ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Καλλιτέχνης δημιουργεί τη σημερινή εικόνα 7 υπερδιάσημων μουσικών που πέθαναν νέοι

Πώς θα έμοιαζε ο ηλικιωμένος Έλβις Πρίσλεϊ και ο boomer Κερτ Κομπέιν;

Ένα ερώτημα που ίσως έχει απασχολήσει τους πάντες. Πώς θα ήταν γερασμένοι και με ρυτίδες τα μέλη του διαβόητου Club 27; Η Τζάνις Τζόπλιν, Τζιμ Μόρισον, Κερτ Κομπέιν, αλλά και άλλοι πολλοί είναι μέλη του Κλαμπ 27. Στα ελληνικά θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε ως «Το κλαμπ των εικοσιεπτάχρονων» ή «Οι αθάνατοι νέοι». Πώς θα ήταν σήμερα ο Τζον Λένον; Θα ήταν ακόμη με τη Γιόκο; Θα εμφανιζόταν ο Έλβις στο Λας Βέγκας ή στο Dancing with the Stars;

Για να διερευνήσει αυτά τα δελεαστικά ερωτήματα, ο Όμιλος Media Sachs συνεργάστηκε με την εταιρεία αποκατάστασης και επεξεργασίας φωτογραφιών Phojoe για να δημιουργήσει τα πορτραίτα τους. Είναι ένας ειλικρινής φόρος τιμής στη μνήμη των αγαπημένων καλλιτεχνών που βοήθησαν να διαμορφωθούν γενιές μουσικόφιλων, προκειμένου να διατηρηθεί η μνήμη τους ζωντανή για τις επόμενες γενιές.

Έλβις Πρίσλεϊ: θα εμφανιζόταν στο Λας Βέγκας

Ο Πρίσλεϋ ήταν οδηγός φορτηγού όταν τον ανακάλυψε το 1953 ο παραγωγός Σαμ Φίλιπς. Μπήκε στη Sun Records στο Μέμφις του Τενεσί, για να ηχογραφήσει ένα τραγούδι για τη μητέρα του και ο Φίλιπς εντυπωσιάστηκε από τη φωνή του Πρίσλεϋ και υπέγραψε τον τραγουδιστή. Εμπνευσμένοι από το γκόσπελ, τη κάντρι και το γουέστερν και το ρυθμ και μπλουζ, ο Πρίσλεϋ και η μπάντα του (ο κιθαρίστας Σκότι Μουρ και ο μπασίστας Μπιλ Μπλακ) ηχογράφησαν μια σειρά από τραγούδια για τη Sun, συμπεριλαμβανομένων των “That’s Alright, Mama” και “Blue Moon of Kentucky”. Ο Πρίσλεϋ υπέγραψε συμβόλαιο με την RCA το 1955 και στη συνέχεια κυκλοφόρησε μια σειρά από δίσκους επιτυχίας, όπως τα “Heartbreak Hotel”, “Don’t Be Cruel”, “Hound Dog”, “Jailhouse Rock” και το ομώνυμο κομμάτι από την πρώτη του ταινία, “Love Me Προσφορά. Ο Πρίσλεϋ επιστρατεύτηκε στον στρατό των ΗΠΑ το 1958. μετά από δύο χρόνια στην υπηρεσία, επέστρεψε και επικεντρώθηκε κυρίως στη δημιουργία ταινιών και την ηχογράφηση soundtrack. Ο Πρίσλεϊ πρωταγωνίστησε σε 33 ταινίες στην καριέρα του και επέστρεψε στη μουσική το 1968 με τη διάσημη τηλεοπτική του επιστροφή. Ακολούθησε μουσική που ηχογράφησε στο Μέμφις, συμπεριλαμβανομένων των “Suspicious Minds”, “In the Ghetto” και “Kentucky Rain”. Ο Πρίσλεϊ ήταν 42 ετών όταν πέθανε από καρδιακή προσβολή στο Graceland, την έπαυλή του στο Μέμφις, στις 16 Αυγούστου 1977.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον συνταγματάρχη Πάρκερ (μάνατζερ του) να ανοίγει ένα Elvis Grand Casino στο Λας Βέγκας όπου ο «Βασιλιάς του Ροκ εν Ρολ» θα μπορούσε να εμφανίζεται.

