ΕΛΛΑΔΑ

Μια άλλη Σαντορίνη – Πώς θα ήταν αν είχε σχεδιαστεί με Τεχνητή Νοημοσύνη

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς θα ήταν η Σαντορίνη αν την σχεδίαζε ο Γκαουντί; Το AI μας βγάζει από την απορία

Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα εισάγει μια επανάσταση στην καθημερινή ζωή, πέρα από τις δουλειές που κάνουμε, πώς και με ποιον τρόπο τις κάνουμε. Θα είναι εξίσου σημαντικό για διασκέδαση, αναψυχή ακόμα και ταξίδια

Το Chat GPT είναι ένα πρόγραμμα, ένα bot τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις, να γράφει δοκίμια και να δίνει σχετικά σύνθετες απαντήσεις και αναλύσεις. Μπορεί ήδη να βοηθήσει πολύ με τα πάντα σχεδόν, καθώς οι χρήστες του κάνουν ερωτήσεις και χρησιμοποιεί βάσεις δεδομένων για να δημιουργήσει την απάντησή του.

Ένας γνωστός φωτογράφος που αναδεικνύει με τα βίντεο του τις ομορφιές της Ελλάδας, ο Κώστας Σπάθης, μας έδειξε με ανάρτησή του στο Instagram πριν μερικά 24ωρα πώς θα ήταν το νησί αν είχε σχεδιαστεί από τον Γκαουντί.

Συγκροτήματα που μοιάζουν λες και τα έχει φτιάξει ένας γλύπτης, με κοιλώματα αντί για αυλές, πλάι στις τυπικές σκάλες των χωριών της Σαντορίνης. Κάπως έτσι φαντάστηκε την Οια και το Ημεροβίγλι ο δημοφιλής Έλληνας φωτογράφος και αρχιτέκτονας Κώστας Σπαθής, γνωστός στο Instagram από το account @spathumpa.

@spathumpa
@spathumpa

Οι φωτογραφίες του Σπαθή, εμπνευσμένες συχνά από την ομορφιά της φύσης και την Ελλάδα, ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ιδιαίτερη ματιά του, αφαιρετική και απόλυτα συμμετρική, τού έχει δώσει πάνω από 350.000 ακόλουθους στο Instagram, ενώ οι εικόνες του περνούν μηνύματα μέσα από μια δυναμική «less is more» φιλοσοφία.

Σε αυτό το project με την Σαντορίνη, ο Κώστας Σπαθής, παίζοντας με ένα λογισμικό #AI (τεχνητής νοημοσύνης) συνδύασε «τη γεωμορφολογία του νησιού με την τέχνη του Γκαουντί για να δημιουργήσει ενδιαφέρουσες φόρμες». Το αποτέλεσμα είναι ένα ονειρικό ηφαιστειογενές τοπίο στην Καλντέρα που εντυπωσιάζει.

@spathumpa

Πώς λειτουργούν τα software τεχνητής νοημοσύνης

Όσον αφορά την αρχιτεκτονική, τα AΙ λογισμικά λύνουν τα χέρια των σχεδιαστών προσφέροντας άπειρες δυνατότητες αληθοφανούς και πολύ δημιουργικού σχεδιασμού, οπτικοποιώντας ακόμα και σχέδια με βάση τις περιγραφές κειμένων στην πολύ πρώιμη φάση της διαδικασίας του σχεδιασμού.

Όπως εξηγεί η Ebrar Eke στο περιοδικό αρχιτεκτονικής Perametric Architecture, δίνει στο λογισμικό τις πληροφορίες που θα αξιοποιήσει μέσω της τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσει ένα αληθοφανές αλλά και ταυτόχρονα ονειρικό περιβάλλον που συνδυάζει τόσο τα δεδομένα της πραγματικότητας όσο και τα προϊόντα Τέχνης και φαντασίας.

Λίγες μόνο φράσεις αρκούν, κατά την Ebrar Eke, για να «μπορέσει η τεχνητή νοημοσύνη να αλλάξει την υλικότητα, τις χωρικές ιδιότητες, τις συνθέσεις ή τις συνθήκες φωτός μόνο με λέξεις. Αυτά τα εργαλεία δίνουν τόση ευελιξία στους σχεδιαστές και ανοίγουν ατελείωτες δυνατότητες».

@spathumpa
@spathumpa

* Φωτογραφίες: Spathumpa/Instagram

Σχετικά άρθρα:

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς θα ήταν ως απένταροι επτά δισεκατομμυριούχοι (pics)

Τεχνητή νοημοσύνη: «Ζωντανεύει» αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους και μιλούν μπροστά στα μάτια σου – ΒΙΝΤΕΟ

Η τεχνητή νοημοσύνη έβγαλε… selfie σε Νεάντερταλ, τον Μυστικό Δείπνο και την Κλεοπάτρα – Δείτε φωτογραφίες

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button