Κριστιάν Καρεμπέ: Δολοφόνησαν δύο μέλη της οικογένειάς μου στη Νέα Καληδονία – Τους πυροβόλησαν στο κεφάλι
Σοκαριστική αποκάλυψη από τον στρατηγικό σύμβουλο και πρέσβη του Ολυμπιακού για την αιματοχυσία στη Νέα Καληδονία – Στο παρελθόν είχε μιλήσει για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και τον προπάππου του, που είχε σταλεί από τη Γαλλία σε ζωολογικό κήπο του Αμβούργου
Λίγα 24ωρα πριν τον μεγάλο τελικό του Ολυμπιακού κόντρα στη Φιορεντίνα για το Conference League, ο στρατηγικός σύμβουλος και πρέσβης των «ερυθρολεύκων», Κριστιάν Καρεμπέ, συγκλονίζει, αποκαλύπτοντας ότι, κατά τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Καληδονία, έχασε από πυροβολισμούς δύο συγγενείς του, δύο μέλη της οικογένειάς του.
Μιλώντας συγκεκριμένα στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο Γάλλος βετεράνος άσος με την σπουδαία θητεία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Έχασα μέλη της οικογένειάς μου, γι’ αυτό έμεινα σιωπηλός. Γιατί είμαι σε πένθος. Δύο άτομα στην οικογένειά μου πυροβολήθηκαν στο κεφάλι. Ήταν ελεύθεροι σκοπευτές».
Christian Karembeu en deuil : deux personnes de sa famille « tuées par balles » en Nouvelle-Calédonie
— Gala (@GALAfr) May 27, 2024
➡️ https://t.co/6WRsvKZ54h pic.twitter.com/LhQUaT3gn6
Ερωτηθείς αν ήταν δολοφονία, απάντησε: «Δεν θα ήθελα να το πω, γιατί η λέξη είναι ισχυρή, αλλά… είναι αλήθεια ότι ναι, είναι δολοφονία και ελπίζουμε ότι θα γίνουν έρευνες και γι’ αυτές τις δολοφονίες. Επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των συγκρούσεων».
Τι συμβαίνει στη Νέα Καληδονία
Υπενθυμίζεται ότι, εδώ και περίπου δέκα ημέρες, η κατάσταση στη Νέα Καληδονία βρίσκεται εκτός ελέγχου, με τις αιματηρές ταραχές να έχουν κοστίσει μέχρι τώρα
τη ζωή σε επτά ανθρώπους. Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Νέας Καληδονίας εξεγέρθηκαν εναντίον μιας εκλογικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν. Οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ ντόπιων διαδηλωτών και των δυνάμεων καταστολής βάφτηκαν με αίμα.
Η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτη ανάγκης για 12 ημέρες, με την καταληκτική ημερομηνία να είναι αύριο, Τρίτη.
Για το Παρίσι, η Νέα Καληδονία είναι σημαντική γεωπολιτικά, σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και λόγω των κοιτασμάτων νικελίου που διαθέτει. Το έδαφος αυτό, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.200 χιλιομέτρων ανατολικά της Αυστραλίας και έχει περίπου 270.000 κατοίκους, απέκτησε εκτεταμένη αυτονομία μέσω της Συμφωνίας της Νουμέα. Οι κάτοικοί του ψήφισαν να παραμείνει τμήμα της Γαλλίας σε καθένα από τρία δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία, που πραγματοποιήθηκαν το 2018, το 2020 και το 2021. Ωστόσο, το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας μποϊκόταρε την τελευταία ψηφοφορία, λέγοντας ότι δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμά της.
Τις τελευταίες ημέρες, οι διαδηλώσεις έχουν πυροδοτηθεί από την απόφασή της γαλλικής βουλής να γίνει συνταγματική μεταρρύθμιση στη νησιωτική περιοχή, που επιτρέπει σε οποιονδήποτε ζει εκεί τουλάχιστον μία δεκαετία, να έχει δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές. Οι κάτοικοι της Νέας Καληδονίας και κυρίως το κίνημα των ιθαγενών Κανάκ καταγγέλλουν ότι η απόφαση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης έχει στόχο την περιθωριοποίηση των ντόπιων.
Όταν ο Καρεμπέ μιλούσε για τα δύσκολα παιδικά χρόνια στη Νέα Καληδονία
Πριν από δύο χρόνια, ο Καρεμπέ είχε μιλήσει σε ραδιόφωνο της Αργεντινής για όσα στερήθηκε μεγαλώνοντας με 18 αδέρφια στην ακτή της Νέας Καληδονίας. Μεταξύ άλλων, είχε περιγράψει τις μέρες που ξεκινούσε από το ξημέρωμα μαζί με τον πατέρα του για να βρουν ψωμί και ότι το χώριζαν σε 18 κομμάτια, αλλά και το πόσο σημαντική ήταν τελικά η ανατροφή του, για να μάθει τις πραγματικές αξίες στη ζωή.
«Νομίζω ήταν προνόμιο για μένα να έχω αδερφούς και αδερφές, που μπορούσαμε να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον, να σεβόμαστε τις αξίες της οικογένειας και κυρίως να μοιραζόμαστε πράγματα. Χωρίζαμε το ψωμί σε 18 κομμάτια. Ο καθένας μαθαίνει να ζει όταν πρέπει να καλύπτεις τις ανάγκες σου. Σε μαθαίνει πότε πρέπει να λες ναι ή όχι, δεν είναι εύκολο, αλλά μαθαίνεις να μοιράζεσαι. Την αυγή, ο πατέρας μου με σήκωνε κάθε μέρα και ταξιδεύαμε 14 χιλιόμετρα για να ψάξουμε για τις φρατζόλες. Ήταν μια εμπειρία ζωής να το κάνεις αυτό από τα 10 ως τα 15 σου χρόνια. Βασικά το μόνο μου όνειρο τότε ήταν να φάω ένα μήλο, διότι δεν είχαμε τέτοια πράγματα. Ήταν πολυτέλειά για μας. Το ποδόσφαιρο μου προσέφερε μια ευκαιρία στη ζωή» είχε πει χαρακτηριστικά.
Το 2021, δε, είχε γίνει γνωστό ότι ο προπάππους του Κριστιάν Καρεμπέ είχε σταλεί σε ζωολογικό κήπο του Αμβούργου, ως ζωντανό έκθεμα της εξωτικής φυλής Κανάκ ή, όπως έλεγαν τη δεκαετία του 1930, ως «ένας από τους τελευταίους κανίβαλους των Νοτίων Θαλασσών».
πηγή: protothema.gr