ΔΙΕΘΝΗΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μεξικό: Ο λόγος που βλέπουμε την ίδια σκηνή σε κάθε ταινία

H προσέγγιση αυτή έχει δεχθεί κριτική, με ορισμένους σχολιαστές να την χαρακτηρίζουν ως μια λεπτή μορφή δυτικής προκατάληψης

Στις κινηματογραφικές ταινίες οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή και συμβάλλουν σημαντικά στην αφήγηση της ιστορίας και την ατμόσφαιρα.

Σημαντικές επίσης είναι και οι αποχρώσεις, ειδικά αν μιλάμε για τηγ διαδεδομένη χρήση κίτρινου χρώματος κατά την απεικόνιση του Μεξικού και άλλων θερμών κλιμάτων.

Οι χρήστες των social media και οι κριτικοί έχουν παρατηρήσει αυτή την τάση και αναρωτιούνται για την προέλευση και τις προθέσεις της.

Ο σκοπός που εξυπηρετεί

Σύμφωνα με το TV Tropes, η κίτρινη απόχρωση εξυπηρετεί έναν απλό σκοπό στον πυρήνα της: να υπογραμμίσει τη ζεστασιά ενός σκηνικού.

Η τεχνική αυτή δεν είναι αποκλειστική στις αναπαραστάσεις θερμών χωρών, αλλά επεκτείνεται σε κάθε τοποθεσία που χαρακτηρίζεται από ξηρές συνθήκες, όπως οι έρημοι.

Πέρα από την απλή υπόδειξη της ζέστης, αυτή η στρατηγική χρωματισμού μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια έντονη αντίθεση, προσδίδοντας μια «παλιομοδίτικη» αύρα στις σκηνές με κίτρινο χρώμα σε σύγκριση με τις πιο δροσερές, πιο φυσικά χρωματισμένες αντίστοιχες σκηνές.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις αυτής της επιλογής είναι βαθύτερες από την απλή ατμοσφαιρική ενίσχυση.

Το TV Tropes υποδεικνύει επίσης ότι η κίτρινη απόχρωση μπορεί να προκαλέσει συνειρμούς με ασθένειες και ρύπανση, ρίχνοντας έτσι την απεικονιζόμενη περιοχή σε αρνητικό φως, ειδικά όταν αντιπαραβάλλεται με σκηνές που διαδραματίζονται σε πιο εύκρατα κλίματα με ψυχρότερους τόνους.

Αυτή η προσέγγιση δεν έχει μείνει χωρίς κριτική, με ορισμένους σχολιαστές να την χαρακτηρίζουν ως μια λεπτή μορφή δυτικής προκατάληψης, που ενδεχομένως αγγίζει τα όρια του ρατσισμού.

Έκθεση του Matador Network φέρνει αυτή τη διαμάχη στο προσκήνιο, με τις απόψεις ενός επιχειρηματικού αναλυτή με έδρα την Καλιφόρνια.

Το άτομο αυτό εκφράζει ένα συναίσθημα που αισθάνονται αρκετοί άνθρωποι: ότι η χρησιμοποίηση μιας κίτρινης απόχρωσης μπορεί να ενισχύσει επιβλαβή στερεότυπα.

Από τη δική του οπτική γωνία, τέτοιες επιλογές χρωματικής διαβάθμισης συμβάλλουν στις λανθασμένες αντιλήψεις της Δύσης για χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν,περιοχές με πλούσιους, ζωντανούς πολιτισμούς που συχνά παρουσιάζονται λανθασμένα ως θλιβερές.

Η χρήση του χρώματος στον κινηματογράφο και την τηλεόραση είναι ένα ισχυρό εργαλείο, ικανό να επηρεάσει την αντίληψη και το συναίσθημα. Ενώ η κίτρινη απόχρωση μπορεί αρχικά να έχει ως στόχο να αναδείξει τη ζεστασιά ενός τόπου, οι ευρύτερες πολιτιστικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της δεν μπορούν να αγνοηθούν.

πηγή: in.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button