ΔΙΕΘΝΗΤΑΞΙΔΙ

Μια βόλτα με το «ιπτάμενο τρένο» του Βούπερταλ

Το Βούπερταλ είναι μια όμορφη πόλη της Γερμανίας που φημίζεται παγκοσμίως για το Σβέμπεμπαν (Schwebebahn), δηλαδή το εναέριο τρένο της

Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εναέρια τρένα του κόσμου και είναι το πιο παλιό.

Το αξιοθαύμαστο είναι ότι βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία από το 1901 και μάλιστα μετά από τις αναβαθμίσεις θεωρείται ένα από τα πιο άνετα μέσα μεταφοράς της πόλης.

Πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές κατασκευές της βιομηχανικής εποχής και χαρακτηρίζεται ιστορικό επίτευγμα για την εποχή του.

Εμπνευσμένο από το επίτευγμα αυτό, το 1902 έκανε την εμφάνισή του ένα ασπρόμαυρο «φιλμάκι» που κατέγραφε το Βούπερταλ μέσα από το εναέριο τρένο της πόλης.

Οι μαγευτικές ασπρόμαυρες εικόνες ελήφθησαν τότε για τις ανάγκες ενός μετοσκόπιου, μια συσκευή που παρουσίαζε εικόνες τη μία μετά την άλλη δίνοντας την αίσθηση της κίνησης (σαν τα viewmaster).

Έκτοτε, το υλικό περιήλθε στην κατοχή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (MoMA). Και καθώς οι εικόνες είχαν ληφθεί σε φιλμ 68 χιλιοστών, με την κατάλληλη επεξεργασία, το μουσείο κατάφερε να ενώσει τα κομμάτια και να δώσει ένα εκπληκτικά υψηλής ευκρίνειας βίντεο.

Το φιλμ «ιπτάμενο τρένο» αποτυπώνει το ταξίδι πάνω από τα νερά του ποταμού ενώ καταγράφονται και οι επιβάτες στις αποβάθρες. H νέα του εκδοχή πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια.

Φέτος, το υλικό συμπληρώνει 120 χρόνια από την αρχική μαγνητοσκόπησή του. Το βίντεο, αρχικά ασπρόμαυρο, τώρα έχει πολύ διαφορετικό αισθητικό αποτέλεσμα, με τη βοήθεια τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).

Έτσι, 120 χρόνια μετά, το υλικό έχει αναβαθμιστεί, οι εικόνες σταθεροποιήθηκαν και προστέθηκε χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύγχρονο βίντεο που καταγράφει μια μοναδική διαδρομή στο Βούπερταλ του 1902.

πηγή: cnn.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button