ΚΟΡΙΝΘΙΑΤΑΞΙΔΙ

Mια μέρα στον Ακρόκορινθο, το επιβλητικό κάστρο της Πελοποννήσου

Μια εκδρομή που συνδυάζει υπέροχη θέα και ιστορία

Aπό τα πιο επιβλητικά και άγνωστα τοπόσημα της Πελοποννήσου, είναι το κάστρο του Ακροκορίνθου. Σε μόλις μια ώρα απόσταση από την Αθήνα, θα απολαύσετε ρομαντική ατμόσφαιρα, φοβερή θέα και συμπυκνωμένη ιστορία 2500 χρόνων.

Έτσι όπως στέκεται στην κορυφή ενός απότομου γυμνού βράχου σε υψόμετρο 575 μ., δικαιολογεί απόλυτα τον ρόλο του ως ιδανικό οχυρό μέρος για την απόκρουση των επιθέσεων από το 700 π.χ μέχρι και το 1823 που παραδόθηκε οριστικά από τους Τούρκους στους Έλληνες. Αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Φράγκοι, Τούρκοι, Ενετοί -οι οποίοι του έδωσαν την οριστική του μορφή όταν πέρασε στα χέρια τους το 1687, όλοι έχουν αφήσει εδώ το πολιτιστικό τους αποτύπωμα.

Για να φθάσετε, συνεχίζετε στην Εθνική οδό προς Τρίπολη και συναντάτε την Αρχαία Κόρινθο με τον φροντισμένο αρχαιολογικό της χώρο. Εδώ, μπορείτε αν θέλετε να κάνετε μια πρώτη στάση για να θαυμάσετε το δωρικό ναό του Απόλλωνα που επιβάλλεται απόλυτα την παρουσία του σε ολόκληρο το χώρο, θα δείτε ό,τι έχει μείνει από τη Ρωμαϊκή αγορά και να επισκεφθείτε το Μουσείο που φιλοξενεί τα ευρήματα των ανασκαφών.

Αρχαία Κόρινθος/ Photo: Shutterstock
Αρχαία Κόρινθος, Ναός Απόλλωνα/ Photo: Shutterstock

Αλλιώς, συνεχίζετε με το αυτοκίνητο μέχρι το σημείο όπου αρχίζει το λιθόστρωτο ανηφορικό δρομάκι προς το Κάστρο. Ήδη ο φοβερός Ακροκόρινθος ορθώνεται μπροστά σας και σας καλεί να βυθιστείτε στους αιώνες της ιστορίας του. Ο αγέρας, ήπιος σαν ψίθυρος ή σφυρίζοντας απειλητικά, προσθέτει στο σκηνικό τη δική του βαρύνουσα αίσθηση.

Διαβαίνετε την τεράστια αψιδωτή πύλη της εισόδου την πιο εντυπωσιακή από τις τρεις συνολικά και συνεχίζετε περνώντας άλλες δύο πύλες που διαδέχονται η μία την άλλη ανεβαίνοντας επίπεδα. Αγγίζετε τα χοντρά τείχη που άντεξαν σε επιδρομές αιώνων. Παρατηρείτε τους ογκώδεις προμαχώνες, τις οδοντωτές επάλξεις, τις στενές πολεμίστρες, τους θολωτούς διαδρόμους. Στο επίπεδο που ανοίγεται μετά την τρίτη πύλη μπορείτε να εξερευνήστε τα ίχνη που άφησαν οι πολιτισμοί και τα χρόνια. Τα ερείπια από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, κανόνια από την εποχή του Μοροζίνη, τη “δραγονέρα”, μια αρχαία δεξαμενή νερού που αναφέρει ο Παυσανίας, τα ερείπια από τζαμιά, τις κρήνες.

Ήδη ο φοβερός Ακροκόρινθος ορθώνεται μπροστά σας και σας καλεί να βυθιστείτε στους αιώνες της ιστορίας του/ Photo: Shutterstock
Πύλες που διαδέχονται η μία την άλλη ανεβαίνοντας επίπεδα./ Photo: Shutterstock
Photo: Shutterstock
Oι Βενετοί έδωσαν στο κάστρο την οριστική του μορφή / Photo: Shutterstock

Στην περίπτωση που δεν έχετε διάθεση για περιηγήσεις, απλώς, καθίστε και απολαύστε την εκπληκτική θέα. Το βλέμμα σαρώνει τον Πατραϊκό, τον Κορινθιακό και τον Σαρωνικό, βλέπει την Αίγινα και τη Σαλαμίνα και φθάνει μέχρι τις απέναντι ακτές της Ρούμελης, στις κορυφές του Ελικώνα και του Παρνασσού. Ηρεμία, γαλήνη, ατμόσφαιρα που σε ανεβάζει.. Λίγοι επισκέπτες, σιγανές κουβέντες, η αίσθηση ότι ο Ακροκόρινθος εκμυστηρεύεται τις ιστορίες του μόνο σε εσάς.

Tα βαριά τείχη άντεξαν σε επιδρομές αιώνων/ Photo: Shutterstock
Eξερευνήστε τα ίχνη που άφησαν οι πολιτισμοί και τα χρόνια/ Photo: Shutterstock
Photo: Shutterstock
Photo: Shutterstock
Photo: Shutterstock

Πάντως αν ο καιρός το επιτρέπει, επιχειρήστε ένα tailor made πικ νικ: θα ετοιμάσετε σάντουϊτς και τα συμπαρομαρτούντα στο σπίτι και θα μασουλήσετε με την ησυχία σας στα παγκάκια, γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου. Στην περίπτωση του έχετε παιδάκια μαζί σας, υπάρχει παιδική χαρά για να περάσουν την ώρα τους.

πηγή

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button