Κλιματική κρίση: Περιβαλλοντικός όλεθρος – Πιθανή η εξαφάνιση ολόκληρων χωρών εντός του αιώνα
Τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού πλήττονται ήδη από παλίρροιες, καταστροφικούς κυκλώνες και συνεχείς ξηρασίες
Η υπερθέρμανση του πλανήτη πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου θα είναι «καταστροφική» για τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού και θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια ολόκληρων χωρών λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εντός του αιώνα, προειδοποίησαν οι εμπειρογνώμονες.
Ο Ειρηνικός θεωρείται εδώ και καιρό ως το «σημείο μηδέν» για την κλιματική κρίση, καθώς η περιοχή έχει υποφέρει από παλίρροιες, καταστροφικούς κυκλώνες, αύξηση της αλατότητας στους υδροφόρους ορίζοντες που καθιστούν αδύνατη την καλλιέργεια , συνεχείς ξηρασίες και την απώλεια των χαμηλών νησιών από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι κρίσεις αυτές αναμένεται να αυξηθούν σε συχνότητα και σοβαρότητα καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται.
Οι προειδοποιήσεις έρχονται καθώς η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δημοσίευσε τη Δευτέρα την έκθεση-ορόσημο για την παγκόσμια θέρμανση, η οποία έδειξε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν στο μισό για να περιοριστεί η θέρμανση στον 1,5C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα – ένας στόχος που συμπεριλήφθηκε στη Συμφωνία του Παρισιού μόνο μετά από συνεχείς πιέσεις των ηγετών των νησιών του Ειρηνικού.
«Η έκθεση [της IPCC] είναι πολύ ανησυχητική», δήλωσε ο Satyendra Prasad, πρέσβης των Φίτζι και μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη. «Βγαίνει πάνω από εκεί που όλοι πιστεύαμε ότι ήταν οι εκτιμήσεις … φέρνει στο προσκήνιο μερικά από τα καταστροφικά σενάρια που σκεφτόμασταν στον Ειρηνικό για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την απώλεια χαμηλών περιοχών και την πιθανή απώλεια ολόκληρων χωρών μέσα στον αιώνα. Τα χρονοδιαγράμματα για αυτά τα πράγματα θα έρθουν σίγουρα πολύ πιο κοντά».
Η έκθεση της IPCC παρουσίασε πέντε σενάρια που βασίζονται σε διαφορετικά επίπεδα εκπομπών CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τα σενάρια υψηλών και πολύ υψηλών εκπομπών που περιγράφονται στην έκθεση, η παγκόσμια θέρμανση προβλέπεται να φθάσει τους 3,6C και 4,4C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα αντίστοιχα, μέχρι το τέλος του αιώνα. Ακόμη και στο ενδιάμεσο σενάριο η παγκόσμια θέρμανση των 2C θα είναι εξαιρετικά πιθανό να ξεπεραστεί.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι κάθε επιπλέον μισός βαθμός υπερθέρμανσης του πλανήτη προκαλεί σαφώς διακριτές αυξήσεις στην ένταση και τη συχνότητα των κυμάτων καύσωνα, των ισχυρών βροχοπτώσεων, των ξηρασιών και των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ο αντίκτυπος είναι ορατός εδώ και χρόνια
Ο Prasad δήλωσε ότι ο αντίκτυπος της παγκόσμιας θέρμανσης είναι αισθητός σε ολόκληρο τον Ειρηνικό εδώ και χρόνια.
«Καταστροφικές πλημμύρες και καταιγίδες συμβαίνουν με σημαντική συχνότητα: γεγονότα που συμβαίνουν μία φορά στα 50 έως 100 χρόνια συμβαίνουν κάθε 10 χρόνια. Αμέσως μπορεί κανείς να εικάσει ότι οι καταστροφικοί κυκλώνες, οι υπερκυκλώνες, η παρατεταμένη ξηρασία, θα γίνουν πολύ πιο συχνοί και πολύ πιο έντονοι στα μικρά νησιά του Ειρηνικού», δήλωσε.
Μια νέα έκθεση της Greenpeace Australia Pacific ανέδειξε την έντονη κλιματική αδικία που αντιμετωπίζει η περιοχή του Ειρηνικού, η οποία είναι μια από τις περιοχές με τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, υπεύθυνη για μόλις το 0,23% των παγκόσμιων εκπομπών, αλλά έχει υποστεί μερικές από τις πρώτες και πιο σοβαρές επιπτώσεις της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
«Αν εξετάσουμε ποιες είναι αυτές οι επιπτώσεις, ίσως περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, ο Ειρηνικός πλήττεται περισσότερο», δήλωσε ο Δρ Νίκολα Κασούλε, επικεφαλής έρευνας και ερευνών της Greenpeace Australia Pacific.
«Θα δούμε μεγαλύτερη αλατότητα, θα δούμε άνοδο της στάθμης της θάλασσας … [αυτό] θα σήμαινε ότι σημαντικά τμήματα περιοχών όπως το Κιριμπάτι, το Βανουάτου, τα Νησιά του Σολομώντα, απλά θα γίνουν ακατοίκητα».
Ο Joseph Sikulu, διευθύνων σύμβουλος Ειρηνικού της ομάδας ακτιβιστών για το κλίμα 350.org, δήλωσε ότι η έκθεση της IPCC ήταν «πολύ απογοητευτική και ανησυχητική, αλλά δεν είναι απροσδόκητη. Μπορούσατε να καταλάβετε ήδη από την έλλειψη ηγεσίας και φιλοδοξίας που υπήρξε σε παγκόσμιο επίπεδο για την κλιματική αλλαγή, ότι αυτή ήταν η κατεύθυνση προς την οποία οδεύαμε».
Ο Sikulu δήλωσε ότι η ανησυχητική πραγματικότητα για την οποία προειδοποιεί η έκθεση της IPCC, καθώς και τα καταστροφικά πραγματικά παραδείγματα της κλιματικής κρίσης που διαδραματίζονται σε όλο τον κόσμο – πυρκαγιές στις ΗΠΑ, καύσωνες στον Καναδά, πυρκαγιές στη Σιβηρία, την Τουρκία και την Ελλάδα, πλημμύρες στην Κίνα – είναι πράγματα για τα οποία ο Ειρηνικός προειδοποιεί εδώ και χρόνια.
Μιλάμε εδώ και χρόνια για την κρίση
«Γι’ αυτά μιλάμε εδώ και δεκαετίες, επειδή η κλιματική κρίση βρισκόταν στο κατώφλι μας πολύ πριν φτάσει σε όλους τους άλλους», είπε.
«Ο Ειρηνικός θεωρούνταν πάντα το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, που σηματοδοτούσε αυτή την κρίση. Η πραγματικότητά μας χρησιμοποιείται για να αναδείξει την κλιματική κρίση εδώ και δεκαετίες. Η συζήτηση αλλάζει, όλοι πλέον κατανοούν την πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης, γι’ αυτό είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στις κοινότητες της πρώτης γραμμής περισσότερο από ποτέ», είπε σύμφωνα με τον Guardian.