Τζον Λένον: Θα έκανε ακτιβισμό με τη Γιόκο Όνο

Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος το 1970, ο Lennon συνέχισε μια επιτυχημένη σόλο καριέρα με επιτυχίες όπως τα “Instant Karma”, “Imagine”, “Mind Games”, “Whatever Gets You Through the Night” και “Woman”. Μετά από ένα διάλειμμα πέντε ετών από την ηχογράφηση για να επικεντρωθεί στην ανατροφή του μικρού γιου του, ο Lennon επέστρεψε με επιτυχία στη μουσική σκηνή το 1980. Λίγο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ Double Fantasy, σε ηλικία 40 ετών, ο Lennon πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου καθώς έφτανε σπίτι από μια ηχογράφηση.

Έχοντας αποσυρθεί από τη μουσική βιομηχανία και αφού αφοσιώθηκε στην πατρότητα, ο Λένον επέστρεψε ωριμότερος και θα ήταν πιθανό να συνεχίσει τον κοινωνικό του ακτιβισμό με περισσότερη ζέση. Άνοιξε το δρόμο για μουσικούς ακτιβιστές όπως ο Bob Geldof και ο Bono, αλλά με δεδομένο το ταλέντο και τη φήμη του θα μπορούσε να έχει καταφέρει ακόμα μεγαλύτερα πράγματα. Σίγουρα θα έμενε στο πλευρό της Γιόκο Όνο.

Τζιμ Μόρισον: Θα γινόταν κολλητός με τους Sex Pistols

Πέθανε στην μπανιέρα ενός διαμερίσματος στο Παρίσι σε ηλικία 27 ετών και είναι θαμμένος στην γαλλική πρωτεύουσα. Αναμφίβολα θα είχε συμμετάσχει στην έκρηξη της ανεξάρτητης δημιουργίας ταινιών στη δεκαετία του 1970 και ήταν ίσως ο μόνος ροκ σταρ της γενιάς του που θα ήταν αγκάλιαζε το πανκ ροκ κίνημα της δεκαετίας του 1970.

Κέρτ Κομπέιν: θα τα παρατούσε όλα για την ανωνυμία

Δικαιωματικά θεωρείται ως ο μεγαλύτερος ροκ καλλιτέχνης της δεκαετίας του 1990, ο κιθαρίστας/τραγουδοποιός Cobain οδήγησε το συγκρότημα Nirvana από το Σιάτλ στην κορυφή των chart με το “Smells Like Teen Spirit. Το 1994 αυτοκτόνησε σε ηλικία 27 ετών. Δεδομένης της απέχθειάς του για τη διασημότητα, αν ζούσε ο Cobain, πιθανότατα θα διέλυε Nirvana και θα έβγαζε λιγότερο εμπορικά έργα με άλλους μουσικούς, προσπαθώντας να ξαναβρεί μέρος της ανωνυμίας και της καλλιτεχνικής ελευθερία των πρώτων του χρόνων.

Τζάνις Τζόπλιν: θα άλλαζε καριέρα

Η Τζόπλιν έπαιξε σόλο στο Φεστιβάλ Μουσικής και Τέχνης του Γούντστοκ το 1969 και με το Full Tilt Boogie Band την άνοιξη του 1970. Αργότερα την ίδια χρονιά, η τραγουδίστρια βρέθηκε νεκρή από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε ηλικία 27 ετών.

Τζίμι Χέντριξ: Θα έβγαζε μόνο επιτυχίες

Ο αριστερόχειρας κιθαρίστας έφτιαξε το δικό του στούντιο ηχογράφησης, το Electric Lady Studios, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, και έκλεισε το θρυλικό Φεστιβάλ Μουσικής και Τέχνης Woodstock τον Αύγουστο του 1969. Δυστυχώς, ο Hendrix πέθανε από υπερβολική δόση το 1971 σε ηλικία 27. Θα μπορούσε τώρα να βασιλεύει ως ο πρωτοπόρος, πατρική φιγούρα και κορυφαίος καλλιτέχνης της σκηνής του jam-band.

Μπομπ Μάρλεϊ: θα συνεργαζόταν με τον Κάνιε

Ο Μάρλεϊ πέθανε από καρκίνο στο Μαϊάμι το 1981 σε ηλικία 36 ετών και κηδεύτηκε στην Τζαμάικα. Λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές ανάστημά του και την αφοσίωσή του στα ποικίλα μουσικά στυλ της αφρικανικής διασποράς, θα ήταν ονειρεμένος συνεργάτης του Κάνιε Γουέστ.

πηγή: provocateur.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button