Κορωνοϊός: Πόσο κινδυνεύουμε από τις επιφάνειες – Πότε χρειάζεται απολύμανση
Πόσο πιθανό είναι να κολλήσουμε κορωνοϊό από τις μολυσμένες επιφάνειες; Χρειάζεται να απολυμαίνουμε διαρκώς τις επιφάνειες; Οι ειδικοί έχουν τις απαντήσεις
Σημαντικά μεγαλύτερος παραμένει ο κίνδυνος λοίμωξης από την COVID-19 από τα αερομεταδιδόμενα σωματίδια του κορωνοϊού παρά από την επαφή μας με τις επιφάνειες υποστηρίζουν τώρα οι ειδικοί στις ΗΠΑ.
Μικρός είναι ο κίνδυνος μετάδοσης του νέου κορωνοϊού από τις επιφάνειες, υποστηρίζουν οι ενημερωμένες οδηγίες του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Επομένως, η συνεχής απολύμανση των επιφανειών μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβής παρά ωφέλιμη, αναφέρουν οι οδηγίες.
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η αερογενής μετάδοση του ιού εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή.
«Το CDC αποφάσισε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω των επιφανειών είναι χαμηλός και δευτερεύων συγκριτικά με τους βασικούς τρόπους ιικής μετάδοσης, δηλαδή την άμεση επαφή με σταγονίδια και αερολύματα», δήλωσε σχετικά στο CNN ο Vincent Hill, Ph.D., διευθυντής του τμήματος Waterborne Disease Prevention Branch του CDC και πρόσθεσε:
«Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καθαρισμός των επιφανειών με σαπούνι ή απορρυπαντικό και όχι απολυμαντικό είναι αρκετός για να μειώσει τον ήδη χαμηλό κίνδυνο ιικής μετάδοσης μέσω των επιφανειών. Η απολύμανση των επιφανειών τυπικά δεν είναι απαραίτητη, παρά μόνον στην περίπτωση που ένας άνθρωπος είναι άρρωστος ή κάποιος που έχει διαγνωσθεί θετικός στην COVID-19 επισκέφθηκε το σπίτι τις τελευταίες 24 ώρες».
Κατά τον καθαρισμό των επιφανειών, μάλιστα, ο Δρ. Hill συμβουλεύει τους ανθρώπους να επικεντρώνονται σε σημεία που εντοπίζονται πολλές επαφές, όπως τα πόμολα της πόρτας και οι διακόπτες του φωτός.
Πηγή: ygeiamou.gr