άλλα ζουν παρασιτικά πάνω σε μέδουσες.

Οι ανεμώνες αναπαράγονται είτε μονογονικά, με σχάση, είτε αμφιγονικά, με αβγά και σπερματοζωάρια, που παράγονται από διάφορα άτομα. Τα αβγά γονιμοποιούνται μέσα στη γαστρική κοιλότητα και έπειτα από την ωρίμανσή τους ξεφεύγουν από το στόμα, σαν προνύμφες, που ελεύθερες πια κολλούν σε κάποιο στερεό σώμα, όπου αναπτύσσουν στόμα, πλοκάμια και μεσεντέρια, ταυτόχρονα με τη γενική ανάπτυξή του όγκου τους.

Οι ανεμώνες είναι σαρκοφάγα ζώα, αλλά επειδή δεν μπορούν να μετακινούνται πάρα πολύ εύκολα, εξαρτώνται απ’ την τροφή που θα μπλεχτεί στα εκτεταμένα πλοκάμια τους ή το περιστόμιο τους. Το θύμα που πιάνεται ναρκώνεται πρώτα με την ενέργεια των κνιδοφόρων κυστεών τους και μετά προωθείται με το στόμα στη γαστρική κοιλότητα για πέψη. Το τμήμα της τροφής που δεν χωνεύεται αποβάλλεται από το στόμα.

Οι ανεμώνες είναι πολύ λαίμαργα ζώα και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής, μεγαλώνοντας πολύ γρήγορα. Όταν συμβαίνει να στερούνται τροφής, ο όγκος τους μικραίνει μέχρι σχεδόν αφανισμού, χωρίς ωστόσο τα ζώα να χάνουν το σχήμα τους.

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε

Το τσίμπημα της θαλάσσιας ανεμώνης προκαλεί έντονο πόνο, φαγούρα και στο σημείο του τσιμπήματος εμφανίζονται εξανθήματα, που μοιάζουν με κάψιμο. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Η δερματολόγος Πέννυ Δαλαμπούρα ανέφερε στο MEGA: «Aνάλογα με την σοβαρότητα και την έκταση του εγκαύματος, το σημάδι μπορεί να μείνει και για πάντα. Το τσίμπημα που μας προκαλεί η ανεμώνη είναι ένα έγκαυμα. Εξαρτάται από τον αριθμό των πλοκαμιών τους, και φυσικά με τον αριθμό των κυστών που έχουν και απελευθερώνουν ένα οξύ το οποίο είναι καυστικό και μας προκαλεί τον πόνο, το εξάνθημα, τη φαγούρα».

Ακολούθως τόνισε πως «αν κάποιος ακουμπήσει μια θαλασσιά ανεμώνη, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να βγει άμεσα από την θάλασσα. Να προσπαθήσει να αφαιρέσει τα πλοκάμια είτε με γάντι είτε με κάτι άλλο, μια πλαστική κάρτα, αλλά όχι με γυμνά χεριά. Να κάνει κρύα επιθέματα στην περιοχή με θαλάσσιο νερό κι όχι με γλυκό νερόΑπαγορεύεται η τριβή, και στην συνέχεια καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ένα τζελ με αντιισταμινικό ή ήπιο κορτικοστεροειδές σε μορφή αλοιφής. Αν υπάρχει αλλεργικό υπόστρωμα από πίσω, τότε θα πρέπει να πάει στην κοντινότερη μονάδα υγείας».

πηγή: ethnos.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button