ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη Παρασκευή στην Σαντορίνη: Το μαγικό βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου

Άπειρα φωτισμένα τενεκεδάκια κατά μήκος του μεσαιωνικού χωριού, που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του νησιού, δημιουργούν ένα μεγαλειώδες θέαμα

Από νωρίς το απόγευμα της Μ. Παρασκευής οι τουρίστες άρχισαν να αδειάζουν τα μονοπάτια της καλντέρας και να ανηφορίζουν προς την ενδοχώρα. Σύντομα το μεσαιωνικό χωριό του Πύργου, στο ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης, ξεχείλιζε από κόσμο: στο ενετικό κάστρο, στο πλάτωμα του Franco’s Cafe με θέα που φτάνει μέχρι τις ακτές, στα φιδογυριστά δρομάκια του λόφου, στις σχεδόν πενήντα εκκλησίες.

Ανακαλύψαμε ένα υπόσκαφο μαγειρείο και πιάσαμε ένα από τα λιγοστά τραπέζια που απλώνονταν εξωτερικά, σε σοκάκι. Είχαμε δει από νωρίς τα τενεκεδάκια που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά του χωριού, σε αυλές, μάντρες, ταράτσες και γύρω από το ενετικό κάστρο, αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο θεαματικά θα έδειχναν καθώς σουρούπωνε και άρχισαν να λάμπουν σαν γιγαντιαίες πυγολαμπίδες στο σκοτάδι. Ο αέρας μύριζε κερί, μύρο, νυχτολούλουδο και ακριβά αρώματα από τους επισκέπτες που είχαν φορέσει τα καλά τους για να παρακολουθήσουν την περιφορά του Επιταφίου.

Ο αέρας μύριζε κερί, μύρο, νυχτολούλουδο και ακριβά αρώματα από τους επισκέπτες που είχαν φορέσει τα καλά τους για να παρακολουθήσουν την περιφορά του Επιταφίου.

Ενώ οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν και ο κόσμος συνέχισε να πυκνώνει, αρχίσαμε να κατηφορίζουμε με τα πόδια μέχρι την είσοδο του χωριού, για να αντικρίσουμε από χαμηλά το πιο μεγαλειώδες θέαμα. Άπειρα φαναράκια αναμμένα, να σχηματίζουν το περίγραμμα του Πύργου σαν μεσαιωνικό διαστημόπλοιο έτοιμο να απογειωθεί. Πήραμε το δρόμο της επιστροφής με το μυαλό μας γεμάτα εικόνες που χρόνια μετά, στην εποχή της πανδημίας, φωτίζουν τις πιο σκοτεινές στιγμές.

Για την ιστορία

Το έθιμο με τα εκατοντάδες αναμμένα φαναράκια, στη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου, κρατά 50 χρόνια, λειτουργώντας ως πόλος έλξης για τους τουρίστες της Σαντορίνης. Ο Πύργος ή Πύργος Καλλίστης βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Φηρών. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, φιλοξένησε την πρώτη σχολή Θήρας στη θέση της οποίας βρίσκεται σήμερα ο ναός των Αγίων Αποστόλων.

Το ενετικό κάστρο ή καστέλι έχει μία και μοναδική είσοδο, την Καστελόπορτα, με τετράγωνο κτίσμα, ανοιχτό στο κάτω μέρος του, για να μπορούν οι κάτοικοι του χωριού να ρίχνουν καυτό λάδι σε επίδοξους εισβολείς.

Το ενετικό κάστρο ή καστέλι έχει μία και μοναδική είσοδο, την Καστελόπορτα, με τετράγωνο κτίσμα, ανοιχτό στο κάτω μέρος του, για να μπορούν οι κάτοικοι του χωριού να ρίχνουν καυτό λάδι σε επίδοξους εισβολείς. Γι’ αυτό και εκείνο το κτίσμα αποκαλείτο πολεμίστρα ή φόνισσα. Έξω από το κάστρο οικοδομήθηκε η νεότερη πόλη, που στο παρελθόν ονομαζόταν Ξέπορτο.

Στο χωριό έχουν καταγραφεί 48 εκκλησίες, με μια από τις παλαιότερες της Σαντορίνης το Θεοτοκάκι ή Κοίμησις της Θεοτόκου, μέσα στο κάστρο, που ανάγεται στον 10ο αιώνα. Ο σημαντικότερος Επιτάφιος, ωστόσο, γίνεται στην εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο ψηλότερο σημείο του καστελίου, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

Δείτε ένα βίντεο από τον Πύργο Σαντορίνης τη Μ. Παρασκευή:

πηγή: womantoc.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Back to top button